Siir­ry si­säl­töön

Sam­mu­ta se spot­ti­va­lo

Antti Achre­nius elää he­miple­gi­sen migree­nin kans­sa. Migree­niä hän on sai­ras­ta­nut lap­ses­ta läh­tien, mutta meni vuo­sia ennen kuin hän sai oi­kean diag­noo­sin ensin migree­niin ja myö­hem­min he­miple­gi­seen migree­niin. Ko­ke­mus­ta­ri­nas­saan hän muis­tut­taa, että vaik­ka vai­kei­ta ai­ko­ja voi tulla, niin toi­voa on.

Antti Achre­nius

Ot­si­kon sanat ovat lai­naus pa­ri­suh­teen alus­ta, mitä poi­kays­tä­väl­le, ny­kyi­sel­le puo­li­sol­le tuli tois­tel­tua riit­tä­miin. Al­kua­jois­ta on nyt ku­lu­nut vasta 26 vuot­ta ja aa­mul­la vii­mek­si tuon lauseen jäl­leen il­moil­le pääs­tin. Toi­saal­ta tämä on ehkä se hiu­kan kan­gis­tu­nut kä­si­tys ul­ko­puo­li­sil­le migree­nin kans­sa elä­mi­ses­tä. Että ky­sees­sä on vain yli­herk­kyys va­loil­le tai muil­le koh­tauk­sen lau­kai­se­vil­le te­ki­jöil­le. Ja että kai­kil­la migreeni-​ihmisillä se koh­taus on tun­nin pari kes­tä­vä. On­nek­si Migree­niyh­dis­tys­kin on teh­nyt hyvää työtä tie­dot­ta­mi­ses­sa, ja mui­den­kin kuin lä­heis­ten ih­mis­ten mie­lis­sä sai­rau­den kuva on avar­tu­nut ja ym­mär­rys mo­ni­nai­sis­ta oi­reis­ta ja siitä, että ky­sees­sä on eri­muo­tois­ten va­ri­aa­tioi­den sai­rau­des­ta, jossa on mon­taa eri ala­tyyp­piä omine oi­rei­neen ja sä­vyi­neen on li­sään­ty­nyt. 

Omal­la koh­dal­la olen migree­nis­tä kär­si­nyt pik­ku­lap­ses­ta läh­tien. Tuol­loin tie­toi­suu­den tason vuok­si van­hem­mat tai lä­hi­pii­ri eivät osan­neet sai­raut­ta tun­nis­taa tai lää­kä­ril­tä kysyä. En­sim­mäi­siä omia muis­ti­ku­via koh­tauk­sis­ta oli­vat useas­ti sau­no­mi­sen yh­tey­des­sä akuu­tit ja äkil­li­set pa­hoin­voin­ti­koh­tauk­set, jois­sa tunsi tu­keh­tu­van­sa ja hen­git­tä­mi­nen oli vai­ke­aa. Pääs­sä pyöri ja jäl­ki­kä­teen hyvin tun­nis­tan ta­jun­nan­ta­son las­kun oi­reet. Kyl­män hiki puski pin­taan ja koh­tauk­set yleen­sä kes­ti­vät noin 10–15 mi­nuut­tia, jonka jäl­keen koko lop­puil­ta oli­kin ve­te­lä­nä toi­pu­mis­ta. Ti­lan­tee­seen liit­tyi useas­ti vä­sy­myk­sen tunne ja ma­kean­hi­mo. Näi­hin ei mi­tään lää­ket­tä ku­kaan eh­dot­ta­nut, eikä näitä sil­loin mi­ten­kään aja­tel­tu asiak­si, jota pi­täi­si lää­kä­ris­sä käydä tut­ki­tut­ta­mas­sa, enkä itse vielä lap­se­na osan­nut myös­kään vaa­tia hoi­toa. Näitä ky­sei­siä koh­tauk­sia on jat­ku­nut käy­tän­nös­sä läpi elä­män ja vasta iän myötä ne on osan­nut migree­niin yh­dis­tää. Ta­ri­na ei suin­kaan tähän pääty, sillä rin­nal­le alkoi tu­le­maan lap­suu­des­sa jo ti­he­ne­väs­sä tah­dis­sa muita pään­sär­ky­koh­tauk­sia, joi­hin jäl­leen lääke oli pieni määrä sär­ky­lää­ket­tä. Koh­tauk­sia tuli usein, mutta ne kui­tat­tiin aina ”nor­maa­li­na” pään­sär­ky­nä ja oi­reh­ti­mi­se­na. Näil­lä men­tiin ala-​asteelta lu­kioon. It­sel­le­kään ei juo­lah­ta­nut mie­leen muu, kuin syn­nyn­näi­nen herk­kyys pään­sär­kyyn, johon oli jo eh­ti­nyt tot­tua. Koh­tauk­sia oli tuol­loin vä­hin­tään parin vii­kon vä­lein. 

