Siirry sisältöön

Migreenin ja endometrioosin yhteys

Miksi joillain henkilöillä on useampi kipua aiheuttava sairaus? Migreeni ja endometrioosi voivat joissain tapauksissa kulkea käsi kädessä. Dosentti ja synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Outi Uimari on ollut mukana tutkimuksessa, jossa selvitettiin genetiikan avulla, että migreenillä ja endometrioosilla voi olla geneettinen yhteys.

Endometrioosilla ja migreenillä on arveltu olevan yhteys jo pidemmän aikaa. Näiden kahden sairauden välistä geneettistä yhteyttä on viimein alettu ymmärtää.

Jo yhden kipua aiheuttavan sairauden sairastaminen on usein rankkaa. Uusimman tutkimustiedon mukaan kipua aiheuttavaa sairautta sairastava henkilö voi olla geeniperimältään alttiimpi sairastumaan myös toisiin vastaaviin sairauksiin tai kiputiloihin. Tutkimus on tuonut uutta tietoa aiheeseen, jota moni kivuliaita sairauksia sairastava henkilö on jo osannut epäilläkin.

Ilmiöstä, jossa kaksi tai useampi itsenäinen sairaus esiintyy samanaikaisesti, käytetään nimitystä komorbiditeetti. Tällöin sairauksien hoito tulee suunnitella siten, että molemmat tai useammat sairaudet otetaan yhdessä huomioon.

Endometrioosi on yleinen sairaus

Endometrioosi on yleisin gynekologinen sairaus, jota esiintyy noin 10 prosentilla hedelmällisessä iässä olevista naisista.

– Nykytiedon mukaan tauti saa alkunsa useiden kohdalla pian kuukautisten alkamisen jälkeen, Uimari kertoo.

Dosentti, synnytys- ja naistentautien erikoislääkäri Outi Uimari

Sairaudesta voidaan käyttää myös suomenkielistä nimeä kohdun limakalvon sirottumatauti. Endometrioosissa kohdun limakalvon kaltaista kudosta esiintyy kohdun ulkopuolella. Nämä pesäkkeet aiheuttavat kudokseen kroonisen tulehdusreaktion. (1)

Uimari kertoo, että kyseiset pesäkkeet reagoivat erityisesti hormonivaihteluun ja endometrioosin pääoire on krooniset kuukautiskivut. Endometrioosia hoidetaan ensisijaisesti hormonaalisella hoidolla.

– Kuukautiset on kivuliaat, alussa ehkä päivä ennen vuodon alkamista ja sen ajan. Kipupäivät voivat kuitenkin kasvaa siten, että kipupäiviä on enemmän kuin kivuttomia. Tällöin puhutaan kroonisesta kivusta, Uimari selittää.

Toinen endometrioosin vaikea oire on mahdollinen lapsettomuus. Uimari kertoo, että endometrioosi on yleisin lapsettomuuden syy.

– Jos saa lapsia nuoremmalla iällä, ei endometrioosi välttämättä vielä silloin aiheuta lapsettomuutta, Uimari kertoo.

Endometrioosi käyttäytyy raskausaikana yksilöllisesti. Osa potilaista kokee kipuoireet vähäisempänä, osalla puolestaan kipuja on enemmän koko raskauden ajan.

Migreenin ja endometrioosin yhteys havaittiin tutkimuksessa

Uimari on ollut mukana tekemässä laajaa meta-analyysitutkimusta, jonka myötä opittiin ymmärtämään migreenin ja endometrioosin geneettistä yhteyttä. Tutkimuksesta vastasi Oxfordin yliopisto yhteistyössä Oulun yliopiston, suomalaisen FinnGen-hankkeen ja 24 muun tutkimusryhmän kanssa (2). Tutkimuksessa oli mukana yli 60 000 endometrioosipotilasta eri puolilta maailmaa.

Tutkimuksen mukaan endometrioosilla ja tietyillä siihen liittymättömillä kipua aiheuttavilla sairauksilla tai kivuilla, kuten migreenillä tai kroonisilla selkäkivuilla on todennäköisesti yhteinen geneettinen perusta (2).

– Pitkäaikainen kivulle altistuminen voi aiheuttaa hermoston herkistymistä, mikä tarkoittaa sitä, että kipukynnys on alentunut, Uimari selittää.

– Tämä voi selittää sitä, miksi väestöpohjaisissa tutkimuksissa on havaittu, että monella endometrioosipotilaalla on myös migreeni. Mekanismi voi selittyä hermoston herkistymisen kautta, hän jatkaa.

Jotta migreenin ja endometrioosin geneettisestä yhteyttä ymmärrettäisiin enemmän, tarvitaan aiheesta lisää tutkimuksia.

Uimarilla ei ole tiedossa muita tutkimuksia, jotka olisivat selvittäneet nimenomaan genetiikan avulla migreenin ja endometrioosin välistä geneettistä suhdetta. Tämän sijaan väestöpohjaisissa töissä on todettu jo aiemmin, että endometrioosia sairastavilla henkilöillä on enemmän migreeniä kuin heillä, joilla ei endometrioosia ole.

