Siirry sisältöön

Miten hiljentyä ja rauhoittua jouluun?

Joulun aika voi olla kiireistä ja stressaavaa, jopa kaoottista. Mistä joulukaaos syntyy ja miten voisit olla armollisempi itsellesi?

– Meillä on usein niin kiire, että yritämme tehdä monta asiaa samaan aikaan. Keskittyminen hajoaa moneen suuntaan, emmekä pysty keskittymään oikeastaan juuri mihinkään, sanoo sairaanhoitaja Taina Lahti.

Hän vinkkaa, että pysähtymiseen on olemassa yksinkertainen keino: seuraavan kerran, kun jotain hyvää tapahtuu, lopeta hetkeksi kaiken muun tekeminen ja anna hetkelle arvoa.

– Pysähdy siihen, mitä olet tekemässä. Pysähdy ihastelemaan jouluista näyteikkunaa, haistelemaan glögiä tai maistelemaan piparia, aisti lasten jännittynyt odotus. Kerää itsellesi ihania hetkiä.

Olisi hyvä keskittyä yhteen asiaan kerrallaan.

– Älä räplää puhelinta samalla, kun olet läheisten tai ystävien seurassa. Tai älä surffaa netissä, kun puhut puhelimessa, Taina muistuttaa.

Mitä joulu merkitsee itselle?

Itseltään ei kannata vaatia liikoja, ja on hyvä muistaa, että joulusta voi tulla onnistunut vähemmälläkin. Olemme itsellemme hyvin kriittisiä. Osaamme lohduttaa ja tukea eteenpäin, jos näemme ystävän kohdanneen esimerkiksi vastoinkäymisiä tai stressiä. Sen sijaan saatamme itseämme kohdella vastaavassa tilanteessa hyvinkin ankarasti.

– Itsekriittisyyttä on saatettu aiemmin jopa arvostaa polkuna menestykseen. Nykytiedon valossa on huomattu itsekriittisyyden lisäävän mm. ahdistusta ja hidastavan stressistä palautumista. Itsemyötätunto eli ystävällisyys ja hyväksyntä itseä kohtaan lisää hyvinvointia ja onnellisuutta, Taina Lahti sanoo.

Hän kehottaa miettimään, mikä joulussa on itselle tärkeää. Haluatko joululta kiireisiä aikatauluja vai aitoa yhdessäoloa ja rentoutumista?

– Onko jouluun valmistautuminen ja joulu pelkkää suorittamista? Siivotaan koti puhtaaksi kaappeja myöten. Jouluherkut valmistetaan itse. Mutta jaksammeko sitten enää nauttia niistä?, Taina pohtii.

– Usein se, että teemme enemmän ei tarkoita, että elämämme olisi täydempää. Saattaa olla jopa päinvastoin. Voisimmeko tänä vuonna ottaa tavoitteeksi, että nautimme myös jouluun valmistautumisesta?

Korona-aikana stressiä voi tulla myös siitä, että joulun rutiinit saattavat mennä uusiksi. Taina kehottaa lähestymään asiaa mahdollisuuksien mukaan positiivisesta näkökulmasta: mitä muutokset käytännössä tarkoittavat ja mitä hyvää ne voivat tuoda.

– Kun tietoisesti etsimme asioiden hyviä puolia ja arvokkaita mikrohetkiä, rakennamme itsetuntoamme ja hyvinvointiamme. Jos vielä sanoitamme näkemämme ja kokemamme, se sitoo meitä yhteen niin hyvinä kuin vaikeina aikoina.

Tainan vinkit joulukaaoksesta selviytymiseen:

  1. Pysähdy siihen, mitä olet tekemässä. Anna itsellesi aikaa, jolloin et ole tietokoneen tai puhelimen äärellä. Jos on koko ajan valmiina valmiustilassa, on mahdoton rentoutua tai keskittyä siihen mitä on tekemässä.
  2. Aseta tavoite: millaisen joulun sinä haluat? Se auttaa sinua keskittymään lopulliseen päämäärään.
  3. Aseta asiat tärkeysjärjestykseen: tee listoja ja määrittele kullekin tehtävälle aikataulu. Kun mietit etukäteen tehtävien merkitystä ja niihin kuluvaa aikaa, pystyt tekemään realistisia aikatauluja ja näin saavutat tavoitteesi yksi kerrallaan sen sijaan, että pyrkisit tekemään kaikkia rinnakkain.
  4. Suojele omaa aikaasi. Varaa itsellesi omaa aikaa lepoon, pysähtymiseen, kirjan lukemiseen, kirjoittamiseen, ulkoiluun tai mitä ikinä se sinulle onkaan. Älä anna muiden ihmisten tarpeiden nakertaa osaa itsellesi varaamastasi ajasta.

Hengitysharjoitus

Kun stressi, kiire, väsymys painaa, hengityksemme muuttuu pinnalliseksi ja saa aikaan stressikierteen. Kun pysähdymme hengittämään syvästi hetkenkin ajaksi, elimistöön tulee enemmän happea, jolloin sekä keho että mieli rauhoittuvat, verenpaine laskee ja jännityspäänsärky lievenee ja aivojen hapettuminen saattaa lievittää myös migreeniä.

Harjoituksen voi tehdä missä vain – kotona, töissä tai työmatkalla.

  1. Asetu (istumaan) mukavaan asentoon. Rentouta hartiat ja pidä selkä suorana, päälaki nousee kohti kattoa ja leuka painuu hieman taaksepäin. Jos istut tuolilla, aseta jalat lattiaan ja laske kädet reisien päälle.
  2. Anna kehon rentoutua ja mielen asettua.
  3. Sulje halutessasi silmät tai kohdista katse johonkin tiettyyn pisteeseen.
  4. Hengitä nenän kautta sisään ja ulos, jolloin kehon jännitys vähitellen häviää. Toista tämä muutaman kerran omaan rytmiisi.
  5. Keskity hengitykseesi ja tarkkaile miltä tuntuu, kun hengität sisään ja ulos.
  6. Pane kädet vatsalle tai rinnalle ja tunne, miten rintakehä nousee sisäänhengityksen aikana ja laskee uloshengityksen aikana.
  7. Jatka samassa asennossa ja keskity tarkkailemaan hengityksen rytmiä.
  8. Jos huomaat ajatusten harhailevan pois hengityksen seuraamisesta, pane se vain merkille ja palaa seuraamaan jälleen hengitystäsi.
  9. Jatka tätä viitisen minuuttia. Halutessasi voit asettaa hälytyksen ilmoittamaan ajan loppumisesta. Voit laskea sisään ja uloshengityksiä ja lopettaa, kun sinusta tuntuu siltä.
  10. Avaa vähitellen silmät, istu vielä hetki paikoillasi ja liikuttele itseäsi ennen kuin palaat takaisin ympäröivään todellisuuteen.
  • Annika Saine

  • Taina Lahti

Lähteet

Orage As: Mindfulness Läsnäolon taito (2019)