Näyttöpäätetyön rasitusta voidaan helpottaa
Näyttöpäätetyötä tehdään lähes kaikilla työpaikoilla. Päätteen ääressä työskenteleminen voi laukaista migreenikohtauksen, mutta näyttöpäätetyön kuormittavuuteen on mahdollista vaikuttaa. Näytön asetukset kannattaa säätää itselle sopiviksi. Lisäksi on saatavilla erilaisia näyttöpäätetyötä helpottavia apuvälineitä.
Näyttöpäätetyö ja erilaisten digilaitteiden käyttö ovat lisääntyneet ja lähes jokaiseen työhön kuuluu jonkinlaista näyttöpäätetyöskentelyä. Vapaa-aikaakin vietetään enenevässä määrin ruutujen äärellä.
Näyttöpäätetyö haastaa monin tavoin rasittaen näköä ja aiheuttaen ergonomista kuormitusta. Molemmat saattavat myötävaikuttaa migreenikohtauksen laukeamiseen.
Kokosimme keinoja, joilla migreeniä sairastavat ovat saaneet helpotusta näyttöpäätetyöskentelyyn. Näyttöpäätetyön kuormitusta on mahdollista vähentää paitsi näyttöön liittyvillä ominaisuuksilla ja keinoilla, myös oikeanlaisella valaistuksella, ilmanvaihdolla ja ergonomialla.
Työympäristö kuntoon
Miellyttävä valaistus ja hyvä sisäilma tukevat hyviä työskentelyolosuhteita. Veto ja itselle liian matala tai korkea lämpötila saattavat laukaista migreenikohtauksen. Samoin kohtauksia voivat aiheuttaa liiallinen kirkkaus tai hämäryys ja etenkin häikäisy. Monet migreeniä sairastavat kokevat loisteputkien valon ongelmallisena. Useat kokevat miellyttävämpänä säädettävän kohdevalaistuksen ja ylhäältä tulevan, hajautuvan valon. Luonnonvalossakin työskentelemistä voi kokeilla, jos se on mahdollista.
Hyvää työasentoon voi vaikuttaa oikeanlaisella kalustuksella, työtavoilla ja -tottumuksilla sekä työvälineiden sopivalla mitoituksella. Näyttöpäätteen sijainti on hyvä harkita huolellisesti. Myös ergonomiaan on hyvä kiinnittää huomiota. Niskan ja hartioiden jännitystilat aiheuttavat usein päänsärkyä ja saattavat laukaista migreenikohtauksen.
Työympäristön säädöistä ja muokkauksista kannattaa keskustella työpaikalla, työnantajan tai tarvittaessa työterveyshuollon kanssa. Työnantajan on mahdollista hakea työolosuhteiden järjestelytukea työvälineiden hankkimiseen tai työpaikalla tehtäviin muutostöihin työllisyyspalveluista. Harkinnanvaraista tukea voidaan myöntää silloin, kun työntekijän vamma tai sairaus edellyttää työvälineiden hankkimista tai työpaikalla tehtäviä muutoksia.
Näytön ominaisuudet itselle sopiviksi
Näyttöjen ominaisuudet kehittyvät jatkuvasti. Ominaisuuksia säätämällä on mahdollista vähentää digitaalista näkörasitusta. Yksinkertaisin tapa säätää näytön ominaisuuksia on säätää kirkkautta. Jotkut näytöt saattavat säätää kirkkautta automaattisesti sen perusteella, miten paljon valoa järjestelmän valoanturiin pääsee. Poistamalla automaattisen kirkkauden säädön pääsee säätämään näytön kirkkautta omille silmille sopivaksi. Näytön väri kannattaa säätää omille silmille miellyttäväksi. Tietokoneella värin asetukset saattavat olla esimerkiksi näytön asetuksista löytyvissä yövalon asetuksissa. Lisää näytön asetuksia voi löytyä ohjauspaneelin grafiikka-asetuksista.
Sinisen valon suodattamisen uskotaan tekevän näytön katselemisesta silmille vähemmän rasittavaa. Sinivaloa voidaan suodattaa yksinkertaisimmin night shift- tai yövalotoiminnolla, joka samalla vähentää näytön kirkkautta.
Näytölle tarkoitetut tietoturvasuojakalvot vähentävät näytön kirkkautta ja häikäisyä, ja lisäksi valmistajat lupaavat näiden suodattavan sinivaloa. Näytöllä voi myös käyttää häikäisysuojaa, jonka optinen tekniikka hajottaa heijastukset.
Lisäksi on olemassa näyttöjä, joiden värinättömyys, kaarevuus ja värintoisto vähentävät työskentelyn kuormittavuutta. Näistä ominaisuuksista voi keskustella työnantajan kanssa, jos näyttöpäätetyö on erityisen haastavaa ja muista keinoista ei ole apua.
