”Onneksi on ihmisiä, jotka ymmärtävät”
Viivi Pumpanen on sairastanut migreeniä nuoresta asti. Positiivinen elämänasenne ja läheisten korvaamaton tuki ovat hänelle tärkeitä voimavaroja.
Juontaja ja näyttelijä Viivi Pumpanen, 31, on tunnettu julkisuudessa energisenä ja iloisena persoonana, josta huokuu positiivisuus. Osana hänen elämänsä on kuitenkin migreeni, joka aiheuttaa ajoittain rajuja kohtauksia. Silloin positiivisuus on hetkittäin koetuksella.
– Olen sairastanut migreeniä nuoresta pitäen. Voi sanoa, että olen tottunut elämään migreenin kanssa, koska olen elänyt sen kanssa niin pitkään, Viivi sanoo.
Viivi sairastaa aurallista migreeniä, joka aiheuttaa hänelle muun muassa näköhäiriöitä.
– Migreenikohtaukseni ovat vaikeita. Kohtausten aikana minun on vaikea kävellä, sillä vasemmasta silmästäni sumenee silloin näkökenttä, enkä näe kunnolla, Viivi kertoo.
– Vaikka kohtaukset ovat rajuja, olen siinä mielessä onnekas, että kohtauksia on harvoin. Ne ovat onneksi vähentyneet viime vuosien aikana, hän jatkaa.
Terveellisistä elämäntavoista helpotusta
Viivi Pumpanen kertoo vuosien myötä oppineensa elämään migreenin kanssa ja kuuntelemaan hyvinvointiaan. Hän on oppinut ennakoimaan ja varautumaan kohtauksiin.
– Jos minulla on esimerkiksi kiireinen työviikko ja pitkiä päiviä, olen oppinut varaamaan viikolle yhden vapaapäivän etukäteen. Stressin purkautuminen aiheuttaa itselleni migreenikohtauksen, joten on hyvä varata aikaa myös levolle.
Suuren helpotuksen migreeniin Viivi on saanut terveellisistä elämäntavoista. Muutokset ruokavaliossa ovat lisänneet hyvinvointia.
– Olen kiinnostunut puhtaasta ravinnosta, ja suosinkin paljon lisäaineettomia tuotteita sekä luomutuotteita. Olen huomannut, että puhdas ravinto auttaa omaan migreeniini.
– Lisäksi olen oppinut, että riittävä vedensaanti on todella tärkeää migreenikohtauksen ehkäisemiseksi. Juon todella paljon vettä, ja minulla on aina vesipullo mukana, mihin tahansa menen, Viivi kertoo.
Tällä hetkellä Viivillä on migreenin kanssa parempi tilanne kuin esimerkiksi noin viisi vuotta sitten. Nykyisin kohtauksia on muutamia vuodessa. Edelleen kohtaukset ovat kuitenkin rankkoja, vaikka niitä on harvoin.
– Vaikea sanoa, onko ikä vaikuttanut migreeniin, koska olen edelleen nuori. Toivoisin, että iän myötä migreenini vielä helpottuisi nykyisestä tilanteesta, Viivi pohtii.
Vaikka Viivi osaa jo ennakoida migreeniään, on hänen mielessään aina se, että kohtaus voi iskeä milloin tahansa.
– Edelleen joudun jännittämään ja elämään sen tiedon kanssa, että kohtaus voi oikeastaan tulla milloin tahansa. En kuitenkaan halua antaa sen vaikuttaa liikaa minuun, hän kertoo.
Ymmärtävät työyhteisöt tukevat
Viivi Pumpanen kruunattiin Miss Suomeksi vuonna 2010, minkä jälkeen hän on työskennellyt mallina, näyttelijänä sekä juontajana muun muassa useissa televisio-ohjelmissa.
Hän kertoo aina parhaansa mukaan pyrkineensä siihen, ettei migreeni vaikuttaisi töissä suoriutumiseen.
– Olen ollut työelämässä 17-vuotiaasta lähtien, ja kaksi kertaa olen joutunut olemaan poissa töistä migreenin vuoksi, koska tällöin kohtaukset ovat olleet niin pahoja. Siinä mielessä olen siis ollut onnekas, etten ole joutunut sen useammin olemaan töissä poista migreenin takia, Viivi sanoo.
