Siirry sisältöön

Vertais­ohjaaja

Vertaisohjaajana mahdollistat vertaistuellisen keskusteluryhmän toimimisen omalla paikkakunnallasi.

Kaksi naista ja yksi mies istuvat sohvalla keskustelemassa. Kuvituskuva.

Migreeniyhdistyksen vertaisryhmät on tarkoitettu migreeniä ja päänsärkysairauksia sairastavia sekä heidän läheisiään varten. Vertaisryhmään osallistuminen on maksutonta eikä edellytä Migreeniyhdistyksen jäsenyyttä. Vertaisryhmien lähtökohtana on osallistujien välinen keskustelu ja ryhmissä jaetaan arkisia hetkiä, tuntemuksia, vinkkejä sekä sattumuksia. Yleensä keskustelua käydään vapaasti niistä asioista, jotka sillä hetkellä mietityttävät osallistujia. 

Tapaamiskerroille voidaan ryhmän toiveista ja yhdessä ryhmän kanssa suunnitella erilaisia keskusteluteemoja, vierailijoita ja aktiviteetteja (esim. pitää rentoutuskerta, käydä kävelyllä tai vaikkapa rentouttaa aivoja maalaamalla)   Ryhmät voivat olla suunnattuja erilaisille kohderyhmille mm. perhekahvila, senioriryhmä, opiskelijaryhmä, läheiset jne. Ota rohkeasti yhteyttä ja kerro, millainen ryhmä sinua kiinnostaisi.

Mitä vertaisohjaajana toimiminen on?

Vertaisohjaajana mahdollistat vertaistuellisen keskusteluryhmän omalla paikkakunnallasi. Kokoontumisajat sovitaan aina ryhmäkohtaisesti, yleensä tapaamisia on noin kerran kuukaudessa, 1,5-2h kerrallaan. Voit toimia vertaisohjaajana yksin tai yhdessä toisen vapaaehtoisen kanssa. Koska ryhmätoiminta on vertaistoimintaa, vapaaehtoisina toimivat henkilöt, joilla on itsellään omakohtaista kokemusta migreenistä joko itsensä tai läheisensä kautta. 

Ryhmätoiminta perustuu kokemuspohjaiseen vertaiskeskusteluun, eikä näin ollen vastaa virallista hoitoa tai terapiaa. Vertaisohjaajan roolina on toimia vertaiskeskustelijana, ei kouluttajana, luennoitsijana tai hoitoalan ammattilaisena. Ryhmässä vertaisohjaajan tehtävänä on toivottaa uudet tulijat tervetulleiksi sekä toimia tarvittaessa keskustelun herättäjänä ja ylläpitäjänä. 

Tukenasi toimii Migreeniyhdistyksen vapaaehtoistoiminnan koordinaattori, joka kouluttaa ja tukee pitkin kautta sekä auttaa esimerkiksi käytännön asioissa ryhmän käynnistämiseen liittyen.

Kenelle tehtävä sopii?

Haluat mahdollistaa vertaistuellisen tapaamisen kasvokkain omalla paikkakunnallasi. Olet kiinnostunut mahdollistamaan keskustelun syntymistä luottamuksellisessa, ymmärtävässä ja rennossa ilmapiirissä. Olet empaattinen ja hyvä kuuntelija, joka osaa tarpeen tullen rohkaista ja kannustaa. Vertaisryhmän ohjaajat käyvät vapaaehtoisten peruskoulutuksen sekä saavat perehdytyksen tehtävään, mutta erityisosaamista ei edellytetä. 

Tule mukaan toimintaan

    Kerro meille, minkälaisesta vapaaehtoistoiminnasta olet kiinnostunut, niin otamme sinuun yhteyttä