Siirry sisältöön

Vuosi 2021 – Teemana lapset ja nuoret

Jos koko perhe kärsii migreenistä, on erityisesti vanhempien taakka todella suuri. Pienet lapset reagoivat kipuun kokonaisvaltaisesti, eikä useinkaan ole helppoa, kun tietää itse mistä itku ja kipu johtuvat. Hyvin todennäköistä on, että ihan pienenkin vauvan päätä voi särkeä. Kouluikään mennessä joka viidennellä on ollut päänsärkyä. Lasten kipu saattaa tuntua erittäin raastavalta henkisesti erityisesti vanhemmilla oman fyysisen kivun lisäksi. 

Migreeniyhdistyksen hanketyöntekijä Matti Mannonen hymyilee. Kasvokuva. Taustalla puita ja aurinko paistaa.

Matti Mannonen

Migreeniyhdistyksen vuoden 2021 teemana ovat lapset ja nuoret. Lapsena ja nuorena koettuun migreeniin liittyy myös erittäin paljon sosiaalisia teemoja, kuten häpeän tunne, opiskeluelämä sekä ensimmäiset työelämäkokemukset. Näihin asioihin me haluamme tarjota tukea sekä tietoa erityisesti vuonna 2021.  

Lapset ja nuoret ovat teemana henkilökohtaisesti myös erittäin lähellä sydäntäni, sillä edellinen työpaikkani oli nuorisojärjestössä sekä tällä hetkellä vapaa-aikani kuuluu lasten ja nuorten parempien harrastusmahdollisuuksien edistämiseen partiotoiminnan kautta. Monesti lasten ja nuorten elämää katsotaan vaiyksilöinä, vaikka hyvinvointia pitäisi katsoa myös koko perheen osalta kokonaisuutena. 

Jos koko perhe kärsii migreenistä, on erityisesti vanhempien taakka todella suuriPienet lapset reagoivat kipuun kokonaisvaltaisesti, eikä useinkaan ole helppoa, kun tietää itse mistä itku ja kipu johtuvat. Hyvin todennäköistä on, että ihan pienenkin vauvan päätä voi särkeä. Kouluikään mennessä joka viidennellä on ollut päänsärkyä (1). Lasten kipu saattaa tuntua erittäin raastavalta henkisesti erityisesti vanhemmilla oman fyysisen kivun lisäksi. Vanhemmat saattavat aistia lapsen kivun myös itsellään vahvemmin, kun henkilökohtaisesti tietävät sen, kuinka paha kipu saattaa olla 

Tänä vuonna perheille pyritään järjestämään vertaistukea oman etäryhmän kautta. Perheille suunnattua toimintaa on jo aikaisemmin pyöritetty Mikkelin alueella. Siellä Minna ja Katja ovat järjestäneet perhekahvilaa 

Nuoret otetaan tänä vuonna huomioon suuresti, sillä Mukana miggearjessa -hankkeen fokuksessa ovat erityisesti nuoret ja heidän arkensa sisältäen esimerkiksi opiskelun sekä ensimmäiset työkokemukset. Ulotamme nuorten kanssa tehtävän työn erityisesti lukioihin, ammattioppilaitoksiin sekä korkeakouluihin. Haluamme tarjota nuorille vertaistukea sekä tietoa nuoruusiän migreeniin. Miten opiskeluergonomia esimerkiksi toteutuu kouluissa? Miten migreeni haittaa ensimmäisten töiden hakua? Muun muassa näistä kysymyksistä haluamme herättää keskustelua. 

Lasten ja nuorten elämään liittyy vahvasti myös koulu. Tarkoituksena on tänä vuonna edistää erityisesti migreenitietoutta kouluissa. Lapsen migreeni saattaa tuottaa monia poissaoloja ja vaatia paljon joustoa opetuksessa. Haluamme edistää koulujen kautta myös lasten ymmärrystä migreenistä. Asioista täytyy kertoa rehellisesti ikä huomioon ottaen. Tässä suurta roolia näyttelee kouluterveydenhuolto.  

Tällä hetkellä esimerkiksi kouluterveydenhuollossa on paljon alueellisia eroja. Tämänhetkisessä sote-mallissa on kuitenkin hyvää se, että kouluterveydenhuollon henkilökunta on keskittynyt samoille alueille ja saattavat näin tuntea koulujen erot ja ominaispiirteet. Sote-esityksen perusteella herää huoli, että uudistuksen myötä terveydenhuollon palvelut saattavat siirtyä kauemmas ja ns. alueellinen hiljainen tieto katoaa. Lapsille ja nuorille on erityisen tärkeää se, että terveydenhuollon henkilökunta on tuttua ja turvallista. Miten kouluterveydenhuollon palvelupolku toteutuu inhimillisesti? 

Toivommekin vahvasti, että lasten ja nuorten elämää katsottaisiin mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Tätä me haluamme yhdistyksessä edistääTästä vuodesta tulee todella huippu ja mahtavaa päästä tekemään sitä teidän kaikkien kanssa. Mukaan pääsee parhaiten laittamalla meille viestiä ja kertomalla esimerkiksi omia vertaistarinoita tai lähtemällä vapaaehtoistoimintaan mukaan. 

Lähteet:  

1: https://www.kaypahoito.fi/hoi29010#R2  (siirryt toiseen palveluun)