Siirry sisältöön

Kun keho sairastuu, myös mieli saa osuman

Migreenin ja mielenterveyden haasteiden yhteys on todettu useissa tutkimuksissa. Yhteyden epäillään olevan neurobiologinen, mutta asia ei ole niin yksiselitteinen. Migreenin rajoittavan ja eristävän luonteen takia se vaikuttaa syvästi sairastavan minäkuvaan, sosiaalisiin suhteisiin ja työkykyyn. Kun joutuu tahtomattaan luopumaan totutusta arjesta ja omista intohimon kohteistaan, on henkinen kriisi valtava.

Lyhythiuksinen nainen katsoo hymyillen suoraan kameraan.

Essi Roisko
Viestintäkoordinaattori

Migreeni on maailmanlaajuisesti yleinen sairaus, mutta sen vaikutuksista sairastavien mielenterveyteen ei puhuta tarpeeksi. Migreeni nähdään edelleen usein pelkkänä päänsärkynä, vaikka jo pitkään on tiedetty sen laaja-alaiset vaikutukset sairastavan toimintakykyyn ja mielenterveyteen.

Migreenin ja mielenterveyden haasteiden yhteys on todettu useissa(siirryt toiseen palveluun) tutkimuksissa(siirryt toiseen palveluun). Yhteyden epäillään olevan neurobiologinen, mutta asia ei ole niin yksiselitteinen. Migreenin rajoittavan ja eristävän luonteen takia se vaikuttaa syvästi sairastavan minäkuvaan, sosiaalisiin suhteisiin ja työkykyyn. Kun joutuu tahtomattaan luopumaan totutusta arjesta ja omista intohimon kohteistaan, on henkinen kriisi valtava.

Mielenterveyden haasteita lisää myös migreenin vähättely yhteiskunnan tasolla. Migreeniä sairastaa arviolta 700 000 suomalaista, mikä on yli kolminkertainen määrä kansantaudeiksi luokiteltuihin muistisairauksiin verrattuna(siirryt toiseen palveluun). Mittavista luvuista huolimatta migreeni on yhä alidiagnosoitu, alihoidettu ja väärin ymmärretty sairaus.

Migreenin rakenteellinen vähättely terveydenhuollossa ja työelämässä on monelle sairastavalle niin uuvuttavaa, että he päätyvät tietoisesti peittelemään oireitaan. On helpompaa puskea päivän läpi kohtauksen ollessa päällä, kuin joutua jatkuvasti todistelemaan oireiden vakavuutta. Tämä johtaa helposti kierteeseen, jossa kohtaushoidon saaminen viivästyy, kohtaus pitkittyy ja henkinen kuormitus kasvaa. Pahimmillaan vaarana on migreenin kroonistuminen.

Kierteen katkaiseminen ei ole yksilön vastuulla. Tarvitaan rakenteellisia muutoksia, jotta migreeniä sairastavien ei tarvitsisi tuntea syyllisyyttä sairaudesta, jolle he eivät voi mitään. Migreenin oireet tulee ottaa vakavasti jo perusterveydenhuollossa ja migreenitietoisuutta täytyy lisätä kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

Vaikea ja pitkäaikainen sairaus vaikuttaa aina myös sairastavan mieleen. Migreeni ei ole tässä poikkeus. Jos henkinen taakka tuntuu liian isolta yksin kannettavaksi, olemme Migreeniyhdistyksessä tukenasi. Ota yhteyttä, niin mietitään asiaa yhdessä. Et ole yksin!

Lue lisää

Tutkimustiedon mukaan migreenin rinnalla kulkee usein jokin mielenterveydellinen oire

Vuoden 2022 teemana migreeni ja mielenterveys – tätä kaikkea on tulossa