Siirry sisältöön

Frovaptan-lääkkeessä saatavuushäiriö

Frovaptan 2,5 mg tableteissa on saatavuushäiriö. Frovaptan on yksi migreenin kohtaushoitoon käytetyistä triptaanipohjaisista lääkkeistä.

Frovaptanin vaikuttava aine on frovatriptaani. Samaa vaikuttavaa ainetta sisältävissä Migard 2,5 mg tableteissa on myös tällä hetkellä saatavuushäiriö. Voit lukea aiheesta lisää täältä: Migar-lääkkeessä saatavuushäiriö

Frovaptanin saatavuushäiriö johtuu ongelmasta lääkkeen lisäaineen toimittamisen kanssa. Lääkkeen myyntiluvan haltijan Avansor Pharman mukaan seuraava erä lääkettä vapautettaisiin tehtaalta 29.7.2022. Kuljetus huomioiden lääke olisi siten apteekeissa elokuun puoliväliin mennessä.

Ajantasaiset tiedot löytyvät Fimean lääkehausta: Saatavuushäiriöt – Fimea(siirryt toiseen palveluun)

Saatavuushäiriöihin kannattaa varautua

Lääkkeiden saatavuushäiriöt ovat maailmanlaajuisesti lisääntyneet viime vuosina. Tilanne on aina huolestuttava sairastavalle, kun itselle sopivaa lääkettä ei yllättäen olekaan saatavilla useaan kuukauteen. Jos rinnakkaisvalmisteetkaan eivät sovi, elämä voi muuttua todella haastavaksi.

Saatavuushäiriöihin voi varautua huolehtimalla kotona olevista lääkkeistä. Uusi pakkaus kannattaa ostaa jo hyvissä ajoin ennen edellisen loppumista ja reseptit on hyvä pitää ajan tasalla. Jos lääkkeet kuitenkin ehtivät loppumaan ja uusia ei ole saatavilla, kannattaa eri vaihtoehtoja käydä läpi apteekkarin ja lääkärin kanssa. Lääkäri voi esimerkiksi määrätä toista vaikuttavaa ainetta sisältävää lääkettä tai neuvoa muiden hoitomuotojen kanssa.

Aiheesta on kirjoitettu yhdistyksen Aura-lehdessä 2019. Artikkelissa Lääketeollisuus ry:n lakimies Tiina Aitlahti avaa saatavuushäiriöiden syitä ja apteekkari Christel Monni antaa vinkkejä saatavuushäiriöön varautumiseen: Lääkkeiden saatavuushäiriöt – ei vain Suomen ongelma