Lauantaina 7.10. vietetään kansainvälistä kolmoishermosärkypäivää

Kansainvälistä kolmoishermosärkypäivää vietetään ympäri maailman valaisemalla rakennuksia (Light Up Teal) sinivihreiksi. Näin halutaan nostaa esiin kolmoishermosärkyä sairastavien ja heidän omaistensa ääni. Samalla herätetään WHO:n (World Health Organization) huomio kolmoishermosäryn tutkimuksen edistämiseksi. #WHO  #WHOweAre  #WHOamI  #WHOareWE

Kolmoishermo on kasvojen tuntohermo ja se vastaa kasvojen ihon ja suuontelon limakalvon tuntohermotuksesta. Kolmoishermosärky on tämän hermon kiputila.
Kolmoishermosäryn aiheuttajaa ei useimmissa tapauksissa tiedetä. Sairautta on kahta eri muotoa. Tyypillisen muodon syynä on usein aivorungon alueella epätavallisesti kulkeva valtimo, joka painaa kolmoishermoa. Epätyypillinen muoto saattaa johtua esimerkiksi kolmoishermon vioittumisesta vyöruusun tai MS-taudin seurauksena. Myös kasvovamma tai hampaisiin tehty toimenpide voi vaurioittaa jotakin kolmoishermon osaa.

Vuosittain Suomessa sairastuu kolmoishermosärkyyn muutamia satoja henkilöitä. Tiedonpuute sairaudesta terveydenhuollon ammattilaisten keskuudessa voi aiheuttaa sen, että oikean diagnoosin saaminen saattaa kestää pahimmillaan vuosia.

Kolmoishermosäryn kipukohtaus alkaa usein äkillisesti. Sen voi laukaista kasvojen kosketus, parranajo, meikkaaminen, hiusten pesu, tuuli ja lämpötilan vaihtelut. Kyseessä on yksi kovimmista ihmisen kokemista kiputiloista ja se pysäyttää kaiken muun toiminnan. Kohtauksen aikana on mahdotonta puhua, syödä tai liikkua. Kipukohtaus voi kestää muutamasta sekunnista minuutteihin ja niitä voi tulla vuorokauden aikana useita kymmeniä.

Ensisijaisena hoitomuotona ovat ns. epilepsiakipulääkkeet. Tavalliset kipulääkkeet eivät tehoa. Usein oikean lääkityksen löytämiseksi joudutaan tekemään monia lääkekokeiluja ja testaamaan eri lääkeyhdistelmiä. Myös uusia neurokirurgisia hoitoja ja lääkkeitä on kehitteillä.

Kipua aiheuttavien asioiden välttäminen ja kasvojen suojaaminen provosoivilta ärsykkeiltä helpottavat oleellisesti kolmoishermosäryn kanssa elämistä. Kivun aiheuttama stressi, väsymys ja lääkkeiden sivuvaikutukset tosin heikentävät elämänlaatua. Vertaistuella on suuri merkitys jaksamiseen ja sairauden kanssa elämiseen.

Lisätietoja trigeminusneuralgiasta:
Sari Mäkipää
+358 40 703 4263
sari.makipaa @ nurmikko.fi

Vertaistukea:

www.facebook.com/groups/TRIGET

www.facebook.com/groups/1385122431761422


2017 Light Up for Teal -kampanjasta:

2017 Light Up Teal for Trigeminal Neuralgia and Facial Pain Disorders

 

Suomen Migreeniyhdistys tukee ja ohjaa päänsärkyjä sairastavia ja tekee yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Yhdistys on tarkoitettu migreeniä, sarjoittaista päänsärkyä (Hortonin neuralgia, cluster headache), kolmoishermosärkyä (trigeminusneuralgia) sekä harvinaisia trigeminovaskulaarisia päänsärkyjä sairastaville, heidän omaisilleen sekä muille aiheesta kiinnostuneille.

www.migreeni.org


Älä jää yksin!

Olemme tukenasi, liity jäseneksi tästä