Siirry sisältöön

Fakta 2: Migreeni voi viedä työkyvyn vuorokausiksi

Kohtauksellisista sairauksista, kuten migreenistä, kärsivien työteho voi parhaimmillaan palautua melko nopeasti. Pahimmillaan työkyvyttömyys voi kestää useiden päivien ajan. Aina olisi kuitenkin syytä levätä, kunnes migreenikohtauksen jälkitilakin on ohi.

Tämän tunnistaa myös some-sisällöntuottaja Sita Salminen, joka on sairastanut migreeniä nuoresta asti. Sitan migreeni on kausittaista ja tällä hetkellä on menossa kohtaukseton jakso.

– Teini-iässä minulla oli yleensä kerran vuodessa yksi pahempi kohtaus, joka vei toimintakyvyn. Sitä seurasi seitsemän vuoden kohtaukseton jakso. Tämän jälkeen tuli taas jakso, jolloin sain muutaman rajun kohtauksen, mutta nyt kohtauksia ei ole ollut muutamaan vuoteen, Sita kertoo.

Sita Salminen katsoo vakavana suoraan kameraan.

Pelko kohtauksesta kulkee mukana

– Kohtaukseni ovat niin rajuja, että ne saavat pelkäämään, että mitä tapahtuisi, jos saisin kohtauksen kodin ulkopuolella. Näin ei onneksi ole käynyt, mutta pelko kulkee mukana varsinkin silloin, kun migreeni on aktiivisempi, Sita sanoo.

Pelko kohtauksesta kulkee mukana, mutta sen kanssa oppii elämään.

– Tein työkseni paljon tapahtumia silloin, kun minulla viimeksi oli aktiivisempi migreenijakso. Pelkäsin sitä, että joudun perumaan tapahtumia migreenin vuoksi, vaikka onneksi niin ei käynyt. Stressiä ja pelkoa aiheutti se, ettei lyhyessä ajassa olisi ehditty saada ketään tilalleni, vaan tapahtumasta olisi puuttunut esiintyjä.

– Pelkoa kuitenkin oppii sietämään, enkä jättänyt sen vuoksi keikkoja buukkaamatta.

Itsenäinen työ tuo helpotusta

Migreenistä kärsivillä työ- ja toimintakyky heikentyy jo ennen kohtausta sekä sen jälkeen. Työteho voi parhaassa tapauksessa palautua melko nopeasti, mutta pahimmillaan työkyvyttömyys voi kestää useiden päivien ajan.

Olisi tärkeää levätä, kunnes migreenikohtauksen jälkitilakin on kokonaan ohi. Hoitamattomana migreeni voi pahentua ja kroonistua.

– Palautuminen kohtauksista kestää aina vähintään seuraavaan päivään. Joskus toipumiseen voi mennä parikin päivää, Sita kertoo.

– Kerran migreenin jälkeinen ”pöhnä” on kestänyt itselläni viikon. Periaatteessa ajattelin olevani työkykyinen, mutta en kuitenkaan ollut. Koin tästä vähän huonoa omatuntoa. Tilanne sai kyseenalaistamaan oman olon ja miettimään, voiko olo olla näin huono.

– Työni yrittäjänä on itsenäistä ja sitä on mahdollista sovittaa muihin aikatauluihin, joten se helpottaa. Migreeni on motivoinut tarkastelemaan omaa hyvinvointiani kokonaisvaltaisesti, Sita sanoo.

Sairauden vakavuutta ei aina ymmärretä

Yrittäjänä Sitalla ei ole kokemusta siitä, miten työkaverit suhtautuisivat migreeniin. Työelämän ulkopuolella hän on kuitenkin huomannut, ettei sairauden vakavuutta ymmärretä.

– Migreeni on niin yksilöllistä, että sen moninaisuutta ei ymmärretä, ja sairautta pitää selitellä, Sita kertoo kokemuksistaan.

– Migreeni on aiheuttanut minulle myös turhautumista, sillä ei ole löytynyt selkeää keinoa siihen, miten sen saisi aktiivisemmalla jaksolla kuriin.

Läheisten tuesta on ollut Sitalle suuri apu. Hän haluaa myös auttaa muita kertomalla kokemuksistaan.

– Toivon, että sairautta alettaisiin ymmärtää paremmin. Siksi haluan puhua migreenistä.

Puhutaan migreenistä

#puhutaanmigreenistä-kampanjamme nostaa esiin migreeni moninaisia vaikutuksia työelämään. Kaikki eivät ymmärrä sairauden moninaisuutta. Tarvitaan lisää tietoa, jotta ymmärrys sairautta kohtaan lisääntyy. Siksi haluamme, että #puhutaanmigreenistä. Ole sinäkin mukana.

Liittymällä jäseneksi(avautuu uuteen ikkunaan) voit vaikuttaa.

Tutustu kampanjan muihin faktoihin:
Fakta 1(avautuu uuteen ikkunaan)
Fakta 3(avautuu uuteen ikkunaan)
Fakta 4(avautuu uuteen ikkunaan)
Fakta 5(avautuu uuteen ikkunaan)

Kampanjaa tukemassa

Novartiksen logo.