fbpx

Tietoa migreenistä

Migreeni on kohtauksellinen sairaus. Migreeni näyttäytyy yksilöllisesti ja esimerkiksi ennakko-oireet ja aura eivät välttämättä kuulu kaikkien migreeniin.

Migreenikohtauksille altistavat tekijät ovat yksilöllisiä. Yleisimmät altistavat tekijät ovat stressi ja kiire, staattinen rasitus, valot, hajut ja melu sekä verensokerin lasku ja nestehukka. Hormonaaliset muutokset voivat olla myös yksi altistavista tekijöistä.

Kohtauksessa on neljä osaa: ennakko-oireet, aura, särkyvaihe ja jälkioireet. Migreeniä voi kuitenkin ilmentyä myös säryttömänä tai kohtaus voi alkaa ilman ennakko-oireita ja auraa. Kohtausten kesto ja kivuliaisuus vaihtelevat, pahimmillaan kohtaus vie toimintakyvyn täysin ja kestää useita vuorokausia. Kohtauksia hoidetaan yksilöllisesti lääkkeellisillä ja lääkkeettömillä hoitokeinoilla.

Noin joka viidennen migreeni kroonistuu eli tällöin kipua on vähintään 15 päivänä kuukaudessa. Jatkuva kipu rajoittaa merkittävästi elämää ja saa aikaan sairauspoissaoloja töistä ja koulusta.

Harvinaisempia migreenejä ovat vestibulaarinen-, aivorunko-, ja hemipleginen migreeni. Näihin migreeneihin liittyy usein hyvin voimakkaita neurologisia oireita, joten kohtaukset vaativat usein sairaalahoitoa.

Vaikeat päänsärkysairaudet

Sarjoittainen päänsärky eli hortonin neuralgia on erityisen kivulias. Kipukohtauksia voi tulla sarjoittain päivittäin, viikkojen tai useiden kuukausien ajan. Sarjoittainen päänsärky on vaikeahoitoinen.

Kolmoishermosäryn kipu tuntuu kasvojen alueella. Kohtaus alkaa äkillisesti ja kestää muutamista sekunneista minuutteihin. Vuorokauden aikana kohtauksia voi tulla kymmeniä.

Lue lisää

Tensiotyyppinen eli lihasjännityspäänsärky

Lihasjännityspäänsärkyä esiintyy kaikenlaisessa yksipuolisessa ja ruumiillisesti näennäisen kevyessäkin työssä. Tärkein lihasjännityspäänsärkyä aiheuttava tekijä on toiminnan yksipuolisuus sekä psyykkinen stressi. Myös purenta vaikuttaa laukaisevasti tensiosärkyyn.

Tyypillisiä lihasjännityspäänsärkyä aiheuttavia töitä ovat näyttöpäätteen runsas käyttö, ahkera autolla ajo varsinkin syyspimeillä sekä pankkien ja kauppojen kassatyöt. Päänsärkyyn auttaa lihasjännitystä laukaiseva voimistelu, hieronta ja voiteet sekä lämpö ja tulehduskipulääkkeet.

Lue lisää

Mitä enemmän meitä on, sitä paremmin meitä kuunnellaan.

Liity jäseneksi