Muistilista lääkärin vastaanotolle

Ennen vastaanottoa

 • Pidä päänsärkypäiväkirjaa. Päiväkirjasta saatava tieto auttaa sairauden diagnosoinnissa, hoidon suunnittelussa ja seurannassa. Päiväkirjan voit katsoa ja tulostaa tästä.
 • Kirjoita muistiin mitä haluat kysyä lääkäriltä, sillä vastaanotolla olo saattaa olla jännittynyt ja kysymykset unohtuvat.
 • Kirjoita muistiin omat hoitotottumuksesi ja mahdolliset allergiat tai yliherkkyydet. Käyttämäsi lääkkeet, ravintolisät, luontaistuotteet, erityisruokavaliot tai vaihtoehtoiset hoitomuodot ovat lääkärille tärkeää tietoa.
 • Kirjoita muistiin kokemuksesi päänsärkykivuista.
  Päänsärkypäiväkirjaan olet jo ehkä osittain täyttänyt näitä tietoja. Tärkeää tietoa on:
  – Millä alueella kipu esiintyy?
  – Minkä tyyppistä kipu on?
  – Milloin kipu alkaa – onko sillä tyypillinen ”aikataulu”
  – Kuinka kauan kipu kestää?
  – Liittyykö kipujaksoon muita oireita?
  – Onko Sinulla muita kipuja?
 • Voit pyytää vastaanotolle mukaan toisen henkilön. Väärinkäsitysten ja väärinymmärrysten riski vähenee, sillä usemmat korvat kuulevat paremmin.

 

Lääkärin vastaanotolla

 • Kerro lääkärille muistiin kirjoittamasi asiat.
 • Varmista, että saat vastaukset kysymyksiisi:
  – Diagnoosi – löytyykö sairaudellesi nimi?– Saamasi lääkitys. Varmista, että tiedät lääkkeidesi nimet, käyttötarkoitukset (särkylääke,     täsmälääke, estolääke jne.) ja annokset. Selvitä, kuinka kauan lääkettä voi tai pitää käyttää.– Lääkkeiden mahdolliset sivuvaikutukset. Lääkäri osaa kertoa, kuinka kauan sivuvaikutukset kestävät, jos niitä hoidon alussa esiintyy.– Ruoan tai juoman vaikutukset lääkkeen tehoon. Jotkut lääkkeet on paras ottaa aterian yhteydessä, toiset taas tyhjään vatsaan.– Jatkohoitosuunnitelma. Milloin on seuraava käyntisi lääkärillä? Missä tapauksessa on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin jo aikaisemmin? Mitä voit itse tehdä hoidon onnistumiseksi?

 

Takaisin ylös