Migreenin monet kasvot
Sirpa Hietaranta
Toiminnanjohtaja
sirpa.hietaranta@migreeni.org
Migreeniä sairastava kohtaa usein ymmärtämättömyyttä, jopa vähättelyä. Migreeni sekoitetaan päänsärkyyn. Kyllähän pienessä päänsäryssä voi töissä olla, vai mitä?
Suomen Migreeniyhdistyksen tehtävä on oikoa näitä vääriä käsityksiä ja tuoda esiin oikeaa ja ajanmukaista tietoa migreenistä ja muista päänsärkysairauksista.
Entä millainen sairaus migreeni sitten oikeastaan on? Jos kysymys ei ole pelkästä päänsärystä, mistä sitten?
Jos migreeniä pitäisi kuvata yhdellä sanalla, käyttäisin sanaa monimuotoinen. Sairaudella on yhtä monet kasvot kuin on sitä sairastaviakin. Tosiasia on, että joku pääsee migreeninsä kanssa helpommalla kuin joku toinen. Sairauspäiviä on toisella enemmän ja toisella vähemmän. Kohtausten voimakkuus vaihtelee. Joku oksentaa, toinen ei. Joku selviää ottamalla oikean annoksen särkylääkkeitä, toisella ei auta mitkään täsmälääkkeet, on taas lähdettävä päivystykseen. Joku ei pysty lähtemään päivystykseen, koska kipu on niin kova. Jollakulla ei tule kohtauksia, vaan migreeni on koko ajan päällä. Variaatioita on lukemattomia. Silti jokainen migreeniä sairastava tarvitsee tukea.
Kärsimyksen määrää on mahdotonta objektiivisesti mitata. Vertailu ei kannata, koska koskaan ei voi tietää, miten suuren kuorman kanssa toinen lopulta kamppailee. Jonkun lievempää migreenin muotoa sairastavan elämäntilanne voi olla niin haastava, että kokonaiskuorma kasvaa kohtuuttomaksi. Meillä ihmisillä on lähtökohtaisesti erilaiset voimavarat kestää kuormitusta. Talousvaikeuksien kanssa kamppailevalle vuorotyötä tekevälle erityislasten yksinhuoltajaäidille migreenin lievä muoto voi olla se viimeinen pisara, joka katkaisee kamelin selän. Voimat loppuvat yksin.
Yksin ei kukaan jaksa. Ei jätetä ketään yksin sairauden kanssa. Vain saman kokenut voi kunnolla ymmärtää. Vertaistuen merkitys on valtavan suuri. Suomen Migreeniyhdistys on olemassa jokaista päänsärkysairautta sairastavaa ja hänen läheisiään varten. Läheisen osa on joskus raskaampi kuin itse sairastavan. Varsinkin lapsen kärsimyksen katsominen vierestä voimatta auttaa, saa monet tuntemaan olonsa todella avuttomaksi. Vanhempi vaihtaisi mielellään osia ja ottaisi lapsen kivun kantaakseen, jos voisi. Haluamme olla tukena ja purkukanavana myös läheisille ja perheenjäsenille.
Me yhdistyksessä tuomme migreenin näkyväksi ihmisten tarinoiden kautta. Kerromme siitä, miten monet kasvot migreenillä on. Jos haluat jakaa tarinasi, ota yhteys: toimisto@migreeni.org
Älä jää yksin sairauden kanssa! Meitä on paljon – tule mukaan toimintaan ja liity jäseneksi tästä »