En­sim­mäi­nen po­si­tii­vi­nen kään­ne ta­pah­tui noin 20-​vuotiaana. Tuol­loin kah­vi­tel­tiin puo­li­son ja erään samaa ikä­luok­kaa nais­tut­ta­vam­me kans­sa. Mai­nit­sin ää­neen, että taas pää­hän kos­kee. Tut­ta­vam­me kysyi pari no­pe­aa ky­sy­mys­tä ja sanoi tai­ka­sa­nat: ”tuo­han kuu­los­taa ihan migree­nil­tä, käypä ky­sy­mäs­sä lää­kä­ril­tä neu­vo­ja”. Seu­raa­va­na päi­vä­nä kä­ve­lin työ­ter­veys­lää­kä­rin vas­taa­no­tol­le. Oma aja­tus oli vielä, että käyn­pä nyt ko­kei­le­mas­sa, mutta to­sia­sias­sa en jak­sa­nut vielä uskoa migreeni-​teoriaan. Vas­taa­no­tol­la käy­tiin läpi kes­kus­tel­len his­to­ria ja oi­re­ku­vaus ja teh­tiin no­peat yk­sin­ker­tai­set tut­ki­muk­set siinä pai­kan pääl­lä. Lää­kä­rin vas­taus oli sel­keä, varma migree­ni, tuos­sa­pa lääk­keet. Sain sekä esto- että koh­taus­lääk­keet.  

Siitä eteen­päin koh­tauk­sia alkoi it­se­kin seu­raa­maan tar­kem­min ja nii­tä­hän riit­ti. En­sim­mäi­sen diag­noo­sin myötä hah­mot­tui myös lau­kai­se­via te­ki­jöi­tä, kirk­kaat valot, val­vo­mi­nen yms. Sekä pa­hen­ta­via te­ki­jöi­tä, kuten vaik­ka­pa stres­si ja pit­kät au­tol­la ajot työn vuok­si. Vä­hin­tään vii­koit­tain jol­lain ta­val­la pää­hän koski. Tun­nol­li­ses­ti lää­kä­rin oh­jei­den mu­kaan koh­tauk­sen tul­les­sa lääk­keet naa­maan ja lepoa pi­meäs­sä tai rau­hal­li­ses­sa pai­kas­sa tunti pari. Ylei­sim­min se taisi olla asen­nus­työ­maal­la säh­kö­ti­lan nurk­kaus tai huol­toa­se­man pi­has­sa au­tos­sa. Koh­tauk­sia tuli usein ja vä­hi­tel­len kävi sel­väk­si, että va­li­tut lääk­keet lop­pu­jen lo­puk­si aika huo­nos­ti te­ho­si­vat. Es­tä­vä vai­ku­tus oli ehkä noin 10 % luok­kaa. Aluk­si an­nos­tuk­sen nos­toa ko­keil­tiin ja vähän eri­lai­sia yh­dis­tel­miä. 

