Siirry sisältöön

Kokemustarinoita migreenistä, raskaudesta ja vauva-arjesta

Kun perheenlisäys tulee ajankohtaiseksi, myös migreeniin liittyvät asiat saattavat pohdituttaa. Migreenin monimuotoisuus näkyy myös raskauden aikana: joillakin se helpottaa, mutta joillakin se voi myös pahentua. Jos mahdollista, jo raskautta suunniteltaessa olisi hyvä miettiä yhdessä lääkärin kanssa migreenin hoitoa raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. 
 
Migreeniyhdistyksen vapaaehtoisina toimivat pienten lasten vanhemmat jakavat omia kokemustarinoitaan raskaudesta, synnytyksestä sekä vauva- ja pikkulapsiarjesta. Kiitos jokaiselle oman kokemuksensa jakaneelle! 
 
Mikäli haluat kertoa oman tarinasi, ota yhteys Migreeniyhdistyksen vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Jenniin: jenni.voutilainen(at)migreeni.org.

Vertaistukea raskauteen ja vauva-arkeen saat Migreeniyhdistyksen ylläpitämästä Facebookin verkkovertaisryhmästä: Migreeni: raskaus, imetys ja vauva-arki(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 
 
Neuvontaa hedelmällisyyteen, raskauteen ja sikiön kehitykseen haitallisesti vaikuttavista lääkkeistä antaa Äidin lääkeneuvonta – teratologinen tietopalvelu(siirryt toiseen palveluun)(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) numerosta 09 471 76500(avautuu uuteen ikkunaan) sekä chatin välityksellä. 

Äiti Espoosta

Olen 27-vuotias kroonista migreeniä sairastava viisikuisen tytön äiti. Minulla oli paljon kysymyksiä siitä, miten migreeni vaikuttaa raskauden yrittämiseen ja vauvavuoteen. Kerron nyt teille nämä minua mietityttäneet kysymykset ja niihin kokemuksen kautta saamani vastaukset. Toivon näistä olevan apua ja rohkaisua samaa pohtiville.  

Miten pärjään yrittämisajan migreenin kanssa? 
Minulla on päänsärkypäiviä 30/30 kuukaudessa ja migreeniä yli 8/30 kuukaudessa, joten migreenini luokitellaan krooniseksi migreeniksi. Olen sairastanut tätä nyt 14 vuotta. Raskauden yrittäminen mietitytti lääkityksen ja oman jaksamisen takia. Käytössäni oli biologinen estolääke. Näiden käytöstä raskautumista yrittäessä on eri mielipiteitä eri lääkäreillä. Neurologit ovat migreenin asiantuntijoita, mutta eivät lisääntymislääketieteen. Parhaan lopputuloksen saisi varmaan yhdistämällä neurologin, gynekologin ja teratologisen tietopalvelun osaamiset.  

Minua hoitanut neurologi arvioi minun tilanteeni sellaiseksi, että estolääkitystä ei ole mahdollista jättää pois yrittämisen ajaksi. Yrityksessä kun on se, ettei voi tietää kauanko se kestää. Meidän tapauksessa olisin ollut 1,5 vuotta ilman lääkitystä, se taas olisi vaatinut sairaslomalla oloa koko tuon ajan. Eikä ole ideaalia, että äiti on jo valmiiksi sairaslomakunnossa lapsen saatuaan. Lasta kun pitäisi pystyä hoitamaankin. Sovimme siis, että käytän biologista estolääkettä plussaukseen asti. Sillä pärjäsin yrittämisen ajan, ja kun tammikuussa 2023 tein positiivisen raskaustestin, jätin lääkkeen tammikuun annoksen ottamatta. 

Miten lapsettomuushoitojen hormonit vaikuttavan migreeniin? 
Mulla ne ei onneksi vaikuttanu migreeniin, mutta hormonihoidot on kyllä tosi rankkoja ihan muuten vaan. 

Pahentaako raskaus migreenejä? 
On yksilöllistä, että pahentaako vai parantaako raskaus migreenitilannetta. Kyllä se jotenkin siihen vaikuttaa. Minulla raskausaika oli migreenin kannalta elämäni helpointa aikaa, eli minulla kävi siinä mielessä hyvä tuuri. 

