Siirry sisältöön

Valoa vai varjoa? Aurinkolasien valinta

Kesä on monien lempivuodenaika. Auringonpaiste on vertauskuva myönteisille asioille, kuten sanonnassa ”paistaa se päivä risukasaankin”. Monelle migreeniä sairastavalle auringonvalo tuo omat haasteensa ja se saattaa herättää vähemmän myönteisiä mielikuvia. Valo voi provosoida migreenikohtauksia. Lisäksi migreenikohtaukseen liittyy usein valonarkuus. Aurinkolasien valikoima on laaja ja ominaisuuksissa on runsaasti valinnanvaraa. Aurinkolasien ostajan voi olla hankala tietää, mihin kaikkeen tulee kiinnittää huomiota ja mitä ominaisuuksia valita.

Auringon valolta ja häikäisyltä voi suojautua hakeutumalla varjoon, varjostavalla päähineellä ja oikeanlaisilla aurinkolaseilla. Aurinkolaseihin kannattaakin panostaa. Edullisimmat aurinkolasit eivät välttämättä suojaa auringon haitalliselta UV-säteilyltä. Laadukkaat, UV-säteilyltä suojaavat aurinkolasit tunnistaa linssin UV 100 % – tai UV 400 -merkinnästä. Runsas UV-säteilylle altistuminen voi nopeuttaa harmaakaihin syntyä ja verkkokalvon rappeutumista. Aurinkoisella säällä auringon valon heijastuminen vaaleista pinnoista, kuten vedestä ja vaaleasta hiekasta, lisää UV-säteilylle altistumista.

Monimuotoinen migreeni, monimuotoiset oireet

Migreenin oirekuvia sanotaan olevan yhtä monta kuin migreeniä sairastavaakin. Migreenin oirekirjo on laaja, joten yksi aurinkolasiratkaisu sopii yhdelle, toinen toiselle. Hankittaessa aurinkolasit optikkoliikkeestä laseihin toivotuista ominaisuuksista voi keskustella optikon kanssa.

Omasta migreenistä, mahdollisesta valonarkuudesta ja muista oireista kannattaa ehdottomasti kertoa optikolle. Optikko osaa suositella parhaiten sopivia linssejä ja niiden ominaisuuksia silloin, kun tietää asiakkaan tarpeet. Hyvät aurinkolasit kestävät aikaa ja miellyttävät ja suojaavat vuosienkin päästä.

Aurinkolasien linssien pinnoitteet ja ominaisuudet vaikuttavat linssien valon läpäisyyn ja häikäisyn estoon. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä tummempi linssi on, sitä paremmin se suojaa häikäisyltä.

Mitkä ominaisuudet suojaavat valolta ja häikäisyltä tehokkaimmin?

Parhaan suojan kirkkaalta valolta ja häikäisyltä saa yhdistämällä linsseihin eri ominaisuuksia.

– Suosittelemme aurinkolaseihin harmaata tai mustanharmaata linssiä 85 % sävyllä ja heijastamattomalla takapintakäsittelyllä, kertoo Instrun näönhuollon toimialapäällikkö, optometristi Riikka Torvela.

– Nämä ominaisuudet suodattavat tasaisesti kaikkia näkyvän valon aallonpituuksia ja suojaavat parhaiten häikäistymiseltä. Lisäksi polarisoidulla linssillä voidaan poistaa häikäisyjä vaakatasoisista pinnoista kuten lumen ja veden pinnan heijasteista. Peilipinta lisää vielä suojausta, sillä peilipinta peilaa nimensä mukaisesti osan häikäisevästä valosta pois.

– Tarvittaessa nämä ominaisuudet on mahdollista saada omilla voimakkuuksilla, Torvela lisää.

