Siirry sisältöön

Migreeni koskettaa meitä kaikkia

Marja Hassinen

Usein messuilla tai muissa edustustilanteissa kuulee ihmisiltä, että migreeni ei kosketa minua. Tämän jälkeen kysynkin aina tietääkö henkilö ketään, jolla olisi migreeni ja vastaus on tähän mennessä ollut aina myöntävä. Migreeni koskettaa meitä kaikkia joko suoraan tai välillisesti. Migreeniin törmää niin päiväkodissa, koulussa kuin työpaikallakin. Vielä ei ole tullut vastaan ihmistä, jota migreeni ei lainkaan koskettaisi. Miksi se edelleen on kuitenkin sairautena tabu?

Monesti migreeniä sairastava ei haluaisi myöntää, että hänellä on neurologinen sairaus. Asiaa on helppo ymmärtää, koska kun kohtaus ei ole päällä, ei sairautta näe ulospäin ja vointikin voi olla varsin hyvä. On varsin vaikeaa pukea sanoiksi tätä niin sanottua näkymätöntä sairautta ihmisille, jotka ei siitä tiedä. Samaan aikaan on kuitenkin tärkeää levittää tietoutta ja kertoa, että migreeni toden totta on sairaus, se ei ole vain päänsärkyä.

Migreeniä ei aina ymmärretä työpaikoilla ja sitä sairastava voi pelätä leimautumista sairautensa vuoksi. Sairauksiin ja hoitoihin liittyvä stigma ja häpeä taas aiheuttavat sairastuneelle ylimääräistä taakkaa. Monet pohtivatkin, kannattaako sairaudesta edes kertoa, tieto kun voidaan ottaa vaihtelevasti vastaan. Yleistä tietämättömyyttä migreenikohtauksen vaikutuksista esiintyy niin työnantajien, työtovereiden, työterveyshuollon kuin migreeniä sairastavienkin keskuudessa.

Pahimmillaan työntekijä joutuu hakemaan yhdenkin poissaolopäivän takia sairaslomaa. Harmillisesti tällöin joutuu usein jonottamaan kirkkaissa valoissa, hajusteiden ja äänien ympäröimänä useita tunteja. Puhumattakaan siitä ärsytyksen tunteesta kun joutuu olemaan poissa töistä. Kukaan migreeniä sairastava ei varmasti valitsisi sairaspäivää työpäivän sijaan, jos voisi valita näiden kahden välillä.

Työntekijällä ei ole aina mahdollisuutta vaikuttaa työoloihin ja laukaisevat tekijät töissä voivat altistaa kohtauksille. Vuorotyössä taas voi olla vaikea pitää säännöllisyydestä kiinni ja yöunet voivat jäädä lyhyiksi. Joskus voi olla niin kiire, ettei välttämättä ehdi edes syömään. Työolot voivatkin helposti ruokkia kohtauksia ja olisi tärkeää, että niihin pystyisi vaikuttamaan.

Terveydenhuoltokaan ei ole vapaa leimaavasta asenteesta. Ongelmien tunnistaminen ja muuttaminen terveydenhuollossa, työpaikoilla ja kouluissa onkin tärkeä haaste. Minulle on sanottu työterveystarkastuksessa, että migreeni ei vaikuta mitenkään työkykyyn. Tuolloin vasta ymmärsin, että migreenistä ei tosiaan tiedetä tarpeeksi. Auta meitä siis tekemään migreeni näkyvämmäksi.