Miten pärjään raskausajan migreenin kanssa? 
Raskausaikana neurologille pääsi neuvolan kautta hyvin nopeasti (kahden päivän odotus), koska migreenitilanne oli niin paha ja lääkitys täytyi arvioida uudelleen nopeasti. Aloitin raskauteen sopivan estolääkityksen ja sitä oli tarkoitus syödä 1. & 2. kolmanneksen ajan ja purkaa pois ennen 3. kolmanneksen alkua. Alkuraskaudesta minulla oli 1,5 kk migreeniputki, se oli hyvin uuvuttavaa aikaa.   

Teratologiselta kerrottiin, että joitain lääkkeitä voi käyttää loppuraskaudenkin ajan. Minulle keskiraskaus oli kuitenkin migreenien kannalta helppoa aikaa, niin halusin purkaa lääkityksen ja välttyä siirtämästä mahdollisia vieroitusoireita syntyvälle lapselle. Samoin tein mielialalääkkeen kanssa. Omaa jaksamista tuki neuvola ja kunnan mielenterveyspalvelut. Käynnit jatkui synnytyksen jälkeenkin. 

Suunnittelin oman aikatauluni raskausajalle niin, että pystyin tekemään opintoja alle puolikasta viikkoa ja pitämään sairaslomaa tarvittaessa. Neurologini neuvoikin, että on hyvä varautua henkisesti siihen, että raskausaika voi mennä kokonaan sairaslomalla. Minulla meni raskaudesta noin puolet saikulla. 

Miten kipua lievitetään raskausaikana? 
Käytössä on muutamat lääkkeet ja sitten lääkkeettömät kivunlievityskeinot. Kun en pärjännyt kivun kanssa kotona, soitin synnärille. Vietin raskauden aikana useamman jakson osastohoidossa kipujen takia. Sain myös kipulääkettä, jotta pystyin olemaan myös kotona. Sellaisten lääkkeiden käyttöä pyritään välttämään raskausaikana, mutta myös äidin jatkuva ahdinko aiheuttaa sikiölle haittaa. Kannustan siis kääntymään hoitohenkilökunnan puoleen, he katsovat aina tilanteen mukaan parhaan ja turvallisimman vaihtoehdon kivun hoitoon.  

Mun raskaus loppui synnytyksen käynnistykseen, syynä oli “äidin väsymys”. Vauva oli täysiaikainen eikä ollut enää syytä altistaa häntä mun tarvitsemille kipulääkkeille, niin lääkäri totesi käynnistyksen olevan paras vaihtoehto. Käynnistys oli rv 38+3. 

Voiko migreenikko synnyttää alateitse? 
Eräs tätä kysymystäni vähän nauroikin. Miksei voisi? Migreenin laukaisee kaikki ponnistusta ja päähän painetta aiheuttava. Sitähän synnytys juuri on. Keskustelin asiasta neuvolassa. Myös Migreeniyhdistyksen Facebook-ryhmässä oli asiasta keskustelua. Koin kannustavana, kun toiset migreenikot kertoivat alatiesynnytyksen heidän kohdallaan onnistuneen. Niin onnistui lopulta myös minulla. 

Mitä jos synnyttäessä on migreenissä? 
En onneksi ollut migreenissä, kun synnytys käynnistettiin. Kuulin kyllä tarinoita äideiltä, jotka oli ollut migreenissä synnärillä. Olivat he siitä selvinneet, vaikka oman lisähaitan mukanaanhan se tuo. 

Mitä jos mulla on migreenejä vauvan synnyttyä? (Hoito & imetys) 
Olimme puolisoni kanssa keskustelleet, että mikäli minun tarvitsee palata biologisen estolääkkeen käyttöön, niin voisin sen lapsen synnyttyä tehdä. Tällöin turvallisinta olisi olla imettämättä. Aina neuvolassa ei tätä päätöstämme ymmärretty tai tuettu, toiset lääkärit taas tukivat päätöstämme. Imettämiseen on paljon mielipiteitä. Meidän tyttö on kasvanut hyvin korvikkeella. Viimeisimmällä neuvolalääkärikäynnillä lääkäri oli sitä mieltä, että korvike on meidän tilanteessamme paras vaihtoehto. Estolääkkeitä on olemassa myös imettäessä turvallisia, mutta on eri asia, auttaako ne. Mulla ne ei auta.

Migreenit vaikuttaa imetyksen lisäksi tietysti myös omaan toimintakykyyni. Pohdimme puolisoni kanssa etukäteen, miten toimimme, jos migreeni vie toimintakykyni työpäivän aikana ja tarvitsen apua vauvan kanssa. Meidän tapauksessa puolisoni voi jäädä etätöihin, jos mulla on aamulla migreeni. Toimistolta hän pääsee kotiin alle puolessa tunnissa. Hän on pystynyt jäämään vauvan kanssa kotiin, jos olen lähtenyt päivystykseen. Meillä ei asu lähistöllä sukua tai ystäviä, joten puolisoni on tukiverkkoni. 

