Siirry sisältöön

Nuorten päänsärky

”Joskus särkee vähän, joskus enemmän, joskus tosi kovaa enkä useinkaan tiedä miksi”.

 

Tiesitkö, että päänsärky voi olla:

 

Tensiopäänsärky

Tensiopäänsärky on tasaista ja jomottavaa särkyä, joka voimistuu yleensä iltapäivällä. Tarkkaa syytä tensiopäänsärkyyn ei tiedetä, mutta osittain se johtuu pään, niskan, hartiaseudun ja yläselän jännittyneistä lihaksista. Yksipuoliset työasennot ja liian vähäinen liikunta voivat pahentaa tilannetta. Hartioiden hieronta, lämmin haude ja venyttely rentouttavat jännittyneitä lihaksia ja toimivat ensiapuna. Liikunnalla, ulkoilulla ja kuntosaliharjoittelulla voi ehkäistä lihasjännityspäänsärkyä.

Joskus myös stressi, huolet ja pelko aiheuttavat tensiopäänsärkyä. Keskustelu läheisten tai vaikkapa kouluterveydenhoitajan kanssa saattaa auttaa ratkaisun löytämisessä.

 

Muistathan

 

Se voi olla migreeniä, jos sinulla on joitakin seuraavista oireista

 

Auraoireet voivat olla

Auraoireet kestävät muutamasta minuutista tuntiin ja niitä esiintyy vain joka viidennellä migreeniä sairastavalla. Joskus migreenikohtaus ilmenee pelkästään auraoireina ilman särkyä.

Päänsärkyjen syyt tulee selvittää, joten varaa vanhempiesi kanssa aika kouluterveydenhoitajalta tai lääkäriltä. Toistuvista päänsäryistä ja migreeniepäilyistä kannattaa täyttää päänsärkypäiväkirjaa. Sen pitäminen auttaa sinua tunnistamaan särkyihin liittyviä syy-yhteyksiä ja helpottaa lääkäriä diagnoosin tekemisessä ja hoito-ohjeiden antamisessa. Päänsärkypäiväkirjan voit tulostaa tästä.

 

Migreenikohtauksen yllättäessä kannattaa

Särky- ja tulehduskipulääkkeen annostusohje migreenikohtaukseen: parasetamolia 15 mg tai ibuprofeenia 10 mg painokiloa kohti. Jos kipu ei hellitä voi lääkityksen uusia kahden tunnin kuluttua. Yli puolella ibuprofeiini tai parasetamoli tehoavat kohtausoireisiin. Niiden samanaikaista käyttöä ei suositella. Mikäli ne eivät riitä, lääkäri voi määrätä migreenin hoitoon tarkoitettua triptaania ja lisäksi pahoinvointilääkettä.

Kipulääkkeiden tiheästä käytöstä voi seurata särkylääkepäänsärky, jolloin särkylääkkeen käyttö ylläpitää päänsärkyä. Jos joudut ottamaan särkylääkkeitä päänsärkyysi useammin kuin keskimäärin kerran viikossa, on syytä yhdessä vanhempiesi, terveydenhoitajan ja lääkärin kanssa pohtia tilannetta tarkemmin. On tärkeää yrittää ehkäistä migreenikohtauksia välttämällä laukaisevia tekijöitä, ”triggereitä”.

 

Yleisimpiä aiheuttajia

Joillakin migreenikohtaukselle altistavia tekijöitä on monia, toisilla vain muutama ja useat eivät löydä selvää syy-yhteyttä päänsäryilleen. Valitettavasti aina ei voi myöskään välttyä altistavilta tekijöiltä. Useimmat kuitenkin pärjäävät kohtausten välillä hienosti!

Mikäli kohtaukset toistuvat tiheästi ja migreeni haittaa elämääsi, hakeudu uudestaan lääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi ehdottaa tehokkaampaa kohtauslääkitystä tai estolääkitystä kohtaustiheyden vähentämiseksi ja kohtausten lieventämiseksi.

Kipuun ei pidä tottua. Pääkipu on epämiellyttävää ja se haittaa harrastuksia, keskittymistä, koulunkäyntiä ja opiskelua. Toistuva kipu herkistää muillekin kivuille.

Noin puolella lapsena ja nuorena migreeniin sairastuneista kohtaukset helpottuvat aikuisiässä – toivotaan, että Sinä olet siinä joukossa!

 

Muista vielä

Jos joudut menemään lääkäriin päänsärkysi vuoksi, sinun kannattaa pitää päänsärkypäiväkirjaa ainakin jonkin aikaa.

 

Vertaistukea on saatavilla

Migreeniyhdistyksen Discord-palvelin on tarkoitettu 12-17-vuotiaille migreenin kanssa eläville. Tervetuloa juttelemaan ja pelailemaan! Lisätietoa yhdistyksen Discordista: Discord-palvelin