Silmälaseissa ja aurinkolaseissa on hyvä olla keskenään samat vahvuudet. Mikäli silmälasien ja aurinkolasien vahvuudet poikkeavat toisistaan, silmä joutuu tekemään ylimääräistä työtä ja rasittuu vaihdettaessa laseista toisiin. Siksi olisikin hyvä uusia silmälasit ja aurinkolasit samanaikaisesti. Jos kirkkaista valoista on haittaa arkielämässä, voi yleiskäyttöön harkita silmälaseja erityisillä valoälykkäillä linsseillä.

– Valoälykkäät linssit on suunniteltu valoherkille silmille ja niissä on aina sopiva suodatus vallitsevaan valaistukseen. Lisäksi voidaan valita siniviolettisuodatus, joka tekee näkemisestä miellyttävää ja parantaa kontrasteja ja värien erottelua.

Myös niin sanotut migreenilinssit suojaavat häikäisyltä yleiskäytössä.

–Migreenilinssien sävy FL-41 on yleiskäyttöön tarkoitettu niin sanottu kevytväri. Linsseissä on noin puolet vaaleampi sävy häikäisyä vastaan kuin aurinkolasilinsseissä, siksi niillä näkee sisätiloissa ja hämärälläkin hyvin. Vaikka migreenilinssit suodattavatkin osan häikäisystä, Torvela ei suosittele korvaamaan niillä aurinkolaseja täysin. 

Silmälaseja käyttävälle Torvela suosittelee joko aurinkolaseja omilla voimakkuuksilla tai piilolinssejä ja aurinkolaseja, yhdessä suojaavan päähineen kanssa.

–  Näin vältytään hajaheijasteilta. Silmälasien päälle laitettavat aurinkolasit eli niin sanotut Suncoverit tai Clipsit saattavat aiheuttaa lisäheijasteita, koska silloin silmien edessä on neljä taittavaa pintaa, joista väliin pääsevä valo voi heijastella häiritsevästi. Tämä voi olla kiusallista ja alentaa näkemisen laatua.

–  Mikäli Suncoverit sopivat muutoin ratkaisuna parhaiten, on erittäin tärkeää varmistaa, että ne istuvat hyvin ja tiiviisti omien silmälasien päällä hajaheijasteiden välttämiseksi, Torvela neuvoo.

Myös lasten silmät kannattaa suojata auringon valolta. Lapsen kehittyvä silmä on aikuisen silmää alttiimpi UV-säteilylle.

–  Lasten aurinkolaseissa tärkeintä on istuvuus ja keveys, jotta lapsi jaksaa pitää niitä ja ne pysyvät menossa mukana. Myös yhteensopivuus päähineen kanssa kannattaa kokeilla, Torvela vinkkaa.

Polarisaatio poistaa heijastuksia vaakapinnoilta, esimerkiksi märältä asfaltilta ja veden pinnalta ja ehkäisee häikäistymistä tehokkaasti. Polarisointi saattaa vaikeuttaa korkeuserojen tai jäisen pinnan havaitsemista, mikä kannattaa ottaa huomioon käytettäessä aurinkolaseja esimerkiksi urheiluun epätasaisessa maastossa. Lisäksi polarisointi saattaa vaikuttaa vanhempien nestekiteisten näyttöjen, kuten puhelinten tai mittaristojen, näkyvyyteen, jos aurinkolasien ja näytön polarisointien suunnat ovat vastakkaiset.

Linssin kirkas pinta heijastaa takaisin osan siihen osuvasta valosta aiheuttaen linssin pinnalle heijastuksia. Heijastuksia voivat tuottaa erilaiset valonlähteet ja vaaleat valoa heijastavat pinnat. Heijastuksenestopinnoite estää valon heijastumista silmiin. Pinnoite vähentää silmien rasittumista ja lisää mukavuutta ja tarkkuutta näkemiseen. Linssien takapinnalle asetettu heijastuksenestopinnoite ehkäisee sivuilta ja takaa tulevan UV-säteilyn heijastumista linssin sisäpinnasta silmiin.