Tuleeko lapselle mun migreenit? 
Meillä migreeni on suorastaan sukuvika. Olen kuitenkin suvussani onneksi ainut, jolla migreenitilanne on työkyvyn vievällä tasolla. Toivomme, että lapsemme säästyy migreeneiltä, mutta jos ei, niin saisi ainakin mielummin kohtauksellisen ja lääkkein hallinnassa olevan. Mutta sen näkee vasta lapsen kasvaessa. Minulla päänsäryt alkoi 8-vuotiaana ja krooninen migreeni kun kuukautiset alkoi 16-vuotiaana. 

Siinä kaikki kysymykset ja vastaukset!  

Nykytilanne on mulla se, että puoliso auttaa lapsenhoidon kanssa välillä myös kesken työpäivän. Jälkitarkastuksessa sain lähetteen neurologian poliklinikalle. Siellä aloitettiin uusi estolääke. Tällä hetkellä odotan, että Kelan vaatima aika tulee täyteen, niin voisin palata biologiselle estolääkkeelle. En imetä. Pääosin pärjäämme vauvan kanssa kaksin hyvin, mutta migreenipäivät ovat kyllä vaikeita. 

Vastauksia kysymyksiin sain kokemuksen ja vertaistuen kautta. Kannustankin esittämään näitä kysymyksiä omalle hoitokontaktillesi, kysymään lääkityksestä omalta lääkäriltä ja teratologisesta tietopalvelusta ja puhumaan vertaisten kanssa esimerkiksi Migreeniyhdistyksen Facebook-ryhmässä: Migreeni: raskaus, imetys ja vauva-arki. 

Krista

Kun sain tietää olevani raskaana, jännitin todella paljon sitä kuinka vaikeaa raskaudesta tulisi migreenin kanssa varsinkin kun raskautta edeltävä aika migreenin kanssa oli haasteellista ja meneillään oli estolääkitys ja seuranta. Hoitava lääkäri ja neuvola kohtasi minut hyvin, sain jo etukäteen paljon vinkkejä lääkkeettömistä hoitokeinoista mitkä sopisi raskausaikaan kokeiltavaksi- tämä lievitti omaa jännitystä kaiken uuden keskellä.

Minun onnekseni raskaus oli positiivinen tekijä migreeni tilanteeseeni. Koko raskauden aikana kärsin vain kaksi kertaa lievästä kohtauksesta, jota helpotti raskausaikaan sopiva särkylääke ja kylmähattu. 

Synnytyksen jälkeen osasin odottaa migreenin paluuta, sillä vähäiset yöunet ovat  n. 15 vuoden migreeni matkani aikana olleet yksi merkittävä laukaiseva tekijä migreenille. Tämän vauvan kohdalla yövalvomiset ovat olleet vähäisiä (vauva nyt 7kk) ja puoliso on ollut aktiivisesti mukana vauva-arjessa ja huolehtinut puolet valvomisista, mikä on helpottanut omaa tilannetta. Synnytyksen jälkeen, tämän 7kk aikana olen kärsinyt 3 lievästä migreenikohtauksesta, jotka ovat menneet hyvin ohi. Toistaiseksi kohtaukseni ovat olleet kivuttomampia raskauden jälkeen kuin ennen sitä, ja olen selvinnyt ilman kohtauslääkkeitä. Monien huonojen lääkäri kokemusten jälkeen olen ollut positiivisesti yllättynyt ja kiitollinen kuinka neuvolasta ollaan oltu aktiivisesti kiinnostuneita migreeni tilanteestani.

Omalla kohdallani olen huomannut liikunnan ennaltaehkäisevän migreenejä, joten koko raskauden ja synnytyksen jälkeisen ajan olen liikkunut (kuntosali+ulkoilu) omien voimavarojen mukaisesti pitääkseni itsestäni huolta. Myös hieronta oli tärkeä lisä ettei niskat jumiudu epäergonomisista asennoista vauvaa hoitaessa. 

Meillä vauva-arki migreenin kanssa sujuu siis tällähetkellä ihan kivasti ja olen päässyt nauttimaan hetkistä vauvan kanssa ilman taustalla varjostavaa kipuilua. 

Terkuin Krista