Siirry sisältöön

Biologisten migreenilääkkeiden reseptit ovat voimassa vain vuoden kerrallaan

Vuoden 2023 alussa on tullut voimaan asetusmuutos, jonka myötä kaikkien biologisten lääkkeiden reseptit ovat voimassa vain yhden vuoden kerrallaan. Tämä koskee myös migreenin biologisia lääkkeitä.

Sosiaali- ja terveysministeriö kertoo tiedotteessaan(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), että asetusmuutosta tukevat muutokset on osin tehty potilastietojärjestelmiin vuoden 2023 aikana, mutta osaan järjestelmistä ne ovat vielä tekemättä. Siksi osa 1.1.2023 jälkeen määrätyistä biologisten lääkkeiden resepteistä näyttävät esimerkiksi OmaKanta-palvelussa olevan voimassa kaksi vuotta, vaikka ne todellisuudessa ovat voimassa vain yhden vuoden. 

Biologisia migreenilääkkeitä käyttävien tulisi tarkistaa reseptinsä voimassaolo ja tarvittaessa uusia biologisen migreenilääkkeen resepti. Voimassaolon voi tarkistaa lääkäriltä tai apteekista.  

Jos et ole varma onko käyttämäsi migreenilääke biologinen lääke, etkä tiedä koskeeko uusi asetus käyttämääsi lääkettä, voit tarkistaa asian myös Fimean lääkehausta(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

THL ja Fimea ovat ohjeistaneet apteekkeja toimimaan tarvittaessa poikkeusmenettelyllä siirtymäaikana. Tällöin heillä on lupa varmistaa keskeytymätön lääkehoito ja toimittaa lääke tarvittaessa poikkeusmenettelyllä.