Toi­nen kään­ne­koh­ta oli yk­sit­täi­nen ta­paus, noin parin vuo­den pääs­tä, jol­loin yli­opis­ton luen­to­sa­lis­sa sain to­del­la pahan koh­tauk­sen, kun olin seu­raa­mas­sa kump­pa­nin kans­sa luen­toa. Kes­ken­hän se jäi. Lau­kai­se­va­na te­ki­jä­nä oli sil­loin­kin kirk­kaat valot. Ko­ti­mat­kal­la huusin suo­raa huu­toa ta­ka­pen­kil­lä ja ki­pu­ko­ke­mus oli as­tei­kol­la 1-10 var­maan +30. Suo­raan sän­kyyn ja puo­li­so toi lääk­keet suu­hun. Mi­kään ei aut­ta­nut ja kipu jat­kui ja jat­kui. Lo­pul­ta seu­raa­va­na päi­vä­nä oli pakko läh­teä työ­ter­vey­teen apua pyy­tä­mään. Lää­kä­ri to­te­si migree­ni­koh­tauk­sen jat­ku­van edel­leen ja oi­reet oli­vat hyvin sel­vät. Oleel­li­sim­pi­na nä­kö­häi­riöi­tä ja kipu tie­tys­sä koh­taa päätä. Lä­he­te tuli suo­raan en­sia­puun, koska ai­vo­ve­ren­kier­ron häi­riö­tä ei voi­nut pois­sul­kea. Lää­kä­ri vielä var­mis­ti, että saat­ta­ja oli ja seu­ra­si ik­ku­nas­ta, että to­del­la pää­sin au­toon asti. Päi­vys­tyk­ses­sä sit­ten pa­kol­li­sen odo­tusa­jan jäl­keen ihana ja to­del­la ym­mär­tä­väi­nen hen­ki­lö­kun­ta otti ohjat. En­sim­mäi­se­nä te­ko­na et­sit­tiin tä­pö­täy­des­sä en­sia­vus­sa huone, josta sai valot sam­mu­tet­tua ja joka oli rau­hal­li­nen tila. Har­kit­si­vat myös sii­vous­ko­me­ron tyh­jen­tä­mis­tä, mutta on­nek­si huone löy­tyi ensin. Va­lo­kat­kai­si­jat tei­pat­tiin ja hoi­ta­jat kir­joit­ti­vat lapun oven ul­ko­puo­lel­le, että miksi huone on pi­meä­nä. Seu­raa­vak­si odo­tusa­jan jäl­keen lois­ta­va neu­ro­lo­gi tuli tut­ki­maan. Hän tuli huo­nee­seen sy­tyt­tä­mät­tä va­lo­ja ja tu­tus­tui ensin ti­lan­tee­seen ja sit­ten kysyi, jos hä­mä­rän si­vu­va­lon voisi sy­tyt­tää tut­ki­muk­sen ajak­si ja sen kes­täi­sin. Tut­ki­mus oli pe­rus­teel­li­nen. Ensin pois­sul­jet­tiin muut va­ka­vat koh­tauk­set ja sen jäl­keen hän se­lit­ti hyvin sel­keäs­ti, min­kä­lai­ses­ta migree­ni­koh­tauk­ses­ta oli hänen mie­les­tään kyse ja min­kä­lai­set muut al­tis­ta­vat te­ki­jät oli­vat to­den­nä­köi­ses­ti vielä pa­hen­ta­neet ti­lan­net­ta. Tär­kein anti käyn­nil­tä ja mistä olen tuol­le neu­ro­lo­gil­le ikui­ses­ti kii­tol­li­nen, oli sel­keät hoito-​ohjeet tämän migree­nin koh­taus­hoi­toon. Avat­tu­na ly­hyes­ti, ki­pu­lää­ket­tä rei­lul­la an­nok­sel­la koh­taus­lääk­keen kans­sa ja eri­tyi­ses­ti huo­mio­ta kiin­ni­tet­tä­vä mui­hin al­tis­ta­viin te­ki­jöi­hin, kuten pit­kiin ajo­mat­koi­hin. 

