Siir­ry si­säl­töön

Migree­ni ja työ­hy­vin­voin­ti

Suu­rin osa migree­niä sai­ras­ta­vis­ta ker­too migree­nin vai­kut­ta­van työ­hön­sä. Mer­kit­tä­vä haas­te on ym­mär­ryk­sen puute työyh­tei­sös­sä.

Migree­ni ja vai­keat pään­sär­ky­sai­rau­det vai­kut­ta­vat mer­kit­tä­väs­ti työ­elä­mään. Työi­käis­ten nais­ten kes­kuu­des­sa (15-49-​vuotiaiden ikä­ryh­mäs­sä) migree­nin on tau­ti­taa­kal­taan mer­kit­tä­vin elä­mää ja työn­te­koa hait­taa­va sai­raus(avau­tuu uu­teen ik­ku­naan, siir­ryt toi­seen pal­ve­luun). Eri­tyi­ses­ti migree­ni on työi­käis­ten nais­ten sai­raus, jota esiin­tyy nai­sil­la noin kolme ker­taa ylei­sem­pä­nä kuin mie­hil­lä.

Työ­pai­koil­la on tär­ke­ää ottaa huo­mioon migree­nin ja sen oi­rei­den yk­si­löl­li­syys. Migree­niä sai­ras­ta­van työ­ky­vyn edis­tä­mi­nen vaa­tii sai­ras­ta­van, työ­nan­ta­jan ja työ­ter­veys­huol­lon vä­lis­tä yh­teis­työ­tä.

Migree­nin vai­ku­tus työ­ky­kyyn

Työ- ja toi­min­ta­ky­ky hei­ken­tyy jo ennen migree­ni­koh­taus­ta sekä sen jäl­keen. Migree­nis­tä kär­si­vien työ­te­ho voi par­haim­mil­laan pa­lau­tua melko no­peas­ti, mutta pa­him­mil­laan työ­ky­vyt­tö­myys voi kes­tää usei­den päi­vien ajan. Olisi tär­ke­ää le­vä­tä, kun­nes migree­ni­koh­tauk­sen jäl­ki­ti­la­kin on ko­ko­naan ohi. Hoi­ta­mat­to­ma­na migree­ni voi pa­hen­tua ja kroo­nis­tua.

Kan­sain­vä­li­ses­sä ky­se­ly­tut­ki­muk­ses­sa(avau­tuu uu­teen ik­ku­naan, siir­ryt toi­seen pal­ve­luun) 70 % osal­lis­tu­neis­ta ker­toi migree­nin vai­kut­ta­neen työ­hön­sä. Vai­ku­tuk­sia työ­hön ovat esi­mer­kik­si kes­kit­ty­mis­vai­keu­det, työ­te­hon lasku ja pois­sao­lo­jen määrä. Mer­kit­tä­vä haas­te on myös ym­mär­ryk­sen puute sai­raut­ta koh­taan työyh­tei­sös­sä.

Migree­niä sai­ras­ta­vien sai­raus­pois­sao­lo­jen syyk­si kir­ja­taan usein joku muu kuin migree­ni. Syyt tähän ovat mo­ni­nai­set, mutta osan us­ko­taan joh­tu­van siitä, että migree­niä sai­ras­ta­va ei mah­dol­lis­ten seu­raa­mus­ten pe­los­sa us­kal­la tai halua ker­toa ole­van­sa pois­sa työs­tä migree­nin vuok­si, vaan ha­keu­tuu lää­kä­riin jos­tain muus­ta syys­tä.

Ym­mär­tä­mät­tö­myys tulee työ­nan­ta­jal­le kal­liik­si

Hoi­ta­ma­ton migree­ni ja ym­mär­tä­mät­tö­myys sai­raut­ta koh­taan tulee yh­teis­kun­nal­le ja työ­nan­ta­jil­le kal­liik­si. Migree­nis­tä ai­heu­tu­vien kus­tan­nus­ten on ar­vioi­tu EU-​maissa ole­van kes­ki­mää­rin noin 1 200 € hen­ki­löä koh­den vuo­des­sa. Kus­tan­nuk­siin las­ke­taan mu­kaan epä­suo­rat kus­tan­nuk­set, kuten työs­tä pois­sao­lo­päi­vät ja työn tuot­ta­vuu­den ale­ne­mi­nen sekä suo­rat kus­tan­nuk­set, kuten vas­taan­ot­to­käyn­nit, sai­raa­la­jak­sot sekä lääk­kei­den kus­tan­nuk­set.