Hän on kuitenkin ollut töissä migreenikohtauksen aikana, mikä on aiheuttanut haasteita.
– Migreenikohtauksen aiheuttamien näköhäiriöiden vuoksi en joskus suorassa televisiolähetyksessä nähnyt, missä kamera on. Korvanappiini jouduttiin kertomaan, missä kamera on ja mihin minun pitää katsoa. Pystyin kuitenkin suoriutumaan tilanteesta, sillä onneksi kohtaus ei ollut silloin pahimmillaan, Viivi kertoo.
Viivi kertoo olevansa luonteeltaan sisukas, eikä halua antaa migreenin vaikuttaa liikaa töihin tai muuhun elämään.
– Jos tunnen, että migreenikohtaus on tulossa vaikka töissä ollessani, minua usein helpottaa, jos pystyn hetken makaamaan pimeässä huoneessa ja pitämään silmiä kiinni. Yleensä sen jälkeen pystyn jatkamaan töitä. Tosin silloin kun kohtaus pahimmillaan, ei mikään sisukkuus auta, eikä tarvitsekaan. Silloin on pakko antaa periksi ja vain levätä, hän painottaa.
Viivi kertoo itse saaneensa aina töissä ymmärrystä sairauttaan kohtaan. Itse hän ei ole kokenut sairauden vähättelyä, mutta hänen lähipiirissään tähän on törmätty.
– Olen ollut hyvin onnekas, että kaikki työnantajani ja työkaverini ovat aina olleet todella ymmärtäväisiä ja empaattisia. Minulla on myös migreeniä sairastavia kollegoja, joiden kanssa on ollut hyvä jakaa kokemuksia ja saada vertaistukea sairauden kanssa elämiseen.
“En halua antaa migreenin hallita elämääni”
Vaikka Viivi pyrkii elämään täyttä elämää migreenistä huolimatta, sairaus on aina mielessä ja se pitää muistaa huomioida erilaisissa tilanteissa.
–Esimerkiksi punaviinistä olen luopunut kokonaan, sillä minulla se laukaisee heti migreenikohtauksen. Juhliessa on hyvä pitää tietynlainen hillintä mielessä, ettei voi liikaa innostua, sillä se myös provosoi migreeniä. Vuosien aikana olen huomannut, että vähempi on parempi, ja minun on hyvä juhlia rauhallisemmin, Viivi kertoo.
– En muutenkaan ole juhlijatyyppiä, ja harvoin juhlimiselle olisi edes aikaa. Toki joskus harmittaa, etten voi juhlia samalla tavalla kuin muut, mutta se on vain pitänyt hyväksyä, hän jatkaa.
Viivi on ollut juontajana muun muassa Posse-tv-ohjelmassa, jossa tehdään myös hurjia stunt-temppuja.
– Voin kyllä tehdä stuntteja, mutta sellaisista, jossa pitäisi olla pää alaspäin, minun on pitänyt kieltäytyä. En voi esimerkiksi hypätä benji-hyppyä, sillä pää alaspäin roikkuminen laukaisee minulla heti migreenin. Jätän siis sellaiset temput suosiolla muille, Viivi naurahtaa.
Liikunta ja erityisesti kamppailulajit ovat aina olleet tärkeä osa Viivin elämää, ja hän onkin huomannut terveellisten elämäntapojen ja säännöllisen liikunnan helpottavan migreeniään.
– Esimerkiksi taekwondo on ollut yksi hyvä tapa ylläpitää omaa hyvinvointiani. Taekwondo auttaa pitämään verenkiertoa hyvin liikkeellä kropassa. Olen huomannut, että taekwondo ja muu verenkiertoa lisäävä liikunta ennaltaehkäisevät itselläni migreenikohtauksia, Viivi iloitsee.
– Olen iloinen, että minulla on kokonaisvaltaisesti liikuntaa elämässäni, jotta kehoni pysyy virkeänä. Haluan nauttia elämästä migreenistä huolimatta, enkä halua migreenin antaa hallita elämääni, hän sanoo.
Läheisten ymmärrys on korvaamatonta
Läheisten tuki ja ymmärrys auttaa Viiviä jaksamaan migreenin kanssa.