Nois­ta ajois­ta ehti kulua jo yli 10 vuot­ta. Migree­ni oli diag­noo­si­na ”pe­rus­migree­ni” ja lääk­kei­tä vä­lil­lä vähän vaih­del­tiin, mutta mi­ten­kään ak­tii­vi­ses­ti hoi­toa ei sen kum­mem­min suun­ni­tel­tu tai seu­rat­tu, kuin ti­lan­teen mu­kaan vaa­ties­sa. Hiu­kan ou­dok­sut­ti toi­saal­ta hyvin rajut ja usein tois­tu­vat koh­tauk­set ja toi­saal­ta se, että mil­lään lää­keyh­dis­tel­mäl­lä ei tun­tu­nut pää­se­vän kuin juuri ja juuri 50 % hoi­to­te­hoon. Kol­mas ja rat­kai­se­va ta­pah­tu­ma­sar­ja käyn­nis­tyi työ­pai­kan vaih­dok­sen yh­tey­des­sä noin seit­se­män vuot­ta sit­ten. Työn rytmi muut­tui oleel­li­ses­ti ja päi­vät al­koi­vat ole­maan sään­nöl­li­sem­piä. Koh­tauk­set sen si­jaan ti­he­ni­vät ja oi­rei­lu jat­kui pa­ha­na. Nii­hin liit­tyi ta­jun­nan­ta­son las­kua sekä muita pe­rus­oi­rei­ta. Sil­loin kävin en­sim­mäi­sen ker­ran yh­tä­jak­soi­ses­ti pi­dem­män aikaa sa­mal­la työ­paik­ka­lää­kä­ril­lä, joka alkoi vaih­te­le­maan lää­ki­tys­tä ja sel­keäs­ti ha­ke­maan rat­kai­sua on­gel­maan jär­jes­tel­mäl­li­ses­ti. Kun näis­tä mi­kään ei edel­leen­kään aut­ta­nut, sain lä­het­teen neu­ro­lo­gil­le. En­sim­mäi­sen ker­ran neu­ro­lo­gi alkoi tut­ki­maan asiaa jär­jes­tel­mäl­li­ses­ti ja pi­dem­piai­kai­ses­ti. Kävin mag­neet­ti­ku­vis­sa ja kai­kis­sa muis­sa pe­rus­tut­ki­muk­sis­sa, joil­la pois­sul­jet­tiin muut sai­rau­det. Diag­noo­sik­si tuli edel­leen migree­ni, eikä ku­vaus tar­ken­tu­nut sen enem­pää. Neu­ro­lo­gi ker­toi kui­ten­kin sel­väs­ti, että ky­sees­sä on enem­pi ve­ri­suo­niin liit­ty­vä asia. Sain jäl­leen lää­ke­pil­le­rei­tä ja ole­tus, että kyllä tästä nyt elämä läh­tee ylös­päin. No, eipä läh­te­nyt. Jäl­leen oi­reet jat­kui­vat ja ti­lan­ne vain pa­he­ni hil­jal­leen. Ky­sei­sen neu­ro­lo­gin jää­des­sä eläk­keel­le ti­lal­le tuli nuo­rem­pi lää­kä­ri, joka jat­koi jär­jes­tel­mäl­li­ses­ti ti­lan­teen sel­vit­tä­mis­tä ja huo­mioi tar­kas­ti edel­tä­jän­sä ha­vain­not ja tut­ki­muk­set. Hän tois­ti osan pois­sul­ke­via tut­ki­muk­sia, joil­la ha­lut­tiin var­mis­taa, ettei ky­sees­sä vain olisi joku muu har­vi­nai­nen sai­raus. Lo­pul­ta koit­ti se on­nen­päi­vä, kun nel­jän­kym­me­nen vuo­den odot­te­lun jäl­keen sain ”oi­kean” diag­noo­sin ja kaik­ki pa­la­set lok­sah­ti­vat se­kun­nis­sa pai­koil­leen men­nei­syy­des­tä. 

Diag­noo­sia edel­si mm. pään­sär­ky­päi­vä­kir­jan ak­tii­vi­nen kir­jaa­mi­nen. Omal­la koh­dal­la n. 25–30 päi­vää kuu­kau­des­sa migree­ni­päi­viä. Jois­ta to­del­la pa­ho­ja koh­taus­päi­viä noin 15–20 päi­vää. 