Aurinkolaseja saa myös peilipinnalla. Peilipinta läpäisee vähemmän valoa kuin tavallinen aurinkolasilinssi, ja suojaa silmää paremmin. Linssien peilipinnoitus poistaa häikäisyä tehokkaasti erityisesti kirkkaissa olosuhteissa, kuten vaikka aurinkoisella rannalla.

Tummentuvia eli valoälykkäillä linsseillä varustettuja laseja käytetään sekä perinteisinä silmälaseina että aurinkolaseina. Sisätiloissa ne toimivat tavallisina linsseinä. Linssit reagoivat UV-säteilyyn tummumalla.  Valmistajien mukaan tummuvat linssit suojaavat häikäisyltä kaikissa valo-olosuhteissa. Linssit reagoivat valon määrään myös pilvisellä säällä muuttaen tummuusastettaan valon voimakkuuden mukaan

Nämä linssit sopivat hyvin valoherkille henkilöille sekä vaihteleviin sääoloihin tai tilanteisiin, jossa liikutaan usein sisä- ja ulkotilojen välillä. Autoillessa on hyvä huomioida, että autojen tuulilasissa on yleensä sisäänrakennettu UV-suoja, ja tummuvat linssit eivät välttämättä tummu ajettaessa kirkkaassakaan auringonpaisteessa. Tummuviin linsseihin ei myöskään saa polarisointia, jolloin linssit eivät suojaa vaakapinnoilta heijastuvalta valolta.  Linssien teknologia on kehittynyt ja nykyiset valoälykkäät linssit kirkastuvat sisätiloissa aiempia tummuvia linssejä nopeammin. Tummuvien linssien erikoiskäsittely parantaa kontrastinäköä, vähentäen silmien väsymistä ja tehden näkemisestä miellyttävämpää.

Kehyksen istuvuus vaikuttaa myös valolta ja häikäisyltä suojautumiseen. Oikean kokoinen, riittävän lähelle kasvoja tuleva kehys suojaa yläkautta, alakautta ja sivulta tulevalta häikäisyltä. Hyvin istuva kehys suojaa silmiä myös tuulelta ja viimalta. Kasvojen muotoon ja kokoon sopiva kehys lisää aurinkolasien käyttömukavuutta, jolloin niitä tulee varmemmin käytettyä.

Linssiominaisuuksien teknisissä tiedoissa on auttanut Instru Optiikan tuotepäällikkö Lotta Werlander.


Migreenilinsseillä voin lenkkeillä valoisaan aikaan

Silmien valonarkuus on ollut yksi Henna-Maaria Paukkusen suurimmista ongelmista vaikean, kroonisen migreenin hoidossa.

– Silmäni eivät ole moneen vuoteen sietäneet kirkkaita valoja, luonnonvaloa myöten. Myös näyttöpäätetyöskentely on lisännyt migreenioireistoa, Henna-Maaria kertoo. 

– Olen löytänyt avun niin sanotuista migreenilaseista. Linsseissäni on FL-41-sävy, joka joidenkin tutkimusten mukaan suodattaa noin 80% valosäteilystä. Ostin omat lasini omalta optikoltani, ja sain niihin silmiini sopivat vahvuudet. Lasit soveltuvat myös hyvin tietokoneella työskentelyyn ja toimivat sinivalolasien tapaan. Sain valita myös kehykset oman mieltymykseni mukaan.


– Käytän lasejani, kuin ne olisivat tavalliset silmälasit. Laseja voikin käyttää sisä- ja ulkotiloissa, eli ne soveltuvat myös aurinkolaseiksi. En ole moneen vuoteen käyttänyt enää tavallisia aurinkolaseja, vaan migreenilasini ovat hoitaneet sitä virkaa. 

– Lasit auttavat silmiäni rentoutumaan ja valonarkuus on vähentynyt huomattavasti. Kykenen nykyään lenkkeilemään valoisaan aikaan, mikä ennen laseja oli lähestulkoon mahdotonta! 

