Siirry sisältöön

Apua fysioterapian eri muodoista

Esittelemme tässä artikkelissa viralliseen tutkimustietoon perustuvia fysioterapian eri muotoja, joista voi olla apua migreenistä ja vaikeista päänsärkysairauksista kärsiville.

Lääkärin kanssa keskustelu voi auttaa löytämään itselle parhaiten sopivan fysioterapiamuodon sekä huomioimaan mahdolliset esteet hoidolle esimerkiksi muun sairauden takia. Fysioterapiassa otetaan yleensä huomioon myös hengitykseen ja raskauteen liittyvät seikat.

Työfysioterapia

Työfysioterapiassa arvioidaan työntekijän työ- ja toimintakykyä ja autetaan muokkaamaan työ- ja toimintatapoja terveyttä ylläpitäväksi. Työfysioterapia keskittyy tuki- ja liikuntaelinten terveyteen. Työfysioterapeutin palveluita voi olla mahdollista saada työterveyshuollon kautta.

Kipufysioterapia

Kipufysioterapiaon yksilöllisesti suunniteltua akuutin ja kroonisen kivun hoitoa. Kipufysioterapiassa tavoitteena on ylläpitää ja parantaa toimintakykyä ja selviytymistä arjessa vaikeiden kipujen kanssa. Tarkemmat tavoitteet suunnitellaan yhdessä.

OMT-fysioterapia

OMT-fysioterapiassa keskitytään muun muassa hermo-, lihas-, ja nivelrakenteisiin ja fyysiseen toimintakykyyn. OMT-fysioterapiassa tarkoituksena on keskittyä akuuttiin ja kroonistuneeseen kivunhoitoon, jossa käytetään muun muassa lämpöhoitoa, erilaisia harjoitteita ja manuaalista käsittelyä.

Psykofyysinen fysioterapia

Psykofyysinen fysioterapia on kokonaisvaltaista hoitoa, jossa oma kehotuntemus ja kivun-, ja stressinhallinta lisääntyy. Terapiamuodossa huomioidaan kehon, mielen ja elinympäristön vaikutukset. Terapiassa käytetään muun muassa rentoutumis- ja liikkuvuusharjoituksia. Terapiamuoto sopii neurologista, mielenterveydellistä ja tuki- ja liikuntaelinten sairauksista kärsiville.

Lymfaterapia

Lymfaterapiaa käytetään muun muassa kivun hoidossa ja joskus kroonisten sairauksien aiheuttamiin turvotuksiin voi saada tästä terapiamuodosta apua. Hoitoa tehdään manuaalisesti kevyillä ja pumppaavilla hierontaliikkeillä, jotka vapauttavat kudoksiin kertynyttä nestettä, lievittävät kipua ja rentouttavat.

Purentaelinfysioterapia

Purentaelinfysioterapiasta voi saada helpotusta kipujen hoitoon. Terapiassa käytetään manuaalisia tekniikoita purentaelinten kivun lievittämisessä ja toimintahäiriöiden hoidossa. Pääkipu ja migreeni voivat olla oireita purentalihasten toimintahäiriöstä. Fysioterapeutti voi antaa omaan kotiharjoitteluun myös vinkkejä.

Aikuisneurologinen fysioterapia

Aikuisneurologisessa fysioterapiassa tehdään asiakkaan kanssa yksilöllinen suunnitelma hoidosta. Hoito sopii muun muassa vakaviin neurologisiin sairauksiin. Terapiassa lähdetään liikkeelle hoitoon hakeutuneen voimavaroista ja elämänpiiristä. Terapiamuoto on yleensä osa moniammatillista kuntoutusta.

Tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapia

Tuki- ja liikuntaelimistön fysioterapia ehkäisee muun muassa tuki- ja liikuntaelimistön oirehdintaa sekä kiputilojen aiheutumista ja korjaa niitä. Terapiamuoto on tarkoitettu kaiken ikäisille. Asiakas saa ohjeistusta kotona tehtäviin harjoitteisiin sekä toimintarajoitteiden ja kiputilojen fysioterapeuttisiin tutkimuksiin.

Sari Viitasaari
Kuntoutuskoordinaattori

Lähteet:

https://www.suomenfysioterapeutit.fi//data/wordpress/htdocs/wp-content/uploads/2019/04/Fysioterapian_Erikoisasiantuntija_kriteeristo_2019.pdf(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

https://www.suomenfysioterapeutit.fi/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=tju00250(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=khp00069&p_hakusana=TMD(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

http://psyfy.net/psykofyysinen-fysioterapia/esittely/(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)