Siirry sisältöön

Emgalityn korvattavuushakemus Hilan käsittelyssä

Migreeniyhdistys valmistelee lausuntoa Emgalityn Kela-korvattavuuden puolesta.

Galkanetsumabista eli lääkevalmiste Emgalitysta on saapunut korvattavuushakemus Lääkkeiden hintalautakunnan (Hila) käsiteltäväksi. Hila vahvistaa sairausvakuutuslain perusteella korvattavien lääkevalmisteiden, kliinisten ravintovalmisteiden ja perusvoiteiden korvattavuudet ja tukkuhinnat.

Migreeniyhdistys on valmistelemassa Hilaan lausuntoa Emgalityn korvattavuuden puolesta. Toimimme migreeniä ja vaikeita päänsärkysairauksia sairastavien edunvalvojana, ja siksi potilasjärjestönä lausunnollamme on tärkeä merkitys korvattavuusasian käsittelyssä.

Korvattavuushakemuksen käsittely Hilassa on monivaiheinen prosessi. Hila tarkastaa saapuneen hakemuksen ja pyytää tarvittaessa siihen täydennystä. Käsittely aloitetaan täydennyksen saavuttua. Tarkastusvaiheen jälkeen hakemuksesta voidaan pyytää lausunto Kelalta ja hakemuksesta riippuen hintalautakunnan yhteydessä toimivalta asiantuntijaryhmältä. Hakemuksen käsittelyvaiheisiin voi tutustua tarkemmin täällä(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Päätökset lääkkeiden korvattavuudesta tehdään Hilan kokouksissa kerran kuukaudessa. Kokouspäivät voi tarkistaa lautakunnan verkkosivuilta. Kokousratkaisut pyritään julkaisemaan kokouspäivänä lautakunnan verkkosivuilla(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun).

Galkanetsumabi (Emgality) on kolmas (neljästä) migreenin estohoitoon kehitetyistä uusita biologisista lääkkeistä, CGRP-vasta-aineista. Välittäjäainemekanismi (peptidi CGRP) laajentaa verisuonia ja välittää kipua migreenikohtauksen aikana. CGRP-vasta-aineet sitoutuvat joko suoraan CGRP:hen tai sen reseptoriin. Näin CGRP:n vaikutus estyy tai vähenee eli se ei pääse välittämään kipua.

Tiedotamme asiasta lisää, kun asia etenee.