Diag­noo­sik­si tar­ken­tui: He­miple­gi­nen migree­ni. Jee – has­sua, että ih­mi­nen voi pomp­pia rie­mus­ta sen täh­den, että lo­pul­ta vuo­si­kym­men­ten odot­te­lun jäl­keen sai­rau­del­li­nen on oikea to­del­li­nen nimi ja diag­noo­si­nu­me­ro sel­lai­nen, joka se­lit­tää kaik­ki oi­rei­lut. Lää­kä­ri li­sä­si tähän yh­tey­teen vielä sanan ”kroo­ni­nen”. Ky­sees­sä on har­vi­nai­sem­pia migree­ni­tyyp­pe­jä, jois­ta tie­toa al­kuun löy­tyy sekä Migree­niyh­dis­tyk­sen si­vus­toil­ta, että esi­mer­kik­si har­vi­nai­set.fi si­vus­tol­ta. Sel­keim­pä­nä erona itse koen mui­hin tyyp­pei­hin ver­rat­tui­na, että koh­tauk­set ovat ra­jum­pia, pit­kä­kes­toi­sem­pia (usei­ta päi­viä / viik­ko­ja) ja voi­vat hy­vin­kin muis­tut­taa ai­voin­fark­tin oi­rei­ta. Tois­puo­lei­nen hal­vaus ja ta­jun­nan tason lasku ovat tut­tu­ja, kuten myös kah­te­na nä­ke­mi­nen. Käy­tän­nös­sä olen ko­keil­lut kaik­ki nuo si­vus­toil­la mai­ni­tut oi­reet. Diag­noo­sin li­säk­si sain migree­niin bio­lo­gis­ta es­to­lää­ket­tä. Pa­pe­ri lop­puu kes­ken, jos yri­tän ku­vail­la sitä tun­net­ta, mikä tuli en­sim­mäi­sen an­nok­sen jäl­keen. Tunti pari lääk­keen ot­ta­mi­ses­ta ja kaik­ki oi­reet ja pään­sä­ryt hä­vi­si­vät. En­sim­mäi­sen ker­ran tun­sin, mitä on elää pit­käs­tä aikaa päi­viä oi­reet­to­ma­na. 

Käy­tän­nös­sä elämä ei kui­ten­kaan muut­tu­nut ko­ko­naan oi­reet­to­mak­si. Bio­lo­gi­sen es­to­lääk­keen aloit­ta­mi­sen jäl­keen migree­ni­päi­viä on edel­leen. Ne ajoit­tu­vat yleen­sä ker­ran kuu­kau­des­sa pis­tet­tä­vän lääk­keen vai­ku­tuk­sen lop­pu­mi­seen, noin 5–7 päi­vää ennen uutta pis­tos­ta. Huo­noi­na ai­koi­na ja al­tis­ta­vien te­ki­jöi­den myötä ki­pu­päi­viä on jos­kus useam­min­kin kuu­kau­den ai­ka­na. Nä­kö­häi­riöt kuu­lu­vat sai­rau­den ku­vaan ja niis­tä lää­kä­ri sanoi jo etu­kä­teen, että ne jat­ku­vat ja ettei niis­tä tar­vit­se muu­ten vä­lit­tää tai huo­les­tua. Minä ta­han­sa päi­vä­nä otan kui­ten­kin avo­sy­lin vas­taan 70–80 % hoi­to­te­hon ai­em­paan ti­lan­tee­seen ver­rat­tu­na. Kään­tö­puo­le­na on, että koh­taus­lääk­keek­si ei oi­kein ole löy­ty­nyt hyviä vaih­toeh­to­ja. Vielä kun perus-​triptaanit eivät ole lää­kä­rien mie­les­tä ihan op­ti­maa­li­sia tässä migree­ni­muo­dos­sa tai ai­na­kin näin mi­nul­le on sa­not­tu. 

