Koronahaaste: Lääkityslista kuntoon
Herttakaisa Kettunen
Törmäsin somessa Satu Salosen ajankohtaiseen blogikirjoitukseen(siirryt toiseen palveluun), joka kulkee ”koronahaasteen” nimellä ja hyvä haaste se onkin. Siinä nimittäin haastetaan muun muassa tekemään ajantasainen lista säännöllisesti käytetyistä ja tarvittaessa käytettävistä lääkkeistä sekä mahdollisista lääkeaineallergioista.
Kanta-järjestelmään ei välttämättä ole kaikkea tietoa lääkkeistä kirjattu. Yleinen virhekäsitys on, että ammattilaiset näkevät potilaan kokonaislääkityksen tietojärjestelmistään. Itsehoitolääkkeiden ja ravintolisien käyttö, omatoimiset annosmuutokset ja yksittäiset paperireseptit eivät näy Kanta-järjestelmässä.
Monella voi myös olla sähköisiä reseptejä lääkkeistä, joita ei todellisuudessa käytä. Lisäksi esimerkiksi tieto sairaalajaksolla tehdyistä lääkitysmuutoksista ei aina siirry sähköisesti terveyskeskuksen hoitavan lääkärin tietojärjestelmään. Siksi on tärkeää, että ylläpidät itse lääkitystietojasi listalla, jolta ajantasaiset tiedot voidaan tarkistaa.
Ajantasainen lääkityslista sisältää käyttötarkoituksen ja annostuksen. Fimea(siirryt toiseen palveluun) on julkaissut hyvät ohjeet, mutta kerrataan ne lyhyesti vielä tässä:
- Lääkityslista on ajantasainen listaus kaikista käyttämistäsi lääkevalmisteista: lääkärin määräämistä reseptilääkkeistä, itsehoitolääkkeistä, ravintolisistä sekä rokotteista.
- Valmisteen nimen lisäksi listaan kirjataan annos ja käyttötarkoitus.
Lääkityslista voi olla esimerkiksi
- paperille käsin kirjoitettu,
- tietokoneella laadittu,
- älypuhelimen sovelluskaupasta ladattuun sovellukseen laadittu lista.
Valmiin lääkityslistan, jota voi täydentää itsehoitolääkkeillä ja ravintolisillä, saa myös lääkärin vastaanotolta tai apteekeista, mutta näin aikoina ei ehkä kannata kuormittaa heitä tällä asialla.
Akuutissa hoitotilanteessa terveydenhuollon ammattilainen tarvitsee tiedot käyttämistäsi lääkkeistä. Voit helpottaa esimerkiksi päivystyksen työtaakkaa valmistautumalla, kun vielä olet terve. Mukana kulkeva lista turvaa hoitosi myös silloin, kun et itse pysty lääkitystäsi kertomaan.
Muista lisätä listaan oma nimesi ja ainakin henkilötunnuksen alkuosa. Satu Salonen ohjeistaa blogissaan kirjoittamaan koko henkilötunnuksen, loppuosineen päivineen, ja niin meinasin itsekin tehdä.
Sen lisäksi, että listaa lääkkeet, joita käytät (joko lääkärin määräämänä tai itsehoitona), niin kannattaa listata ne lääkkeet, joiden tiedät aiheuttavan allergisen reaktion. Myös krooniset taudit kannattaa kirjata lyhyesti, jos ei satu olemaan perusterve.
Blogitekstissään Satu Salonen vielä ohjeistaa erinomaisesti siitä, mitä kannattaa ottaa mukaan päivystykseen tai sairaalaan. Periaatteessa kaikki, mitä välttämättä tarvitset yöpymiseen ja niin, että ne mahtuvat pieneen kassiin tai käsilaukkuun. Omia lääkkeitä kannattaa ottaa mukaan ainakin seuraavan annoksen verran ja esimerkiksi omat astma- ja nuhainhalaattorit. Niitä ei sairaalasta saa.
Jos et ole sitä vielä tehnyt, niin nyt kannattaa tehdä oma hoitotahto Kanta-järjestelmään(siirryt toiseen palveluun). Samalla voit myös tarkistaa, että terveydenhuollolla on oikeus tietojesi käyttöön.
Itse olen parhaillani selvittämässä tätä koronahaastetta: lääkityslista melkein valmis, oma hoitotahto tehty ja ajatuksissani olen jo pakannut oman ”päivystyskassin”. Seuraavaksi soitan vanhemmilleni ja appivanhemmilleni ja tarkistan, onko heillä nämä asiat järjestyksessä.