fbpx
25.01.2022 13:03

Vuoden 2022 teemana migreeni ja mielenterveys – tätä kaikkea on tulossa

Migreeniyhdistyksen vuoden 2022 teemana on migreeni ja mielenterveys. Teema on valittu syksyllä 2021 toteutetun strategiakyselyn vastauksien perusteella.

Mielenterveyden oireisiin ja sairauksiin, samoin kuin migreeniin, liittyy yhä paljon vääriä käsityksiä, ennakkoasenteita ja vähättelyä. Haluamme osaltamme purkaa stigmaa lisäämällä tietoisuutta migreenin sairastamiseen liittyvistä mielenterveydellisistä haasteita ja niiden vaikutuksesta sairastavan jaksamiseen sekä migreenin hoitoon.

Vuoden pääviestit

Kyselyissä yhdistykseltä on toivottu tieteellistä katsausta migreenin ja mielenterveyden oireiden yhteydestä, keinoja mielenterveyden tukemiseen ja yleistä tietoisuuden lisäämistä, jotta vaikeisiin päänsärkysairauksiin liittyviä oireita ei automaattisesti hoidettaisi mielenterveyden häiriöinä.

Kohderyhmältä tulleiden toiveiden perusteella teeman ympärille on valittu seuraavat pääviestit, jotka rytmittävät tulevaa vuotta. Pääviestit ovat:

 • Usein migreenin rinnalla kulkee jokin mielenterveydellinen oire.
 • Toisaalta migreeniä sairastavat kokevat oireiden vähättelyä tai leimaamista mielenterveyspotilaiksi.
 • Migreeni eristää ja vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin.
 • Migreeni ei ole koskaan omaa syytä.

Pääviestejä ja koko vuoden teemaa tuodaan vuoden aikana esille asiantuntija-artikkelien, blogikirjoitusten ja tietoiskujen muodossa yhdistyksen verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Pääviestit näkyvät yhdistyksen viestinnässä kvartaaleittain:

 • Tammi-maaliskuu: Usein migreenin rinnalla kulkee jokin mielenterveydellinen oire.
 • Huhti-kesäkuu: Toisaalta migreeniä sairastavat kokevat oireiden vähättelyä tai leimaamista mielenterveyspotilaiksi.
 • Elo-lokakuu: Migreeni eristää ja vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin.
 • Marras-joulukuu: Migreeni ei ole koskaan omaa syytä.

Teemavuoden tapahtumat

Viestinnän lisäksi migreeni ja mielenterveys-teema tulee näkymään yhdistyksen tapahtumissa.

Vuoden aikana järjestetään Migreeni mielessä-luentoja, joissa käsitellään mielenterveysteemaa eri näkökulmista asiantuntija-alustuksien ja kokemuspuheenvuorojen kautta. Ensimmäinen Migreeni mielessä-luento pidetään 16.2. otsikolla Minun kokemukseni.

Vertaistuellisessa Migreeni-chatissa mielenterveyden aiheista keskustellaan vuoden aikana useaan otteeseen. Chatissa tarjoaa mahdollisuuden anonyymiin kokemusten vaihtoon. Katso chattien aikataulu ja aiheet: Migreeni-chatit kevät 2022

Teemaa nostetaan esiin myös Migreeniviikolla, jota vietetään tänä vuonna 12.–18.9.

Ajankohtaisimmat tiedot tulevista tapahtumista löytyvät Ajankohtaista-sivulta sekä yhdistyksen Facebook-sivulta.

Jaamme tietoa, jaa sitä kanssamme!

Olet lämpimästi tervetullut osallistumaan teemavuoteen kanssamme! Tapoja tukea teemavuoden sanomaa on monia.

 • Osallistu keskusteluun teemavuoden aiheista sosiaalisessa mediassa käyttämällä hashtageja #migreenimielessä #migreeni. Sisältöjemme kommentoiminen ja jakaminen on tehokas tapa levittää tietoisuutta yhä laajemmalle joukolle.
 • Tule kuulemaan mielenterveyteen liittyviä puheenvuoroja Migreeni mielessä-luennoille tai jaa kokemuksiasi anonyymisti Migreeni-chatissa.
 • Auta meitä vaikuttamaan liittymällä jäseneksi. Mitä enemmän meitä on, sitä paremmin meitä kuunnellaan.
 • Osoita tukesi lahjoittamalla Lahjoittamon tai Mobilepayn kautta numerolla 85893. Rahankeräysluvan numero: RA/2021 /468

Mitä enemmän meitä on, sitä paremmin meitä kuunnellaan.

Liity jäseneksi