Sai­rau­te­ni on vai­kut­ta­nut kaik­kiin elä­män osa-​alueisiin. Työt olet jou­tu­nut pakon edes­sä jär­jes­tä­mään niin, että työ­paik­ka ja teh­tä­vät mah­dol­lis­ta­vat hoi­to­ta­sa­pai­non yl­lä­pi­tä­mi­sen. Jois­tain työ­teh­tä­vis­tä on ollut pakko luo­pua, esi­mer­kik­si pit­kiä ajo­mat­ko­ja vaa­ti­vas­ta reis­sue­lä­mäs­tä tai ul­ko­maan­mat­kois­ta, joil­la usein hek­ti­nen ai­ka­tau­lu ja pal­jon stres­si­te­ki­jöi­tä yhtä aikaa. Sa­ma­ten näyt­tö­työ on ollut pakko ajoit­taa it­sel­le so­pi­vaan ryt­miin ja jos on huo­no­ja päi­viä, niin sil­loin on turha aloit­taa suun­ni­tel­mien kir­joit­ta­mis­ta tai muita tek­ni­siä teh­tä­viä. Täy­tyy mai­ni­ta, että jo­kai­sel­la työ­pai­kal­la on ym­mär­rys­tä löy­ty­nyt asial­le ja hyvin hel­pok­si on työ­ka­ve­rit ja or­ga­ni­saa­tiot mat­kal­la teh­neet nämä asiat. Ehkä oleel­li­sin asia on, että ai­heen ottaa itse pu­heek­si heti alus­sa ja so­vi­taan etu­kä­teen toi­min­ta ja näin sit­ten pa­hoi­na ai­koi­na ei tule yl­lä­tyk­siä. Tie­dän, että joka pai­kas­sa näin ei vie­lä­kään ole. Vapaa-​ajalla jak­sa­mi­nen on jo­ka­päi­väi­nen kes­kus­te­lu it­sen­sä kans­sa. Usein voi­mat riit­tä­vät juuri toi­pu­maan työ­pai­kal­le ja ta­kai­sin aja­mi­ses­ta. Har­ras­te­asioi­hin ei vain voi­mat riitä. Olen op­pi­nut kan­ta­pään kaut­ta, että pitää hel­lit­tää ja to­del­la­kin ottaa aikaa myös omal­le vapaa-​ajalle, eli käy­tän­nös­sä jär­jes­tää työt niin, että esi­mer­kik­si etä­päi­vät ja va­paa­het­ket ta­sa­pai­not­ta­vat au­tol­la aja­mi­ses­ta syn­ty­vää kuor­mi­tus­ta. Oma ren­tou­tu­mi­nen ja hy­vin­voin­nis­ta vas­tuu­not­ta­mi­nen on tär­keä osa hoi­to­ta­sa­pai­non säi­lyt­tä­mis­tä. Sen si­jaan, että hauk­kuu pomoa huo­nois­ta ai­ka­tau­luis­ta (tosin tällä het­kel­lä toi­min itse joh­to­teh­tä­vis­sä), niin aja­tuk­set voi kään­tää sii­hen, miten itse voi ak­tii­vi­ses­ti va­lin­noil­laan vai­kut­taa. Var­sin­kin riit­tä­vän levon ja ren­tou­tu­mi­sen mää­rään päi­vit­täin. Pa­ri­suh­tees­sa migree­ni on meil­le ollut ikui­nen rii­dan­läh­de.  Kun it­sel­lä on koh­taus pääl­lä, sitä rä­jäh­tää ihan pie­nes­tä­kin asias­ta. Kump­pa­nil­la taas on kes­tä­mis­tä näi­den ”ra­joit­tei­den” kans­sa, kun asiat eivät aina me­ne­kään suun­ni­tel­lus­ti. Ja edel­leen se kump­pa­nin sil­miin sievä spot­ti­va­lo keit­tiös­sä är­syt­tää niin vie­tä­väs­ti. 

Migree­ni on mi­nul­le ”syn­nyn­näi­nen” omi­nai­suus, jonka kans­sa on ollut pakko oppia elä­mään. Läpi on käyty epä­tie­toi­suut­ta, vää­riä lää­keyh­dis­tel­miä sekä epä­toi­voa. Pa­him­mil­laan si­vu­juon­tee­na on ollut vaa­ka­ku­pis­sa täy­del­li­sen työ­ky­vyt­tö­myy­den uhka, että oman jak­sa­mi­sen to­taa­li­nen ro­mah­dus. Ne­ga­tii­vi­sia aja­tuk­sia on ollut mat­kal­la pal­jon, ja näitä olen mui­den elä­män­kään­tei­den ohes­sa on­nek­si saa­nut pu­ret­tua am­mat­ti­lais­ten kans­sa esi­mer­kik­si te­ra­pias­sa ja ver­tais­tu­ke­na mui­den migreeni-​ihmisten kans­sa kes­kus­tel­len. Tässä yri­tän vält­tää tur­haa pe­lot­te­lua, jos olet uusi migree­nin kans­sa, mutta omal­la esi­mer­kil­lä ker­toa, että vaik­ka vai­kei­ta ai­ko­ja tu­lee­kin ja nii­den haas­ta­vuus toki riip­puu yk­si­lös­tä ja omas­ta ko­ke­muk­ses­ta, niin toi­voa on kui­ten­kin. Jos­kus se vain ottaa pi­dem­pään ja var­sin­kin sil­loin on tär­ke­ää löy­tää it­sel­le so­pi­via reit­te­jä löy­tää ver­tais­kump­pa­nei­ta mat­kal­le sekä am­mat­ti­lais­ten apua ja var­sin­kin laaja-​alaista tukea, joka kes­kit­tyy muu­hun­kin kuin vain migree­nin lää­ke­hoi­toon ja diag­no­soin­tiin. Tsemp­piä!