Siirry sisältöön

Lisää tietoa, lisää ymmärrystä

Viestintäkoordinaattori Annika Saine katsoo kameraan ja hymyilee.

Annika Ala-Fossi

”Ai taasko sulla särkee päätä?” Kysymys, jonka moni migreeniä sairastava on varmasti joutunut kuulemaan. Ehkä useamman kerran. Liian monta kertaa.

Migreeni on erityisesti työikäisten sairaus. Voiko työelämässä menestyä, vaikka sairastaisikin migreeniä? Helppoa se ei välttämättä ole, mutta mahdollista silti. Tietoisuutta lisäämällä on paljon tehtävissä. Siksi on aika viimein tehdä migreeniä näkyväksi myös työpaikoilla.

Meillä Migreeniyhdistyksessä on meneillään työelämän teemavuosi. Migreeniä sairastaville suunnattuun työelämäkyselyymme vastanneista 86,5 % kertoi uskaltavansa puhua omasta migreenistään työpaikalla. Yli 60 % kertoi, että migreeni on huomioitu työpaikalla edes jokseenkin hyvin. Moni vastaaja kertoi uskaltavansa puhua migreenistä töissä, koska työpaikalla on avoin ja ymmärtäväinen ilmapiiri. Moni haluaa jakaa tietoa sairaudesta, jotta ymmärrys sitä kohtaan lisääntyisi. Migreenistä on helpompi puhua, jos työpaikalla on myös muita migreeniä sairastavia. Migreenitietoisuus on menossa oikeaan suuntaan, mutta matka on vielä pitkä.

Silti on myös heitä, jotka eivät uskalla kertoa migreenistä töissä. Pelkona voi olla esimerkiksi se, että migreeniä ei oteta vakavasti. 86,5 % on ilahduttavan suuri luku, mutta se ei riitä. Vielä parempaan on syytä pyrkiä. Tulevaisuudessa haluamme, että luku olisi täysi 100 ja ihan jokainen migreeniä sairastava uskaltaisi puhua migreenistään työpaikalla.

Haluamme, ettei kenenkään tarvitsisi pelätä sairaudesta kertomista. Haluamme, ettei kenenkään tarvitsisi enää kokea vähättelyä. Kunnianhimoinen tavoite, ehkä mahdotonkin. Sormia napsauttamalla tavoite ei toteudu, mutta sen eteen teemme kovasti töitä joka päivä. Emme pysty siihen yksin. Tarvitsemme sinut mukaan vaikuttamaan.

Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan huonoa omaatuntoa sairaudestaan, ja olisi tärkeää, että työnantaja ja migreeniä sairastava voisivat yhdessä miettiä keinoja, joilla migreeniä sairastavan työkykyä voitaisiin edistää. Tällaisia voivat olla esimerkiksi erilaiset joustot, kuten joustava työaika, etätyömahdollisuus tai osa-aikatyö.

Asiat eivät ole kuitenkaan välttämättä niin yksinkertaisia. Kaikilla aloilla tällaiset joustot eivät välttämättä ole mahdollisia. Toisaalta työn joustoista voi olla apua, mutta ne eivät kuitenkaan kaikilla välttämättä ratkaise koko tilannetta. On iso muutos siirtyä esimerkiksi osa-aikatyöhön ja se voi vaatia paljon totuttautumista, erityisesti henkisellä puolella. Siksi armollisuus itseä kohtaan on avainasemassa.

Monilla työpaikoilla on aito halu ymmärtää ja tukea migreeniä sairastavaa, mutta tietoa ei välttämättä ole riittävästi. Esimiehet ja työkaverit saattavat miettiä, mitä migreeniä sairastavalle työntekijälle tulisi sanoa. Tärkeää on ymmärryksen osoittaminen. Vähättely tai vertailu ei kannata, sillä se ei auta ketään. Kysy rohkeasti migreeniä sairastavalta, mitä sinä voisit tehdä ja miten sinä voisit auttaa. Uskaltaisin väittää, että migreeniä sairastava ilahtuu siitä, kun häntä tuetaan. Varmasti jokaisesta meistä tuntuu hyvältä, kun joku osoittaa huolenpitoa – oli se sitten töissä tai vapaa-ajalla.

Sinä, joka sairastat migreeniä. Muista, ettei töissä tarvitse sinnitellä väkisin. Kannustamme sinua puhumaan sairaudestasi työpaikalla tai työterveydessä ja etsimään yhdessä ratkaisuja siihen, miten työkykyäsi voitaisiin edistää. Myös me Migreeniyhdistyksessä olemme tukenasi.

Tieto lisää ymmärrystä. Toimimme sen eteen, että migreenitietoisuus lisääntyy työpaikoilla. Edetään yhdessä askel askeleelta kohti sitä, ettei kenenkään tarvitse enää kuulla vähättelyä migreenistä.

Ole sinäkin mukana vaikuttamassa ja jaa tietoa kanssamme. Liittymällä jäseneksi(avautuu uuteen ikkunaan) voit vaikuttaa.