Migreeniä sairastavilla muuta väestöä enemmän mielenterveyden haasteita
Joka viides suomalainen kärsii migreenistä jossain elämänvaiheessaan. Tutkimusten mukaan migreeniä sairastavilla ilmenee ei-sairastavia enemmän mielenterveyden häiriöitä kuten masennusta, ahdistusta ja posttraumaattista stressihäiriötä (Minen ym. 2016).
Migreeni rajoittaa elämää
Jopa yli puolet migreenipotilaista täyttää jonkin ahdistuneisuushäiriön kriteerit elämänsä aikana. Erityisesti kroonista migreeniä sairastavilla on suurempi riski sairastua mielenterveyden häiriöihin (Minen ym. 2016). Tutkimusten mukaan migreenillä ja mielenterveyden häiriöillä näyttää olevan samanlainen neurobiologinen tausta (Minen ym. 2016), mutta mielenterveyden haasteiden yleisyyttä selittää myös migreenin lamaannuttava vaikutus sairastavan toimintakykyyn. Jokainen migreeniä sairastava ei kuitenkaan automaattisesti sairastu mielenterveyden häiriöön.
Migreeni eristää ja rajoittaa sairastavan elämää, mikä vaikuttaa väistämättä minäkuvaan, sosiaalisiin suhteisiin ja työkykyyn. Kun joutuu tahtomattaan luopumaan totutusta arjesta ja omista intohimonkohteistaan, henkinen kriisi on valtava. Moni migreeniä sairastava myös kokee, että heidän oireitaan ja kokemuksiaan vähätellään niin työ- kuin siviilielämässäkin.
Yhteys tulisi huomioida terveydenhuollossa
Joskus mielenterveyden haasteiden taustalla voi olla alihoidettu migreeni. Huono hoitotasapaino voi pahimmillaan johtaa migreenin kroonistumiseen, mikä entisestään heikentää sairastavan toimintakykyä ja lisää henkistä kuormitusta.
”Migreenin ja mielenterveyden haasteiden yhteys on todellinen ja se tulisi huomioida myös terveydenhuollossa. Toimivalla migreenin hoidolla mielenterveyden haasteet voivat lieventyä tai parhaimmassa tapauksessa poistua kokonaan.” – Suomen Migreeniyhdistyksen toiminnanjohtaja Sirpa Hietaranta.
Tietoisuuskampanja poistamaan stigmaa
Suomen Migreeniyhdistys haluaa poistaa stigmaa migreenin ja siihen liittyvien mielenterveyden haasteiden ympäriltä. Migreeniviikolla julkaistavan #migreenimielessä-tietoisuuskampanjan avulla halutaan normalisoida migreenin ja mielenhäiriöiden välistä yhteyttä sekä tarjota vertaistukea haasteiden kanssa kamppaileville. Lisäksi kampanjan tavoitteena on auttaa ei-sairastavia ymmärtämään sairauden kokonaisvaltaisuutta, jotta vähättely aiheen ympärillä vähenisi. Kampanjassa esiintyvät Migreeniyhdistyksen jäsenet Katariina, Heidi ja Petri, jotka kertovat avoimesti omista kokemuksistaan.
Migreeniviikko on Suomen Migreeniyhdistyksen vuosittainen teemaviikko, jota vietetään 12.–18.9. Katso viikon ohjelma: Migreeniviikko 2022
#migreenimielessä – kampanjaa ovat tukeneet Teva Finland Oy ja Oy H. Lundbeck Ab.
Lisätiedot
Sirpa Hietaranta
Toiminnanjohtaja
puh. 050 448 4909
sirpa.hietaranta@migreeni.org
Lähteet
Minen MT, Begasse De Dhaem O, Kroon Van Diest A, et al. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2016;87:741–749 https://jnnp.bmj.com/content/jnnp/87/7/741.full.pdf(siirryt toiseen palveluun)