Siirry sisältöön

Kasvomaskin käytöstä migreenikohtaus?

Migreeniyhdistykseen on tullut yhteydenottoja siitä, kuinka kasvomaskin käyttö on laukaissut migreenikohtauksen. Usein ongelmat helpottuvat, kun kasvomaskiin tottuu, mutta edelleen moni kamppailee käytön seurauksien kanssa. Varsinkin työpaikoilla haasteet voivat olla isoja.

THL on 14.4.2022 poistanut yleisen kasvomaskisuosituksen(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), mutta maskia suositellaan käytettävän edelleen tietyissä tilanteissa.

Kasvomaskin läpi hengittäessä ilmanvastus on hieman suurempi, minkä takia voi tuntua, että happi loppuu ja hengittäminen on haastavaa. Hyvässä maskissa happi kuitenkin kulkee sisälle ja hiilidioksidi ulos, sillä ne eivät ole ilmatiiviitä. Uloshengitysilmaa saattaa sekoittua hengitysilmaan, mutta tämän ei pitäisi aiheuttaa haittaa.

Työterveyslaitoksen vanhempi asiantuntija Erja Mäkelä kertoo tutkimuksesta, jossa on todettu hiilidioksidipitoisuuden olevan suu-nenäsuojainten alla noin 2000-3000 ppm (ppm = miljoonasosa kaikista molekyyleistä ilmassa).

– Kahdeksan tunnin raja-arvo keskimääräiselle hiilidioksidipitoisuudelle on 5000 ppm. Eli 5000 ppm ei tule töissä ylittää, kun altistuminen keskiarvoistetaan koko kahdeksan tunnin työpäivän ajaksi. Tutkimustiedon mukaan suu-nenäsuojaimen käyttö jäisi reilusti tuon raja-arvon alle.

– Maskin ilmaläpäisyä ei kannata huonontaa mitenkään, jotta ei jouduta tuon raja-arvon yli, Mäkelä toteaa.

Keskiarvotettua päivittäistä altistumispitoisuutta voidaan vähentää reilusti tauottamalla maskin käyttöä.

– Hiilidioksidi voi olla ongelma, jos käyttää koko työpäivän maskia eikä edes tauoilla ota maskia pois kasvoilta. Maskin aiheuttama hiilidioksidi voi aiheuttaa vastaavia ongelmia, kuin ihmisiä täynnä olevassa huoneessa, jolloin ilmastointi ei riitä. Koska ongelma on sama, sisäilman pitäminen raikkaana tuulettamalla saattaa auttaa maskin käyttäjää.

– Lisäksi maskien käyttö rasittaa hengityslihaksia. Ne tosin tottuvat ja vahvistuvat maskin käytössä, Mäkelä jatkaa.

Kasvomaskeissa on eroja

Moni on huomannut yhteyden kasvomaskin käytön ja migreenikohtausten välillä. Omaa tilannetta kannattaa tarkkailla, sillä syyt kohtausten takana voivat olla yksilöllisiä.

Kasvomaski saattaa painaa kasvoja, kiristää pään ympärillä tai vetää korvien takaa, jolloin maskin käyttäminen voi laukaista kohtauksen. Oloa voi helpottaa toisenlaisten maskien kokeilu, joissa paine ja kiristävyys ovat vähäisempiä. Maskia käyttäessä on hyvä muistaa pitää yllä normaalia ruokailurytmiä ja tasaista nesteytystä sekä tauottaa maskin käyttöä mahdollisuuksien mukaan.

Myös maskien tuoksut voivat provosoida migreenikohtauksia. Maskin pesu, keitto tai tuuletus ennen käyttöä voi poistaa tuoksua. Lisäksi maskin hankinnassa ja niitä itse tehdessä on tärkeää kiinnittää huomiota niiden hengittävyyteen. Markkinoilla on useita maskeja, joita kokeilemalla löytyy itselle parhain vaihtoehto.

Vaihtoehtoisesti voi miettiä visiirin käyttöä, mutta visiirin kiristäminen pään ympärillä ja heijastavuus voivat estää sen käytön osalla. Visiirejä on erilaisia ja valikoimaan kannattaa kuitenkin tutustua.

Kaikille maskit tai visiirit eivät kokeiluista huolimatta sovi. Työpaikalla voi olla suosituksia tietyistä maskeista ja asia kannattaa ottaa puheeksi työterveyshuollon ja esihenkilön kanssa, mikäli maskit tuottavat ongelmia.

Maskin vieraus ja stressi

Maskin käyttö ei ole normaali ja totuttu tila. Kasvoilla on jotain vierasta, vieläpä hengitysteiden edessä. Maski voi tuntua epämukavalta ja tunne hapen loppumisesta voi alkaa stressaamaan ja aiheuttaa pintahengitystä. Pintahengitys, ahdistus ja stressi lietsovat taas migreenikohtauksia. Oman olon ja hengityksen rauhoittaminen ja luottaminen siihen, että saa tarvitsemansa hapen, voi helpottaa oloa.

Migreeniä sairastaville julkiset paikat saattavat jo lähtökohtaisesti olla haastavia tuoksujen, hajujen, valojen ja hälinän takia, mutta poikkeustila on tuonut lisähaasteita. Esimerkiksi kaupassa käynnit pyritään tekemään tehokkaasti ja ihmisten täyttämiä tiloja vältellään. Hektisyys ja maskin käyttö voivat aiheuttaa pintahengitystä ja jännitystä kohtauksen laukeamisesta.

Tottumus eristyksissä oloon on voinut lisätä sosiaalisten tilanteiden painetta ja voi myös ahdistaa. Näissä hetkissä on hyvä muistaa rauhoitella itseään, hengitellä rauhassa ja pitää taukoja maskin käytöstä.

Vinkkejä maskien käyttöön:

  • Testaa erilaisia maskeja ja mahdollisesti visiirejä.
  • Vältä maskeja, jotka kiristävät korvien tai niskan takaa.
  • Kiinnitä itse tehdyissä maskeissa huomiota kankaan hengittävyyteen.
  • Maskien peseminen, keittäminen tai tuulettaminen auttaa hajujen kanssa.
  • Ehkäise jännityksiä ja jumeja rentouttamalla kasvojen lihakset.
  • Pyri hengittämään rauhallisesti ja rauhoittamaan itseäsi ahdistavissa tilanteissa.
  • Pidä maskin käytöstä taukoja säännöllisesti.
  • Muista säännöllinen nesteytys ja ruokailurytmi maskia käyttäessä.
  • Keskustele työterveyshuollon sekä esihenkilön kanssa työpaikan maskisuosituksesta ja vaihtoehtoisista ratkaisuista.

Sari Viitasaari
Kuntoutuskoordinaattori

Lähteet

Tekstissä käytetty lähteinä:

Unmasking the Myths and Misconceptions About Face Masks – American Migraine Foundation(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Kahden kysymystä maskeista – Terveydeksi-lehti(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Aiheuttaako kasvomaski hengenahdistusta? Syy piilee jossain aivan muualla kuin itse maskissa – Kotiliesi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Erja Mäkelän lähteet:

Effect of Wearing Face Masks on the Carbon Dioxide Concentration in the Breathing Zone(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

HTP-ARVOT 2020 Haitallisiksi tunnetut pitoisuudet – STM(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Sosiaali- ja terveysministeriön asetus asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista sekä ulkopuolisten asiantuntijoiden pätevyysvaatimuksista(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Tietoa kasvomaskeista, suu-nenäsuojaimista ja hengityksensuojaimista – Työterveyslaitos(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)