”Nyt on aika panostaa omaan hyvinvointiin”
Koronavirus aiheuttaa tällä hetkellä paljon huolta. Nyt on tärkeää pitää huolta terveyteen liittyvistä asioista ja huolehtia myös migreenin hoidosta.
Jaksaminen voi olla koetuksella poikkeuksellisen tilanteen vuoksi.
– Monet migreeniä sairastavat elävät ruuhkavuosia. Jaksaminen on tänä keväänä erityisen tiukoilla niillä, jotka hoitavat lapsia kotona samalla kun tekevät itse etätöitä ja vastaavat ehkä kotikoululaisen koulunkäynnistä. Monilla on huolta iäkkäiden vanhempien selviytymisestä. Myös taloudelliset huolet nostavat päätään nyt kun eletään poikkeusaikaa. Tämä ei ole hyvä yhdistelmä, kun tiedetään, että stressi on suurin yksittäinen migreeniä laukaiseva tekijä. Nyt on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta ja riittävästä palautumisesta, sanoo Migreeniyhdistyksen toiminnanjohtaja Sirpa Hietaranta.
Apua ja tukea saatavilla
Kahden vanhemman perheessä vuorottelu on avainsana. Kummallekin aikuiselle on tärkeää turvata oma aika ja lepovuorot.
– Migreeniperheissä tähän on usein onneksi totuttukin. Hiljaiseen ja hämärään huoneeseen kannattaa vetäytyä lepäämään jo ennaltaehkäisevästi aina kun mahdollista. Omasta palautumisesta huolehtiminen on koko perheen etu ja merkittävästi hyvinvointia ja jaksamista lisäävä tekijä, kun kotona ollaan pitkiä aikoja, Hietaranta sanoo.
Kotipäiviin kannattaa luoda säännöllinen päivärutiini. Ruoka-ajat, ulkoilu ja nukkuma-ajoista kiinnipitäminen helpottavat erityisesti lapsiperheen elämää merkittävästi.
Aina perheessä ei kuitenkaan ole kahta aikuista tai vanhempien jaksaminen saattaa olla jo valmiiksi koetuksella. Yksin asuvilla haasteena voi olla tukiverkon puuttuminen. Monenlaista apua on tarjolla ja sitä kannattaa hakea nyt herkästi. Migreeniyhdistyksestä saa tietoa myös yhteiskunnan ja järjestöjen palveluista ja tuesta. Myös vertaistukea on verkon kautta tarjolla koko ajan.
– Kehittelemme kevään aikana myös uusia tukimuotoja. Emme jätä ketään yksin, Hietaranta lupaa.
Migreenilääkitystä ei tarvitse muuttaa koronaviruksen takia
Migreeniä sairastavien ei tarvitse muuttaa lääkitystään koronavirusepidemian aikana, vaan määrättyjä lääkkeitä voi käyttää normaalisti.
– Migreenin estolääkityksiä on syytä jatkaa, jos niille muuten tuntuu olevan tarvetta. Myös uusien CGRP-vasta-aineiden käyttöä voi jatkaa, vaikka nämä ovatkin ns. biologisia lääkkeitä, eli niillä ei nykytiedon mukaan ole vaikutusta elimistön puolustusjärjestelmään, sanoo neurologi Ville Artto.
Lääkehoidosta ja siihen liittyvistä kysymyksistä on tärkeää keskustella hoitavan lääkärin kanssa. Ensisijaisena kipu- ja kuumelääkkeenä Artto suosittelee käyttämään parasetamolia. Myös triptaaneja voi edelleen käyttää normaaliin tapaan.
Artto muistuttaa migreenin kohtaushoidon tärkeydestä.
– Osalla ihmisistä mahdollinen hengitystieinfektio saattaa provosoida myös migreeniä, joten migreenin hyvä kohtaushoito on yhtä tärkeää kuin normaalistikin.
Poikkeusoloissa on tärkeää pitää huolta omasta kunnostaan.
– Sekä migreenin että infektioiden kannalta on hyvä jaksaa pitää kunnosta huolta, vaikka ei pääsisikään osallistumaan tavanomaisiin liikuntaharrastuksiin. Tämä on erityisen tärkeää nyt kun monella jää arkiliikkuminen vähiin etätöiden myötä, Artto sanoo.
Migreenin kanssa eläville on sairauden myötä kehittynyt monia vahvuuksia, joista on nyt hyötyä.
– On totuttu säännölliseen elämänrytmiin ja riittävästä unesta huolehtimiseen. Monille ruuhkaisten yleisötapahtuminen ja iltamenojen välttäminen ei ole muutos normaaliin elämään. On opittu keinoja hallita stressiä ja osataan hakea voimia esimerkiksi luonnosta ja muista itseä virkistävistä asioista. Nyt on aika laittaa happinaamari ensin omille kasvoille ja panostaa omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen entistä enemmän. Yksin ei tänäkään aikana kenenkään tarvitse jäädä. Opetellaan tukemaan toisiamme ja olemaan yhdessä erillään, Hietaranta muistuttaa.