Siirry sisältöön

Aurinko provosoi migreeniä, mutta voi antaa myös voimaa

Migreeni käyttäytyy eri henkilöillä eri tavalla oireiden ja hoitovasteen osalta. Myös migreeniä laukaisevissa tekijöissä on suurta yksilöllistä vaihtelua.

Yleisiä laukaisevia tekijöitä ovat muun muassa stressi, epäsäännöllinen elämä, tuoksut ja erilaiset ravintoaineet. Myös säähän liittyvät tekijät, kuten ilmanpaineen muutokset ja auringonvalo ovat yleisiä migreeniä provosoivia tekijöitä.

– Kyselytutkimuksissa noin kaksi kolmasosaa migreeniä sairastavista kertoi, että valo provosoi migreeniä. Tutkimuksissa on kuitenkin mukana myös muut valonlähteet auringon lisäksi, neurologi Ville Artto kertoo.

Artto toteaa, että yleisesti ottaen migreenistä kärsivät henkilöt ovat usein yliherkistyneitä erilaisille ulkoisille ärsykkeille.

– Näköaistimukseen liittyvät asiat ovat migreenissä muutenkin olennaisia, kun tavallisin aura on näköaura, ja toisaalta valonarkuus on yksi keskeisiä migreenioireita.

Artton mukaan on epäselvää, miksi auringonvalo on toisille suurempi ongelma kuin toisille. Taustalla saattavat olla esimerkiksi erot migreenille altistavissa perintötekijöissä. Etenkin kevättalven ja kevään aurinko tuntuu olevan migreenin kannalta erityisen hankala.

– Taustalla voi olla muutos talven pimeyteen ja toisaalta se, että auringon valo on keväällä erilaista kuin kesällä. Kevättalvella valo saattaa myös heijastua lumesta kirkkaasti, Artto pohtii.

“Silti ilahduttaa, kun pimeä vuodenaika väistyy”

Helsinkiläinen Tiina Mehto-Vaittinen on sairastanut migreeniä lapsesta saakka. Hänelle kevätaurinko on yksi suurimmista migreeniä laukaisevista tekijöistä.

– Kevätauringon lisäksi myös kirkkaat ja aurinkoiset talvipäivät ovat petollisia, kun aurinko välkehtii lumen pinnalta. Myös autolla ajaessa puiden väleistä välkehtivä aurinko tai suoraan silmäkulmaan pilkottava aurinko saattaa joskus laukaista migreenikohtauksen, hän kertoo.

Talven pimeyden vaihtuminen kevääseen on monille kuitenkin mieluinen asia. Valoisuus voi kaikesta huolimatta auttaa jaksamisessa erityisesti henkisellä tasolla.

– Jos valon lisääntyminen hankaloittaa migreeniä, on hyvä optimoida migreenin hoitoa muuten, esimerkiksi minimoimalla muiden laukaisevien tekijöiden vaikutusta ja optimoimalla migreenin lääkehoitoa, Ville Artto sanoo.

– Pidän kesästä ja lämpimistä kesäpäivistä. Vaikka aurinko migreeniäni provosoikin, silti minua ilahduttaa, kun pimeä vuodenaika väistyy, luonto alkaa vihertämään ja aurinko tulee esiin. Silloin sitä jotenkin itsekin herää eloon ja saa kasvot hymyilemään, Tiina Mehto-Vaittinen iloitsee.

Liiallista oleskelua suorassa auringonvalossa olisi kaikkien hyvä välttää. Aurinkolasit auttavat monia migreenin kanssa eläviä. Myös riittävästä nesteytyksestä on tärkeää huolehtia.

– Suuri osa migreeniä sairastavista tuntuu itse oppineen oman migreeninsä luonteen ja sen kanssa pärjäämisen keinot, Ville Artto toteaa.

Saman on todennut myös Tiina Mehto-Vaittinen. Kuumalla ja aurinkoisella säällä hän ei lähde ulos ilman aurinkolaseja ja vesipulloa.

– Valitsen myös sellaiset vaatteet, joissa ei varmasti tule kuuma. Vaikka aurinkoisesta säästä kuitenkin pidän, en koskaan vietä helteessä tai suorassa auringon paisteessa kauan aikaa. Pidän myös aina eväitä mukana, ettei nälkä ja migreeni yllätä kesken kesäpäivän vieton.

Kesään kuuluvat myös nautiskelu ja herkuttelu.

– Aurinkoisena kesäpäivänä nautin muun muassa kaupungilla kuljeskelusta, puistopicnicistä ja kahvittelusta kauppatorilla. Mökillä uiminen, saunominen ja kesäruoilla herkuttelu kuuluu ehdottomasti lomapäivieni ohjelmiin. Mansikoita ja lettutarvikkeet pitää kesällä löytyä joka päivä kaapista, Mehto-Vaittinen päättää.

Annika Saine