fbpx
02.06.2022 11:50

Sinua tarvitaan – Edistä päänsärkysairauksien tutkimusta antamalla biopankkisuostumus

Biopankkeihin kaivataan lisää päänsärkysairauksia sairastavien näytteitä, joilla mahdollistetaan päänsärkysairauksien lisätutkimuksia.

Mikä on biopankki?

Biopankit ovat organisaatioita, jotka keräävät ja säilyttävät vapaaehtoisten näytteenantajien näytteitä ja terveystietoja lääke-, terveys-, ja liikuntatieteellisen tutkimuksen ja tuotekehityksen käyttöön. Jokainen näyte on tärkeä näytteenantajan iästä ja terveydentilasta riippumatta. Erityisen tarpeellisia ovat pitkäaikaissairauksia, kuten päänsärkysairauksia, sairastavien näytteet. Biopankkitutkimusten avulla on selvitetty esimerkiksi migreenin riskigeenejä sekä elintapojen vaikutusta migreenin puhkeamiseen.

Lisätutkimusta kuitenkin tarvitaan. Jokainen voi edistää oman sairautensa tutkimusta antamalla biopankkisuostumuksen, eli luvan käyttää terveydenhuollossa kerättäviä näytteitä ja terveystietoja tieteellisiin tutkimuksiin.

Biopankkitoiminta on osallistujille turvallista ja tarkasti säädeltyä. Näytteet säilytetään ja luovutetaan tutkimuksiin ensisijaisesti nimettöminä. Halutessaan biopankkisuostumuksen voi perua milloin tahansa, myös näytteen antamisen jälkeen. Biopankkisuostumuksen antaneilla on myös oikeus saada tietoa näytteistään ja niiden käytöstä. Biopankkitoimintaa säätelee Biopankkilaki ja valvoo lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Kuulostaa hyvältä! Miten voin osallistua?

  • Osallistuminen edellyttää suomalaista henkilötunnusta ja joissain biopankeissa myös täysi-ikäisyyttä.
  • Voit allekirjoittaa suostumuksena helpoiten verkossa sähköisen tunnistautumisen avulla.
  • Vaihtoehtoisesti voit tulostaa paperilomakkeen oman sairaanhoitopiirisi alueella toimivan biopankin verkkosivuilta ja postittaa sen biopankkiin.
  • Erillistä käyntiä näytteenotossa ei tarvita, vaan verinäyte otetaan muun laboratorioasioinnin yhteydessä, kun suostumus on käsitelty.
  • Myös muita terveydenhuollossa otettavia näytteitä voidaan suostumuksen jälkeen tallettaa biopankkiin.
  • Mikään sairaus, lääkitys tai korkea ikä ei estä osallistumista.

Suostumus kannattaa antaa siihen biopankkiin, joka toimii sinua hoitavan sairaanhoitopiirin alueella. Biopankit löydät helposti täältä: Biopankkien esittely – Biopankki

Tervetuloa mukaan!


Mitä enemmän meitä on, sitä paremmin meitä kuunnellaan.

Liity jäseneksi