Migree­ni­tie­toi­suu­den le­vit­tä­mi­nen työ­pai­koil­la on tär­ke­ää, jotta ym­mär­rys sai­raut­ta koh­taan li­sään­tyy. Var­sin­kin esi­mies­ten tie­toi­suut­ta migree­nis­tä sai­rau­te­na sekä työs­ken­te­ly­olo­suh­tei­den mer­ki­tyk­ses­tä migree­ni­koh­tauk­sia lau­kai­se­va­na te­ki­jä­nä tulee li­sä­tä.

Migree­niä sai­ras­ta­vaa voi tukea monin eri kei­noin

Työ­nan­ta­ja ja migree­niä sai­ras­ta­va ovat yh­des­sä vas­tuus­sa siitä, että migree­niä sai­ras­ta­va voi me­nes­tyä työs­sään. Migree­niä sai­ras­ta­van työn­te­koa hel­pot­ta­vat muun muas­sa jous­ta­va työ­ai­ka ja työn­te­ko­mah­dol­li­suus ko­to­na sel­lai­sis­sa teh­tä­vis­sä, jois­sa se on mah­dol­lis­ta. Li­säk­si huo­mio­ta tu­li­si kiin­nit­tää työs­ken­te­ly­olo­suh­tei­siin kuten esi­mer­kik­si va­lais­tuk­seen, ää­niin, er­go­no­mi­aan ja le­po­mah­dol­li­suu­teen pi­meä­huo­nees­sa myös työ­pai­kal­la. Yk­si­löl­li­set tar­peet ja migree­ni­koh­tauk­sel­le al­tis­ta­vien te­ki­jöi­den mi­ni­moin­ti tu­li­si ottaa huo­mioon jo ti­lo­jen suun­nit­te­lu­vai­hees­sa.

Avoin il­ma­pii­ri vai­kut­taa myös työ­hy­vin­voin­tiin. Olisi tär­ke­ää ra­ken­taa työ­pai­koil­le il­ma­pii­ri, jossa migree­niä sai­ras­ta­va voi tur­val­li­ses­ti ker­toa sai­rau­des­taan ilman pel­koa lei­mau­tu­mi­ses­ta. Työ­hy­vin­voin­nin kan­nal­ta on tär­ke­ää, että häntä ym­mär­re­tään ja hän saa tar­vit­se­maan­sa tukea. Näin pys­ty­tään vai­kut­ta­maan sii­hen, ettei migree­niä sai­ras­ta­van tar­vit­se kokea huo­noa omaa­tun­toa tai yli­mää­räis­tä stres­siä sai­rau­des­taan ja sen vai­ku­tuk­sis­ta työ­hön.

Migree­niyh­dis­tyk­sen Migree­ni ja työ­elä­mä -​​​​esite tar­jo­aa työyh­tei­söl­le ja työ­ter­vey­del­le tie­toa siitä, miten migree­ni vai­kut­taa työn­te­ki­jän työ­ky­kyyn.

Lataa esit­teen pdf-​​​​versio mak­sut­ta tai tilaa pai­net­tu esite esi­mer­kik­si työ­pai­kal­le­si! Ti­laus­oh­jeet Esitteet-​​​​sivulla(avau­tuu uu­teen ik­ku­naan).

Työ­pai­kan migree­nial­tis­teet

Mitkä te­ki­jät työ­pai­kal­la voi­vat al­tis­taa migree­nil­le? Työ­pai­kan migree­nial­tis­tei­ta on hyvä käydä läpi migree­niä sai­ras­ta­van, esi­mie­hen ja työ­ter­vey­den kes­ken ja etsiä yh­des­sä rat­kai­su­ja nii­hin.

Kuu­lee­ko työ­nan­ta­ja?

Migree­ni on tau­ti­taa­kal­taan mer­kit­tä­vin elä­mää ja työ­te­koa hait­taa­va sai­raus työi­käis­ten nais­ten kes­kuu­des­sa. Miten työ­nan­ta­jat tu­ke­vat migree­niä sai­ras­ta­van työn­te­koa?