– Lähipiirissäni on myös migreeniä sairastavia, esimerkiksi äitini on sairastanut migreeniä oikeastaan aina. On tärkeää, että olen pystynyt jakamaan kokemuksia saman kokeneiden kanssa.
Kun raju migreenikohtaus iskee päälle, on arvokasta, että lähellä on joku, joka ymmärtää.
– Kun itselläni oli nuorena rajuja kohtauksia, lohtua toi se, kun äitini makasi vierelläni, silitti ja rauhoitteli, että se menee ohi, Viivi muistelee.
Viivi on puhunut migreenistä myös julkisuudessa. Vaikka sairaus on henkilökohtainen, hän kokee, että siitä on tärkeää puhua myös julkisesti. Hänen mukaansa on tärkeää tuoda asiaa ilmi, jotta ymmärrys sairautta kohtaan lisääntyy.
– Olen valmis puhumaan migreenistäni julkisuudessa, jotta voin omalta osaltani tuoda sairautta näkyväksi ja lisätä omien kokemusteni tietoa siitä, Viivi perustelee.
– Olen myös itse saanut valtavasti voimaa siitä, kun on lukenut tai kuullut muiden kertomuksia sairauden kanssa elämisestä. Se tuo voimaa ja lohtua siihen, etten ole yksin.
Vuosien myötä Viivi on oppinut olemaan myös armollisempi ja inhimillisempi itselleen. Se on vaatinut aikaa, mutta Viivin mukaan se on ehdottomasti kannattanut.
– Hektinen elämänrytmi ja pahat kohtaukset ovat opettaneet minulle, että joskus pitää sanoa ei ja antaa aikaa itselleen.
“Surullista, että migreeniä aliarvioidaan”
Migreeni on aliarvostettu ja alidiagnosoitu sairaus. Migreeniä sairastaa noin 700 000 suomalaista, mutta moni sairastaa migreeniä tietämättään.
– On surullista, että migreeni on niin aliarvostettu sairaus, Viivi sanoo.
Migreeniä sairastavat ovat hyvin tunnollisia ja monet kokevat, etteivät voi tai uskalla olla poissa töistä migreenin takia. Viivi kertoo ymmärtävänsä ilmiön hyvin.
– Moni varmasti pelkää vähättelyä, eikä siksi uskalla välttämättä olla poissa töistä migreenin takia. Mikään ei ole kamalampaa kuin se, että joku vähättelee migreeniä, Viivi sanoo.
– Kenenkään ei pitäisi tuomita toista, sillä kukaan ei voi tietää, miltä toisen kipu tuntuu. Migreeni on yksi hirveimmistä kivuista, mitä olen koskaan itse kokenut.
Viivi toivoo, ettei kenenkään tarvitsisi kokea vähättelyä migreenin takia töissä tai muualla.
– Kenelläkään ei ole oikeutta vähätellä toisen sairautta, sillä sairaus ja kipu on aina yksilöllinen kokemus, Viivi toteaa.
Tieto migreenistä lisää usein myös ymmärrystä sairautta kohtaan. Siksi migreenistä puhuminen olisi tärkeää.
– Kun tutustun uusiin ihmisiin, kerron myös heille jossain vaiheessa sairaudestani. On tärkeää, että lähelläni olevat ihmiset ymmärtävät, mistä on kyse silloin, kun saan kohtauksen, Viivi sanoo.
Viivi painottaa läheisten tuen merkitystä migreeniä sairastaville. Hän haluaa kannustaa muita migreenin kanssa eläviä.
– Toivon, että jokaisella olisi lähellään ihminen, joka ymmärtää. On tärkeää muistaa olla armollinen itselleen – migreeni ei koskaan ole sinun syysi.
Viivin vinkit migreenin kanssa eläville
- Kiinnitä huomiota ruokavalioon ja nesteytykseen – terveellinen ruokavalio ja riittävä vedenjuonti ovat tärkeitä.
- Muista säännöllinen elämänrytmi.
- Huolehdi, että saat riittävästi unta.
- Sopiva liikunta ja raikas ilma auttavat.
- Muista, että on ihmisiä, jotka ymmärtävät. Läheisten tuki on korvaamattoman tärkeää. Et ole yksin.
- Ole armollinen itsellesi.
Annika Saine
Haastettelu on julkaistu Aura-lehdessä(avautuu uuteen ikkunaan) 2/2019.