Migreeni ja koronavirus
Koronavirus aiheuttaa influenssaa muistuttavia oireita. Oireita voivat olla yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut ja päänsärky.
Ajantasaiset tiedot koronaviruksesta löydät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) verkkosivuilta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Migreeni ja koronavirus
- THL:n luokituksen mukaan kroonista neurologista sairautta sairastavat kuuluvat riskiryhmään. Krooninen neurologinen sairaus ei tässä tapauksessa tarkoita migreeniä sairastavaa, ellei henkilöllä ole muita riskitekijöitä. Koronavirustestiä ei tehdä pelkästään migreenin perusteella, koska migreeni ei kuulu riskiryhmään.
- Migreenin biologiset estolääkkeet eivät vaikuta immuniteettiin eli vastustuskykyyn. Fremanetsumabi (Ajovy-lääkevalmiste) sitoutuu pelkästään CGRP-peptidiin, eikä sillä ole vaikutusta immuunipuolustuksen soluihin. Tilanne on sama myös erenumabilla (Aimovig) – se sitoutuu vain CGRP-reseptoriin eikä vaikuta immuunivasteeseen. Kummallakaan lääkkeellä ei ole myöskään yhteisvaikutuksia muiden biologisten lääkkeiden eikä immunologisiin sairauksiin (esim. reuma, MS-tauti) käytettävien lääkkeiden kanssa.
Ohjeita
- Tehosta käsihygieniaasi. Pese käsiä vedellä ja saippualla usein ja huolella.
- Jos yskittää tai aivastuttaa, yski nenäliinaan tai hihaasi.
- Vältä koskemasta paljain käsin pintoja, joihin monet ihmiset koskevat.
- Vältä kättelyä.
- Vältä koskettelemasta kasvojasi.
- Jos sinulla on koronaoireita, hakeudu testiin ja pysy kotona.
- Seuraa viranomaisohjeistusta. Suomessa viranomaisohjeistuksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL(siirryt toiseen palveluun).
Apua ja tukea etänä
Lääkärin ja neurologin etävastaanotot voivat olla mahdollisia esimerkiksi videoyhteydellä, chatilla tai puhelimitse. Myös sairaanhoitajan vastaanotolle voi päästä etänä. Etävastaanottoja tarjoavat julkinen ja yksityinen sektori. Otathan selvää hoidostasi vastaavan tahon mahdollisuuksista. Apua ja ohjausta voit löytää puhelin- ja terveysneuvonnasta.
Erikoissairaanhoidon etävastaanoton voit löytää Omapolku-palvelukanavasta. Lisää tietoa löydät Terveyskylän(siirryt toiseen palveluun) sivuilta ja asiointipalvelut löydät HUSin(siirryt toiseen palveluun) sivuilta.
Valtakunnallinen päivystysapunumero(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun): 116 117
Puhelinneuvonta koronaviruksesta:(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun) 0295 535 535
- Puhelimesta ei saa terveysneuvontaa eikä se palvele päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Avoinna arkisin 8–21 ja lauantaisin 9–15.
- Jos et jostain syystä pysty soittamaan, tekstiviestin voi lähettää numeroon: 050 902 0163
Keskusteluapua kriisipuhelimesta ympärivuorokautisesti(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun): 09 2525 0111
Sairaustodistus
- Tarkistathan mahdollisuuden saada sairaustodistus sähköisenä työterveyshuollostasi tai muusta terveydenhuollosta.
Tartuntatautipäiväraha
- Jos työntekijä on määrätty olemaan poissa työstään esimerkiksi koronaviruksen takia, Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa korvauksena ansionmenetyksestä. Lisätietoja Kelan verkkosivuilla(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).
Migreeniyhdistys päivystää arkisin chatissa ja on valmis tukemaan sinua mieltä askarruttavissa kysymyksissä. Tietomme löydät yhteystiedoista. Yhdistys pysyy tilanteen tasalla ja tiedottaa siitä eri kanavissa. Toimintaa järjestetään kevään aikana verkossa, joten pysy kuulolla! Et ole yksin!