Fakta 5: Työpaikan hyväksyvä ilmapiiri auttaa migreeniä sairastavaa
Migreeni vaikuttaa merkittävästi työelämään. Olisi tärkeää pukea oma migreeni sanoiksi ja lisätä työpaikalla tietoa migreenistä, jotta ymmärrys sairautta kohtaan lisääntyisi, sanoo Piia Koriseva.
Juontaja ja personal trainer Piia Koriseva sai ensimmäisen migreenikohtauksensa 15-vuotiaana onnettomuuden seurauksena.
– Myöhemmin migreeni muuttui aurallisesta aurattomaan ja samalla paheni. Nykyisin migreenini on aurallista, hän kertoo.
– Hektinen elämä ja stressaava työ altistavat migreenikohtauksille, mutta säännöllinen arkirytmi auttaa.
Vuonna 2008 Piia sai pitkän migreenikohtauksen seurauksena aivoinfarktin, ja oikea puoli kehosta halvaantui. Hän kuntoutui, mutta migreenistä hän kärsii edelleen.
“Monet kokevat edelleen vähättelyä”
Monet migreeniä sairastavat joutuvat kokemaan vähättelyä sairaudestaan. Esimerkiksi työpaikoilla ei välttämättä ole riittävästi tietoa sairaudesta, mikä voi näkyä ymmärryksen puutteena.
– Itse olen joutunut kerran kokemaan työpaikallani vähättelyä migreenistä. Tästä on jo kauan aikaa, eikä silloin vielä puhuttu migreenistä samalla tavalla kuin nykyisin. Kerran myös työhaastattelussa migreenini nostettiin esiin ja sen epäiltiin vaikuttavan liikaa työhöni, Piia sanoo.
– Pystyn kuitenkin elämään täysin normaalia elämää migreenistä huolimatta, eikä migreeni ole ollut este työlleni, Piia iloitsee.
Piia on puhunut migreenistään avoimesti, ja muut migreeniä sairastavat ovat jakaneet hänelle kokemuksiaan.
– Työssäni olen kohdannut ihmisiä, jotka kertovat, että eivät voi puhua migreenistään töissä, koska sairautta ei ymmärretä. Joillekin krapula parempi syy olla pois töistä kuin migreeni, mikä on todella surullista.
– Migreenitietoisuutta pitäisi saada lisättyä niin, että se olisi kaikille yhtä hyväksyttävä syy olla pois töistä kuin mikä tahansa muukin sairaus.
“Mitä enemmän työkaverit ovat tietoisia, sitä helpompi töissä on olla”
Työpaikan avoin ilmapiiri vaikuttaa myös työhyvinvointiin. Olisi tärkeää rakentaa työpaikoille ilmapiiri, jossa migreeniä sairastava voi turvallisesti kertoa sairaudestaan ilman pelkoa leimautumisesta.
– Olen huomannut, että mitä enemmän työkaverit tietoisia migreenistäni, sitä helpompi töissä on olla. On tärkeää tuoda esiin migreenin yksilöllisyyttä ja moninaisuutta, jotta ihmiset ymmärtäisivät, että se ei todellakaan ole vain päänsärkyä, Piia sanoo.
– Olen ollut onnekas, että olen saanut työskennellä sellaisten ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät migreeniä ja pitävät huolta, Piia iloitsee.
Piian kokemuksen mukaan mitä enemmän puhutaan, sitä valveutuneempia ihmiset ovat. Migreeni on opettanut myös hänelle paljon.
– Tunnen kehoni hyvin migreenin takia ja osaan kuunnella itseäni ja hyvinvointiani.
“Tärkeää pukea oma sairaus sanoiksi”
Migreeniä sairastavat ovat usein hyvin tunnollisia työntekijöitä. Työhyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että migreeniä sairastavaa ymmärretään ja hän saa tarvitsemaansa tukea. Näin pystytään vaikuttamaan siihen, ettei migreeniä sairastavan tarvitse kokea huonoa omaatuntoa tai ylimääräistä stressiä sairaudestaan ja sen vaikutuksista työhön.
– Toivoisin, että migreeni alettaisiin ottaa vakavasti, kuten epilepsia, diabetes tai mikä tahansa muukin sairaus. Ihmisten on hyväksyttävä, että migreeni on oikea neurologinen sairaus, eikä se ole vain päänsärkyä, Piia sanoo.
– Migreeniin liittyy vielä paljon epätietoisuutta ja mystisyyttä. On tärkeää, että kaikilla työpaikoilla ymmärrettäisiin, että kohtaus voi iskeä milloin vain ja viedä työkyvyn. Siksi olen itsekin opetellut sanoittamaan omaa migreeniäni ja kertomaan siitä avoimesti, jotta ihmiset ymmärtäisivät sitä paremmin, hän toteaa.
Piia toivoo, että migreenitietoisuus lisääntyisi yhteiskunnassa.
– Migreeni on vakavasti otettava sairaus, ja toivon, ettei kenenkään tarvitsisi kokea siitä vähättelyä, hän päättää.
Puhutaan migreenistä
#puhutaanmigreenistä-kampanjamme nostaa esiin migreeni moninaisia vaikutuksia työelämään. Kaikki eivät ymmärrä sairauden moninaisuutta. Tarvitaan lisää tietoa, jotta ymmärrys sairautta kohtaan lisääntyy. Siksi haluamme, että #puhutaanmigreenistä. Ole sinäkin mukana.
Liittymällä jäseneksi(avautuu uuteen ikkunaan) voit vaikuttaa.
Tutustu kampanjan muihin faktoihin:
Fakta 1(avautuu uuteen ikkunaan)
Fakta 2(avautuu uuteen ikkunaan)
Fakta 3(avautuu uuteen ikkunaan)
Fakta 4(avautuu uuteen ikkunaan)
Kampanjaa tukemassa