Siirry sisältöön

Kuinka pitkään vielä?

Se on varmaa, että kaikki on epävarmaa, kuuluu sanottavan. Ja epävarmuutta olemmekin kestäneet pitkään. Toisaalta elämän melskeen rauhoittuminen on helpottavaa, mutta toisaalta tulevaisuus tuntuu niin sumealta.

Sari Kalliomaa
Kuntoutuskoordinaattori

Milloin jostain saa kiinni seuraavan kerran? Eristetäänkö meidät kaikki taas uudestaan? Olisiko pitänyt ostaa se parempi maski? Vai tulisiko siitä vieläkin pahempi migreeni…

Jatkuva huolessa pyöriminen ja huoliajatusten vatvominen saa elimistön käymään ylikierroksilla ja stressaantumaan. Huoli ruokkii hyvin helposti itseään eikä ajatusten juoksua saa katkaistua. Helpotusta haettaessa monet rentoutumisharjoitukset täyttävät hakutulokset ja rentoutumisen aloittaminenkin tuntuu jo itsessään yhdeltä huolelta lisää. Valitsenko nyt oikean harjoitteen? Meneekö vartti hukkaan, jos tämä ei toimikaan ja en rentoudu, vaan ahdistun ja sen lisäksi kipukin vielä yltyisi.

Stop. Mitä jos vain hengittäisit? Vain hengittäisit.

Me emme tiedä, kuinka kauan vielä. Me emme tiedä, miltä näyttää seuraavassa kuussa. Mutta sen me tiedämme, että jos nyt emme katkaise ajatusten hyrrää päässämme ja päästä kehoamme samalla vapaaksi, kuukauden päästä voimme olla enemmän jumissa mielen ja kehon kanssa. Kuvainnollisesti ja kirjaimellisesti.

Ikävä kyllä taikasanoja ei tässä kirjoituksessa ole valmiina, mutta huolta voi vähentää epävarmuuden sietämisen opettelulla. On keinoja, joiden avulla voi oppia hallitsemaan omaa epävarmuutta. Mielenterveystalo(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) on antanut muutaman apukysymyksen, minkä avulla pääsee pohtimaan omaa epävarmuutta, ja mitä se on itselle antanut.

  1. Pohdi, mitkä asiat elämäntilanteessasi ovat sellaisia, joista et voi olla varma? Pohdi hetki ja luettele kaikki asiat, jotka keksit.
  2. Millaisia ajatuksia epävarmuus sinussa herättää? Esimerkiksi: “Jos asiat ovat epävarmoja, ne todennäköisesti menevät pieleen pahimmalla mahdollisella tavalla.”
  3. Millaisin keinoin olet tavoitellut varmuutta erilaisissa asioissa? Esimerkiksi: “Pyydän toisia ihmisiä muistuttamaan minua asioista ja varmistelen asioita heiltä.”
  4. Millaisia hyötyjä sinulle on ollut varmuuden tavoittelusta? Esimerkiksi: “Muistan aina tehdä mitä pitää ja siksi olen välttynyt epäonnistumisilta”
  5. Millaista haittaa sinulle on ollut varmuuden tavoittelusta? Esimerkiksi: “En uskalla tehdä itse päätöksiä, vaan jään vatvomaan asioita ja olen tuskastunut epävarmuuteeni.”​

Elämässä on paljon asioita, jotka eivät ole omissa käsissämme, mutta varmuuden- ja hallinnantunnetta voi saada pienistäkin arjen rutiineista. Pienen askareen valitseminen kullekin päivälle voi riittää saamaan ajatusta kiinni tähän hetkeen ja varmuutta asioista, joihin voi oikeasti itse vaikuttaa.

Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, etä niiden jälkeen saataisiin auringonnousu.

Muumipappa

Epävarmuuden kanssa et ole yksin. Voit ottaa yhdistykseen yhteyttä(avautuu uuteen ikkunaan) niin mietitään asioita yhdessä. Myös vertaistukea(avautuu uuteen ikkunaan) on tarjolla.

Lähteet

https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/koronavirukseen_liittyva_huolen_ja_epavarmuuden_sietaminen/Pages/default.aspx(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)