Siirry sisältöön

Aurallista migreeniä sairastavilla ei syytä erityiseen huoleen aivoinfarktiriskin vuoksi

Viime aikoina julkisuudessa uutisoidut tutkimustulokset aurallisen migreenin ja aivoinfarktin yhteydestä ovat huolestuttaneet osaa migreenin kanssa elävistä. Tämä yhteys on ollut tiedossa jo pitkään, eikä aurallista migreeniä sairastavien ole syytä erityisesti huolestua aivoinfarktin riskistään.

On kuitenkin hyvä tiedostaa, että aurallisessa migreenissä riskiä lisää estrogeeniehkäisyn käyttö, tupakointi ja kohonnut verenpaine. Myös kohtausten taajuus liitetään riskiin. Omat terveysriskit on selkeintä käydä läpi migreenin hoitoon perehtyneen lääkärin kanssa.

Kuinka iso riski todellisuudessa on?

Tutkimustulosten valossa aivoinfarktin riski aurallista migreeniä sairastavilla on jonkin verran kohonnut verrattuna muuhun väestöön. Riski on kuitenkin edelleen varsin pieni.

Neurologian erikoislääkäri Marja-Liisa Sumelahti kertoo hoitaneensa 20 vuotta migreenipotilaita, jolloin työikäisten aivoinfarktitapauksia on ilmentynyt vain muutamalla aurallista migreeniä sairastavalla, ja näissä tapauksissa mukana oli muita infarktin riskitekijöitä.

On hyvä muistaa, että väestön aivoinfarktin riskitekijöistä selvästi migreeniä suurempia ovat esimerkiksi tupakointi, korkea verenpaine, vähäinen liikunta ja alkoholin ja muiden päihteiden käyttö.

–  Aivoinfarktin riski migreenissä on hyvin pieni, jopa mitätön lukuja katsottaessa, toteaa Sumelahti.

– Aivoinfarktin riski on olemassa myös perusterveillä ja se lisääntyy kaikilla ikääntyessä. Perusterveiden nuorten naisten joukossa (20–44 vuotta) tämä riski on yhden tutkimuksen valossa 2,5 tapausta 100 000 väestössä. Riski on kohonnut jonkin verran aurallista ja auratonta migreeniä potevien joukossa, aurallisessa  5.9 ja aurattomassa  4.0 tapausta 100 000 väestössä, Sumelahti jatkaa.

Miten erottaa aurallisen migreenikohtauksen aivoinfarktista?

Migreenioireet voivat muistuttaa aivoinfarktia ja siksi on tärkeää saada migreenille diagnoosi, poissulkea muut sairaudet ja löytää sopiva hoito. Jos migreenin oireet muuttuvat, esimerkiksi kohtauksia tulee aiempaa enemmän, ne ovat rajumpia tai oireet muuttuvat, on hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle. Migreeni voi muuttua iän ja olosuhteiden myötä.

– Aurallisen migreenin aura on lähes aina samanlainen ja usein kohtaukseen liittyy muita tunnistettavia esioireita. Aivoinfarkti alkaa varoittamatta ja äkillisesti ja oireet ovat eteneviä ja pitkäkestoisia.  Jos omat auraoireet jotenkin muuttuvat tai pitkittyvät, pitää näitä selvittää lääkärin kanssa ja mahdollisesti tutkimuksilla, Sumelahti toteaa.

Riskiä voi pienentää säännöllisillä elämäntavoilla

Aurallista migreeniä sairastavien ei ole syytä kantaa huolta kohonneesta aivoinfarktin riskistä, kun muut riskitekijät on huomioitu. Perinnöllisillä tekijöillä on vaikutusta, mutta riskiä voi pienentää huomattavasti terveellisillä elämäntavoilla kuten verenpaineesta huolehtimisella, säännöllisellä unirytmillä, stressin välttämisellä ja sopivalla liikunnalla, jotka migreenin omahoidossa ovat muutenkin keskeisessä asemassa.