Siirry sisältöön

Mitä kuuluu miggearkeen?

Migreeniarki kerää ihmiset yhteen luomaan omia verkostoja ja auttamaan toisia. Kukaan muu kuin toinen migreenikivun kokenut ei voi oikeasti ymmärtää sairauden aiheuttamia tuntemuksia. Kun kahden ihmisen välille syntyy syvä ymmärrys näistä tunteista, se on suurinta lohtua, mitä kukaan voi koskaan saada tai antaa. Vertaisen tuki on korvaamaton aarre. 

Sari Dvoracek

Migreeniyhdistyksen hanketta viedään eteenpäin pandemiasta huolimatta. Migreeni ei kukistu koronan edessä, kuten eivät myöskään ”Mukana miggearjessa”- hankkeen uranuurtajatkaan.  

Loikkasin itse mukaan toimintaan talvella ja on ollut suuri kunnia tehdä työtä yhdistyksen mahtavassa tiimissä. Tässä työyhteisössä tehdään töitä suurella sydämellä.  Jokainen meistä tekee kaikkensa migreeniä ja muita päänsärkysairauksia sairastavien arjen parantamiseksi. Vertaistuen merkitys on korostunut pandemian aikana, joten yhdistyksen verkkotoiminta on ollut tämänkin kevään kuuma peruna. 

Kevään kohokohtia

Kevääseen on mahtunut paljon erilaista toimintaa. Helmikuussa hankkeessa järjestettiin vertaistoiminnan koulutusta Teamsin välityksellä. Uudet ja vanhat vapaaehtoiset kohtasivat verkossa tärkeiden asioiden äärellä. Paikalliset vertaisryhmät ovat kokoontuneet verkossa tai hybridimallina paikkakuntien koronatilanteesta riippuen. Henkilökohtaiset vertaistukijat eli Vertsit saivat lähtökasteensa huhtikuussa. Tämä on ollut haluttu vertaistoiminnan malli ja iloksemme useita Vertsi-pareja yhdistettiinkin jo muutaman viikon aikana. 

Migreeni-chateissä ja Facebook-ryhmissä on käyty tiivistä ajatustenvaihtoa. Miggesomettajat tuuttaavat ahkerasti tapahtumistamme ja kokemusblogejakin on julkaistu. Pääkaupunkiseutu sai oman vertaisryhmänsä, joka aloitettiin verkossa. Saimme tutustua vapaaehtoisten päiviin Instagramin Myday-somekaappauksien avulla. Migreeniyhdistyksen Kahvihuoneessa tavattiin muutaman kerran kesän kynnyksellä. Näimme vapaaehtoisten postauksia vapaaehtoistoiminnan opeista sekä hyvinvointia edistävistä ideoista. Teemavuoden kunniaksi avattiin nuorten oma somekanava Discord-palvelimelle, jossa nuoret pääsivät keskenään pelailemaan ja vaihtamaan ajatuksiaan. 

Hankkeen tavoitteita

Vuosi 2021 on lasten ja nuorten teemavuosi. Aihe koskettaa monia perheitä ja sen vuoksi teema on otettu mukaan myös hankkeen suunnitelmiin. Luentokiertuetta suunnitellaan syksylle jo kovaa vauhtia. Eri tahojen yhteistyömuotoja herätellään henkiin pandemian väistyessä. Vapaaehtoisten uusia koulutuksia ja virkistyspäivän suunnitelmia ideoidaan alkusyksyyn. Olemme ilolla ottaneet vastaan uusia vapaaehtoisia tänäkin keväänä, varsinkin kun vertaistuen merkitys on korostunut näin pandemian aikana.  

Hankkeen tärkein tavoite on lisätä valtakunnallista vertaistoimintaa. Vertaistuella tarkoitetaan toisen kokemuksen ymmärtämistä oman kokemuksen kautta. Tällöin kokemus jaetaan, eikä kenenkään tarvitse jäädä yksin. Ikävän asian jakamisella kannatellaan toista ihmistä. Vertaistukikoulutuksessa opitaan vertaistuen tavoitteita, kohdentamista ja merkitystä. Oikea ajoitus ja kuuntelemisen taito ovat keskeisiä tekijöitä vertaistuen antamisessa. Koulutetut vertaistukijat ovat oppineet tunnistamaan tuettavan henkilön sairauden eri vaiheita. He ymmärtävät myös vaitiolovelvollisuuden ja luottamuksen merkityksen. 

Vertaistuen merkitys

Olen saanut kohdata monenlaisia ihmisiä tämän kevään aikana. En voinut kuvitellakaan millaisia selviytymistarinoita voi olla olemassa. Maailmani on muuttunut monella tavalla, kun olen päässyt näin lähelle migreeniarkea. Yllättävän monet kamppailevat migreenin kanssa ihan viikoittain. Joillakin kipu on läsnä jopa päivittäin. Emme puhu pienestä päänsärystä, vaan neurologisesta sairaudesta, joka aiheuttaa kipua, jota emme voi aina edes kuvitella. Työpaikoilla asiaa ei aina ymmärretä, sillä kipu ei näy päällepäin. Koetaan alemmuutta, turhautumista ja epäillään jopa omaa mielenterveyttä, kun kipukokemusta ei pysytä todentamaan ulkopuolisille. Pahimpana koetaan julkisen terveydenhuollon tietovaje. 

Migreeniarki kerää ihmiset yhteen luomaan omia verkostoja ja auttamaan toisia. Kukaan muu kuin toinen migreenikivun kokenut ei voi oikeasti ymmärtää sairauden aiheuttamia tuntemuksia. Kun kahden ihmisen välille syntyy syvä ymmärrys näistä tunteista, se on suurinta lohtua, mitä kukaan voi koskaan saada tai antaa. Vertaisen tuki on korvaamaton aarre. 

”Mukana miggearjessa”-hanke jatkaa omaa tarkoitustaan kohti vielä ensi kevääseen saakka. Päämääränä on saada mahdollisimman moni mukaan migreeniarjen pyörittämiseen ja vertaistukiverkoston aktiiviseksi jäseneksi. Pienelläkin teolla voi olla suuri merkitys. 

Jos vapaaehtoistoiminta vertaistuen parissa kiinnostaa, niin ota rohkeasti yhteyttä meihin! Voit olla yhteydessä esimerkiksi sähköpostitse: toimisto@migreeni.org.