Uimari kertoo, että FinnGenissä eli laajassa kansallisessa tutkimushankkeessa on menossa hänen johtamansa työ, jossa tutkitaan kroonista kipua endometrioosipotilailla. Tuloksista tai niiden julkaisuaikataulusta Uimari ei vielä uskaltanut luvata mitään, mutta tutkimus voi mahdollisesti tuoda mukanaan uutta tietoa myös migreenin ja endometrioosin yhteydestä.

Kokonaiskuva tilanteesta auttaa hoidon suunnittelussa

Uimari korostaa, että kunkin lääkärin olisi hyvä hahmottaa, että kipusairauksissa potilas on alttiimpi muillekin kipusairauksille.

– Esimerkiksi rannemurtuman jälkeen voi tulla krooninen kipu ranteeseen. Tämän hermoherkistymän kautta potilas on alttiimpi muillekin kipua aiheuttaville sairauksille, hän selittää.

Uimari ajattelee, että lääkärillä tulisi olla kokonaiskuva potilaasta, jossa otetaan laajemmin huomioon ihminen kokonaisuutena. Hän korostaa, että lääkärin tulisi potilaan hoidossa miettiä muitakin kuin lääkehoitovaihtoehtoja, kuten esimerkiksi tietyissä tapauksissa fysioterapiaa.

Lääkehoito tulee suunnitella erityisen tarkasti tilanteissa, joissa henkilö sairastaa useampaa eri sairautta.

Uimarin mukaan aurallista migreeniä ja endometrioosia sairastavan henkilön endometrioosin hoitoon käytettävässä hormonihoidossa ei tulisi käyttää estrogeeniä.

– Auralliseen migreeniin liittyy kaksinkertainen aivoinfarkti- ja sydän- ja verisuonitautikuolleisuutta lisäävä verisuonisairauksien riski. Tähän pohjaa se melko ehdoton kielto yhdistelmäehkäisyvalmisteelle eli estrogeenille aurallista migreeniä potevan kohdalla. Riski nousee entisestään, jos henkilö esimerkiksi tupakoi, hänelle on ylipaino, verenpaine on koholla tai hänellä on diagnosoitu verenpainetauti, Uimari perustelee.

– Tällöin endometrioosin hoidoksi tulee valita hormonaalinen hoito, jossa ei ole estrogeeniä. On olemassa paljon valmisteita, joissa on pelkästään keltarauhashormonia, Uimari kertoo.

Lähteet:

  1. https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00119/endometrioosi?q=endometrioosi#s1(siirryt toiseen palveluun)
  2. https://www.sttinfo.fi/tiedote/69971127/laaja-tutkimus-tuo-uutta-tietoa-endometrioosin-geneettisesta-taustasta?publisherId=57858920(siirryt toiseen palveluun)

Hormonit vaikuttavat sekä migreeniin että endometrioosiin

Maiju Saukkonen on migreeniä ja endometrioosia sairastava farmaseutti ja lääketieteen opiskelija Oulusta. Migreeni on kulkenut hänen mukanaan ainakin 10 vuotta, mutta diagnoosin saamisessa meni useampi vuosi.

– Mun oireet ovat vähän epätyypilliset. Esimerkiksi toispuoleinen särky puuttuu. Migreeni keksittiin vasta, kun se muuttui hormonaaliseksi, Maiju kertoo.

Migreeni ja endometrioosi kulkevat Maijulla niin sanotusti käsi kädessä, sillä hänen migreeninsä on pääasiassa hormonaalinen. Sekä migreeni että endometrioosi ovat vaikeimmillaan kuukautisten aikana.

Haasteita migreenin ja endometrioosin kanssa elämiseen on tuonut sopivan hoidon löytyminen.  

– Ne hormonivalmisteet, jotka auttavat endometrioosiin räjäyttävät migreenin ja vastaavasti ne, jotka vievät migreeniä pois, villiinnyttävät endometrioosin oireet.

Maiju kertoo migreenin ja endometrioosin vaikuttavan hänen arkeensa vaihtelevasti. On parempia aikoja ja välillä huonompia.

– Viimeisen vuoden ajan molemmat ovat olleet aikamoinen riesa. Olen joutunut taottamaan harrastuksia ja välillä opiskelukin on ollut rankkaa pahentuneiden oireiden kanssa.

Migreenin ja endometrioosin kanssa elämisessä ystävät ja perhe sekä hyvistä hetkistä ja päivistä iloitseminen ovat Maijulle suuri voimavara.

Hän haluaa muistuttaa, että näiden sairauksien oireet voivat olla monimuotoisia, eikä kyseiset sairaudet näy aina ulospäin.

– Ulkoisesta olemuksesta on tosi vaikeaa arvioida sitä, onko joku sairas vai ei, Maiju summaa.

Noora Koskela
Viestintäkoordinaattori

Artikkeli on julkaistu Aura-​​​lehdessä 1/2024. Migreeniyhdistyksen jäsenenä pääset lukemaan kaikki lehdessä julkaistavat artikkelit! Liity jäseneksi! (avautuu uuteen ikkunaan)