Siirry sisältöön

Ohjatut keskusteluryhmät

Ohjattuja keskusteluryhmiä järjestetään migreeniä ja päänsärkysairauksia sairastaville sekä heidän läheisilleen. Ryhmien tavoitteena on lisätä osallistujien hyvinvointia.

Ajankohtaiset tiedot ohjatun keskusteluryhmän aikatauluista löytyvät tapahtumakalenterista. (avautuu uuteen ikkunaan)

Mikä on ohjattu keskusteluryhmä?

Ohjattu keskusteluryhmä tarkoittaa ryhmää, jota on ohjaamassa ammattilainen. Ohjaaja suunnittelee ryhmän teeman mukaisia alustuksia ja mahdollisia keskustelua tukevia harjoitteita sekä ohjaa rentoutus- ja hengitysharjoituksia. Ohjaaja pitää huolen siitä, että keskusteluissa pysytään aiheessa ja kaikilla osallistujilla on aikaa jakaa kuulumisia ja ajatuksia.

Ilmoittautumiset tehdään ryhmän ohjaajalle, sillä ohjatut keskusteluryhmät toteutuvat aina suljetuissa ryhmissä. Jokaisen ilmoittautuneen kanssa käydään puhelimitse läpi, mikä sai kiinnostumaan ryhmästä, millainen tilanne itsellä on ja millaisia odotuksia on ryhmälle. Ilmoittautunut saa myös lisätietoja ryhmän kulusta sekä tavoitteista, jotta voi vielä tunnustella, onko ryhmä omiin tarpeisiin sopiva.

Keille ryhmät ovat tarkoitettuja?

Ryhmät ovat tarkoitettuja migreeniä ja päänsärkysairautta sairastaville sekä heidän läheisilleen. Migreeniä ja päänsärkysairauksia sairastavien ryhmät kokoontuvat viikon välein yhteensä seitsemän kertaa. Läheisille tarkoitetut ryhmät kokoontuvat viikon välein yhteensä viisi kertaa.

Mitä ryhmä pitää sisällään?

Ryhmä alkaa rentoutumis- tai hengitysharjoituksella, kuulumisten sekä mieleen nousseiden kysymysten ja ajatusten jakamisesta yhdessä muiden osallistujien ja ohjaajan kanssa. Ryhmään sisältyy aina tauko, jonka jälkeen ohjaaja jakaa pienen alustuksen tapaamiskerran teemasta ja johdattelee vapaaseen keskusteluun. Joskus ryhmässä voidaan tehdä pieni harjoitus, joka tukee keskustelun syntymistä. Ryhmien päätteeksi jaetaan tunnelmia ja ohjaaja antaa mahdollisesti vapaaehtoisen kotitehtävän.

Tapaamiskertojen teemat määräytyvät osallistujien toiveiden perusteella, mutta usein esimerkiksi stressinhallinta, jaksaminen ja sairauden hyväksyminen ovat olleet toivotuimmat aiheet. Joskus keskusteluryhmissä on erilaisia painotuksia kuten mielenterveys ja työelämä, mutta näistä ilmoitetaan aina uuden ryhmän ilmoittautumisen auetessa.

Miten ja milloin?

Ryhmät toteutuvat joko etäyhteyksin Microsoft Teamsin välityksellä tai paikallisesti. Paikallisia keskusteluryhmiä toteutuu tällä hetkellä vain Helsingissä yhdistyksen toimiston tiloissa (Malmin kauppatie 26, 3.krs, 00700 Helsinki). Ajankohta ryhmälle on aina arki-iltaisin. Nykyiset ryhmät ovat alkaneet klo 17.00.

Lisätietoja

Sari Viitasaari
Kuntoutuskoordinaattori
puh. 050 512 2158