Siirry sisältöön

Fakta 4: Migreeni voi romuttaa urasuunnitelmat

Kansanedustaja Ben Zyskowicz on joutunut kieltäytymään ministerin tehtävistä migreenin vuoksi. Hän haluaa puhua migreenistä, koska haluaa antaa kannustavaa vertaistukea samankaltaisessa tilanteessa oleville sekä vähentää sairauteen liittyvää stigmaa.

Ben Zyskowicz painottaa olevansa etuoikeutettu saadessaan tehdä työtä kansanedustajana.

– Kansaedustajana pystyn vaikuttamaan omilla valinnoilla työhöni. Migreeni on vaikuttanut työssä tekemiini ratkaisuihin, ja siihen, mitä olen voinut ottaa vastuulleni, Ben kertoo.

– Pitkällä kansanedustajan urallani olen toiminut myös erilaisissa keskeisissä vastuutehtävissä eduskunnassa. Olen kuitenkin vähitellen luopunut niistä.

“Migreeni on vaikuttanut valintoihini, mutta ei romuttanut uraani”

Migreeni on aikuisiän yleisin neurologinen sairaus, jonka vaikutukset työelämään ovat merkittävät(1). . Ben Zyskowicz on toiminut kansanedustajana vuodesta 1979 alkaen. Migreeni on vaikuttanut siihen, ettei Beniä ole nähty ministerinä.

– Migreeni oli riesanani jo silloin, kun olisin voinut pyrkiä ministeriksi. Ministeri on kuitenkin töissä lähes 24/7 ja hyvin sidottu kalenteriinsa.

Vaikka migreeni on vaikuttanut Benin tekemiin valintoihin työssään, ei hän koe migreenin romuttaneen urasuunnitelmiaan.

– Migreeni on vaikuttanut osaltaan tiettyihin valintoihini, mutta esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtajuudesta luovuin, koska olin ollut siinä jo pitkälti yli kymmenen vuotta. Migreeni ei siis ole ollut ainut syy tiettyihin uraani liittyviin ratkaisuihin, Ben painottaa.

– Ministeriys olisi toki voinut olla oman uran huipentuma, mutta ei minulla varsinaisesti ole ollut urasuunnitelmaa, joka olisi mennyt pieleen migreenin takia.

Ruutu pahentaa migreeniä

Krooninen migreeni tekee joistakin arkisista asioista monimutkaisempia. Ben kertoo säryn pahenevan esimerkiksi tietokoneen ruutua tuijottaessa. Eduskunnassa avustaja tulostaa hänelle aineistot ja vastausta odottavat sähköpostit.

‒ Luen sähköpostit yleensä paperilta ja kirjoitan vastaukset niihin käsin, Ben kertoo.

– Sitten avustajani välittää vastauksen sähköpostin kautta oikeaan osoitteeseen. Sisältö on minun kynästäni lähtöisin, vaikka teknisen työn tekeekin avustaja. Työn tehokkuuden kannalta tämä on tietysti järjetöntä, mutta en tiedä parempaa ratkaisua, Ben sanoo.

Avoin puhuminen auttaa myös muita

Erittäin pahoja migreenikohtauksia Benillä on harvoin. Hän ottaa päivittäin migreenin estolääkkeen, mutta usein on myös otettava täsmälääke.

Stressi pahentaa päänsärkyä, ja Benillä on todettu myös stressiin liittyvää ahdistuneisuutta. Hänellä on myös taipumusta masentuneisuuteen. Ben Zyskowicz kertoo, että meni pitkään, ennen kuin hän halusi puhua migreenistään ja muista terveyshuolistaan julkisesti.

– Ensin en halunnut puhua migreenistäni edes työtovereilleni, koska koin sen henkilökohtaisena asiana. Ajattelin lisäksi, että siitä on turha puhua, koska hyvällä hoidolla ja lääkkeillä siitä pääsee eroon. Vuosien mittaan huomasin, ettei terveysmurheista pääsekään eroon.

Ben mainitsee kolme syytä, miksi hän haluaa kertoa migreenistä ja muista terveysmurheistaan.

– Puhun migreenistä, koska haluan tehdä ymmärrettäväksi ratkaisuja, joita olen uraani liittyen tehnyt. Haluan myös antaa kannustavaa vertaistukea muille samankaltaisessa tilanteessa oleville.

Kolmantena syynä hän mainitsee migreeniin ja varsinkin mielenterveyden häiriöihin liittyvän stigman.

– Migreeniin ja varsinkin mielenterveyden häiriöihin liittyy turhia ennakkoluuloja, joita haluan omalta osaltani murtaa.

Puhutaan migreenistä

#puhutaanmigreenistä-kampanjamme nostaa esiin migreeni moninaisia vaikutuksia työelämään. Kaikki eivät ymmärrä sairauden moninaisuutta. Tarvitaan lisää tietoa, jotta ymmärrys sairautta kohtaan lisääntyy. Siksi haluamme, että #puhutaanmigreenistä. Ole sinäkin mukana.

Liittymällä jäseneksi(avautuu uuteen ikkunaan) voit vaikuttaa.

Tutustu kampanjan muihin faktoihin:
Fakta 1(avautuu uuteen ikkunaan)
Fakta 2(avautuu uuteen ikkunaan)
Fakta 3(avautuu uuteen ikkunaan)
Fakta 5(avautuu uuteen ikkunaan)

Kampanjaa tukemassa

Novartiksen logo.

Lähteet

1. Martelletti P Schwedt TJ, Lanteri-Minet M et al. My Migraine Voice survey: a global study of disease burden among individuals with migraine for whom preventive treatments have failed. J Headache Pain. 2018 Nov 27;19(1):115. doi: 10.1186/s10194-018-0946-z