Ruudunlukuohjelma
Näytön katselemiseen käytettävää aikaa ja sitä kautta silmien rasittumista voidaan vähentää ruudunlukuohjelmalla. Ruudunlukuohjelma lukee nimensä mukaisesti tietokoneen tai älylaitteen näytöllä näkyvää sisältöä. Lisäksi ohjelma auttaa liikkumaan verkkopalvelun sisällössä tai käyttöjärjestelmän asetuksissa. Ruudunlukuohjelma kertoo näytön sisällöstä yleensä synteettisenä puheena. Mobiililaitteille, toimisto-ohjelmille ja internet-selaimille on omat kuuntelemista ja lukemista helpottavat ohjelmansa. Saavutettavuuskirjasto Celian verkkosivuilla on kattava luettelo erilaisista ruudunlukuohjelmista.
Näyttöpäätetyössä saatetaan tarvita erityistyölaseja
Silmälaseja käyttävä, migreeniä sairastava työntekijä saattaa tarvita työhönsä erityistyölaseja. Ne ovat työnantajan kustantamat, Valtioneuvoston päätöksen mukaiset erityiset silmälasit, joilla pyritään helpottamaan päätetyön ongelmia ja vähentämään rasittumista. Erityistyölasit poikkeavat normaaleista yleiskäyttöön tarkoitetuista silmälaseista voimakkuuden, linssityypin tai linssien asennuksen suhteen.
Erityistyölasien hankinta saattaa olla perusteltua, mikäli työntekijän työajasta merkittävä osa on päätetyötä, työpisteen ergonomia on kunnossa ja näköongelmat päätetyössä jatkuvat huolimatta siitä, että omat yleislasit ovat ajan tasalla. Tarve selvitetään yhteistyössä työterveyshuollon ja työnäköoptikon tai asiaan perehtyneen silmälääkärin kanssa. Kaikki näyttöpäätelasit eivät ole erityistyölaseja, vaan joskus ratkaisu päätetyön ongelmiin voi olla omien yleislasien uusiminen erityistyölasien hankinnan sijasta.
Sinivalon suodattamisen hyödyistä vaihtelevia kokemuksia
Viime vuosina sekä digilaitteisiin että silmälaseihin on ryhdytty lisäämään erilaisia sinistä valoa suodattavia ominaisuuksia. Tällä pyritään vähentämään näytön katselemisesta aiheutuvaa silmien rasitusta. Sinivalon suodattaminen lisää miellyttävyyden tunnetta ja voi siten tehdä näytön katselemisesta silmille vähemmän rasittavaa.
Näyttöpäätetyössä sinivaloa suurempi rasitusriski on silmien pitkäaikainen mukautuminen lähikatseluun. Keskittyessä näyttöpäätetyöhön silmien räpytteleminen unohtuu, silmät kuivuvat ja kipeytyvät. Elokuussa 2023 Cochrane-tutkimuskatsaus keräsi yhteen 17:n satunnaistetun kontrolloidun tutkimuksen tulokset, joissa vertailtiin sinivaloa suodattavia linssejä ei-sinistä valoa suodattaviin. Tutkimusnäyttöä sinistä valoa suodattavien linssien ominaisuuksista silmien rasitukselle ei löytynyt.
Sinivalon suodattamisen hyödyistä onkin keskusteltu viime vuosina runsaasti. Osa migreeniä sairastavista kokee sinivalon suodattamisen vähentävän silmien rasittumista. Osa ei huomaa eroa. Koska kokemukset ovat yksilöllisiä, vain kokeilemalla selviää, onko sinivaloa suodattavista ominaisuuksista itselle hyötyä.
Lisätietoja:
Migreenikohtauksia provosoivista tekijöistä tarvitaan tietoa (4.1.2022) https://migreeni.org/migreenikohtauksia-provosoivista-tekijoista-tarvitaan-tietoa/(avautuu uuteen ikkunaan)
Sinivaloa suodattavista laseista ei todennäköisesti ole hyötyä HS 9.9.2023 https://www.hs.fi/tiede/art-2000009833267.html(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Silmälasikaupoissa myydään nyt linssejä, joiden pitäisi suojata siniseltä valolta https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000008458214.html(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)
Blue‐light filtering spectacle lenses for visual performance, sleep, and macular health in adults https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD013244.pub2/(siirryt toiseen palveluun)
https://www.celianet.fi/ohjeet/kuuntelun-ja-lukemisen-apuvalineita/(siirryt toiseen palveluun)
Teksti: Minna Tukeva
Artikkeli on julkaistu Aura-lehdessä 2/2023. Migreeniyhdistyksen jäsenenä pääset lukemaan kaikki lehdessä julkaistavat artikkelit! Liity jäseneksi!(avautuu uuteen ikkunaan)