Siirry sisältöön

Migreeni näkyviin työpaikoilla

Sirpa Hietaranta
Toiminnanjohtaja

Migreenikohtaus on alkamassa tai jo käynnissä, mutta töihin olisi silti mentävä. Tuttu tunne? Niin varmasti monelle muullekin migreenin kanssa elävälle.

Vuoden 2020 teema Migreeniyhdistyksessä on työelämä. Asia on tärkeä, sillä migreeni on erityisesti työikäisten sairaus. Työikäisten keskuudessa (15–49-vuotiaat) migreeni on tautitaakaltaan merkittävin elämää ja työntekoa haittaava sairaus. (Steiner et al. 2018(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun))

Migreeniä sairastaa jossain elämänsä vaiheessa joka viides suomalainen. Migreeni on niin yleinen sairaus, että sen vaikutukset työelämään ovat mittavat ja sillä on myös iso hintalappu. Migreenin kustannusten on arvioitu EU-maissa olevan keskimäärin noin 1 200 € henkilöä kohden vuodessa. Suomessa kustannukset yhteiskunnalle ovat näin ollen yli 400 miljoonaa euroa. (Linde et al. 2012(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun))

Kysymys on yhteiskunnallisesti ja kansantaloudellisesti merkittävästä asiasta, jolle on kuitenkin tehtävissä paljonkin, kun ymmärrys sairautta kohtaan lisääntyy. Migreeniä ei ymmärretä vielä riittävästi työpaikoilla, eikä sen vaikutuksia työhön tunneta tarpeeksi.

Migreenissä toimintakyky heikentyy usein jo ennen kohtausta ja alentunut työkyky saattaa jatkua useita tunteja tai päiviä kohtauksen jälkeen. Nopeimmin toimintakyky palautuu, jos migreeniä sairastava voi keskeyttää työnsä ja pääsee lepäämään heti kun migreeni on alkamassa. Ei siis ole hyvä sinnitellä töissä migreenin kanssa.

Migreeniä sairastavat ovat kuitenkin usein tunnollisia työntekijöitä, jotka eivät mielellään olisi pois työstä. Syynä voi olla esimerkiksi se, ettei halua leimautua poissaoloilla tai kuormittaa työkavereita omilla töillään. Pahimmassa tapauksessa tilanne voi johtaa siihen, että migreeni kroonistuu ja lopulta työntekijä joutuu jäämään kokonaan pois työelämästä.

Hyvää tahtoa työpaikoilta silti löytyy ja tieto lisää ymmärrystä. Työnantaja varmasti haluaa, että työntekijä voi hyvin ja pystyy tekemään työnsä täysipainoisesti. Työkaverit usein mielellään ovat avuksi, jos vain tietävät miten voivat tukea migreenin kanssa elävää.

Miten sitten auttaa migreenin kanssa elävää työntekijää ja tukea hänen työkykyään?

Olisi tärkeää rakentaa työpaikoille ymmärtävä ja tukea antava ilmapiiri, jossa migreeniä sairastava voisi turvallisesti kertoa sairaudestaan ilman pelkoa leimautumisesta. Tällöin migreeniä sairastavan ei tarvitsisi kokea huonoa omaatuntoa tai ylimääräistä stressiä sairaudestaan.

Työnantaja ja migreeniä sairastava työntekijä ovat yhdessä vastuussa siitä, että migreeniä sairastava voi menestyä ja jaksaa työssään. Työntekoa helpottavat kaikenlaiset joustot kuten joustava työaika, etätyömahdollisuus tai osa-aikatyö. Huomiota on hyvä kiinnittää myös työskentelyolosuhteisiin ja ergonomiaan, esimerkiksi valaistukseen, ääniin ja tuoksuihin. Jokaisen migreeni on yksilöllinen, joten tärkeintä on kuunnella migreenin kanssa elävää työntekijää siinä, mikä juuri hänen työssäjaksamistaan voi auttaa. Kaikissa työtehtävissä ei ole mahdollista esimerkiksi joustavaan työaikaan. Joskus migreeniä sairastavan kannalta on parasta harkita uudelleen kouluttautumista ja toisenlaisiin työtehtäviin siirtymistä.

Jokainen meistä voi pienillä teoilla helpottaa migreeniä sairastavan hyvinvointia työpaikalla. Esimerkiksi voimakkaat tuoksut voi jättää kotiin – migreenistä kärsivä työkaveri varmasti arvostaa. Pelkästään jo kysymällä voinko tehdä jotain, voi auttaa merkittävästi.

Paljon on vielä työtä tehtävänä, jotta ymmärrys migreeniä kohtaan lisääntyy. Tätä työtä me Migreeniyhdistyksessä teemme päivittäin täydellä sydämellä.

Sinäkin voit vaikuttaa liittymällä jäseneksi(avautuu uuteen ikkunaan). Mitä enemmän meitä on, sitä voimakkaammin pystymme ajamaan migreeniä sairastavien etuja.

Muistathan, että et ole yksin. Olemme sinua varten. Tehdään yhdessä migreenistä näkyvää.