Peilipintaiset aurinkolasit suojaavat tyylikkäästi

Ninni Reposen poika haaveili vuosia sitten nopeet-aurinkolaseista.

– Ihastuin brändiin itsekin ja tilasimme lasit molemmille. Vaikka olen sairastanut migreeniä koko ikäni, en ole juurikaan käyttänyt aurinkolaseja. Nyt on nopeet usein naamalla ja olen ollut todella tyytyväinen, Ninni kertoo. 

– Linssit ovat peilipintaiset ja niissä on 100% UV-suoja. Lasit ovat kasvojenmyötäiset ja suojaavat hyvin auringonvalolta, mutta mitään erityisominaisuuksia niissä ei ole. Ellei tyylikästä muotoilua lasketa, Ninni naurahtaa.

Siristelisin ilman aurinkolaseja ja heijastuksenestoa

Kristian Takkula sairastaa aurallista aivorunkomigreeniä.

– Minulla on optikkoliikkeestä hankitut aurinkolasit vahvuuksilla. Laseissa on heijastuksen esto, Kristian kertoo. Kristianin aiemmissa aurinkolaseissa ei ollut heijastuksen estoa.

– Nämä uudet ovat paljon paremmat ja käytän näitä myös ajaessani autoa. Ilman aurinkolaseja siristelisin, mikä aiheuttaisi päänsärkyä. En voisi kuvitellakaan käyttäväni aurinkolaseja ilman vahvuuksia ja heijastuksenestoa, Kristian summaa.

Magneettisten lasien ja aurinkolasien yhdistelmä kulkee kätevästi mukana

Hanna-Marja Makkonen on joutunut käyttämään aurinkolaseja lapsesta asti.

–  Minulla on ollut aina optikkoliikkeestä hankitut ns. kunnon aurinkolasit. Testaan myös lasit mahdollisuuksien mukaan ulkona auringossa, koska jotkut aurinkolasit vääristävät tai niiden väri tai tummuusaste ei ole sopiva minun silmilleni, Hanna-Marja kertoo. 

Nyt Hanna-Marjalla on käytössä magneettisten lasien ja aurinkolasien yhdistelmä.

– Lasien yhdistelmä on todella helppo ja nopea käyttää. Aurinkolasit lisätään silmälasien päälle. Aurinkolasit ovat kevyet ja antavat hyvän suojan silmille. Ne toimivat hyvin, kulkevat näpsäkästi ja pienessä tilassa mukana joka paikkaan. Huono puoli on se, että ne myös lähtevät helposti pois lasien päältä.

 – Toivoisin lasieni reunoille enemmän suojaa, koska ne eivät kaarru suojaamaan sivusta tulevaa auringonvaloa. Tämä olisi toivottavaa varsinkin ulkomailla ja vesistöillä.

Hanna-Marja kertoo silmiensä valoherkkyyden lisääntyneen.

– Nämä lasit ovatkin aiempia lasejani tummemman sävyiset. Lisäksi silmälaseissani on sinivalosuodatin. 

Aurinkolasit silmälasien päällä suojaavat myös sivuilta

Anne Kotirannalla on käytössä silmälasien päälle asetettavat aurinkolasit. Linsseissä on polarisointi.

– Nuorempana käytin tavallisia kaupan aurinkolaseja ilman vahvuuksia. Nämä eivät suojanneet sivuilta tulevalta valolta. Tämä yhdistelmä on minulle paras, koska silmälasien päälle asetettavat aurinkolasit suojaavat hyvin sivuilta tulevalta auringon valolta, Anne kertoo.

– Silmälaseissani on vahvuudet, aurinkolaseissa ei.

Minna Tukeva
Järjestökoordinaattori

Artikkeli on julkaistu Aura-​​​lehdessä 1/2024. Migreeniyhdistyksen jäsenenä pääset lukemaan kaikki lehdessä julkaistavat artikkelit! Liity jäseneksi! (avautuu uuteen ikkunaan)