Siirry sisältöön

Jokaisen migreeni ja elämä on uniikki

Kirsi Broström hymyilee. Kasvokuva.

Kirsi Brorström

Turun migreeniä sairastavien vertaistukiryhmä aloitti syyskauden kokoontumalla Lounatuulet Yhteisötalon tiloissa.

Aloitin uutena ohjaajana ryhmän hieman jännittyneellä mielellä. Keitin kahvit ja laitoin tilan kuntoon. Asettelin pöydälle Migreeniyhdistyksen esitteet, Päänsärkypäiväkirjoja ja Päänsärky-lehden. Mietin, mahtaakohan kukaan tulla ryhmään. Jännitin lisää.

Paikalle saapui viisi erilaista ihmistä erilaisine taustoineen ja erilaisilla migreeneillä varustettuina. Ryhmän alussa kävimme läpi vertaistukiryhmän huoneentaulun. Jokaisen migreeni ja elämä on uniikki – ei vertailla. Jokainen on itse oman elämänsä asiantuntija – ei neuvota muita. Kunnioitetaan toisia – jokainen kertoo ryhmässä vain sen verran itsestä kuin haluaa. Sitoudutaan vaitiolovelvollisuuteen – omista kokemuksista ja tunteista saa kertoa ryhmän ulkopuolella, mutta ei siitä, mitä toiset ovat kertoneet.

Lähdimme tutkailemaan syksyä kuvakorttien avulla. Ensimmäinen kortti oli fiiliskortti, joka kertoi tämänhetkisistä tunnelmista. Toinen kortti kuvasi omaa migreeniä. Kuvilla saimme keskustelun luontevasti käyntiin. Puhuimme paljon arjesta sairauden kanssa, jaksamisesta ja siitä, miten läheiset ovat suhtautuneet migreeniin. Erilaiset elämäntilanteet ja elämänkriisit nousivat myös tarkasteluun ryhmäläisten kesken.

Roolini ohjaajana on enemmänkin olla koollekutsuja ja mahdollistaja. Ryhmä itse luo aina sisällön ja ryhmä myöskin kantaa.

Sinulle, joka vielä kenties mietit, että uskallatko lähteä ryhmään, haluan sanoa, että uskallat! Vertaistuki mahdollistaa ajatustenvaihdon ja kokemusten jakamisen muiden samassa tilanteessa olevien kanssa. Vertaistuessa tulee kuulluksi ja kohdatuksi juuri sellaisena kuin on. Heikkona ja kolhuisenakin.

Monilla meistä migreeniä sairastavista on puettuna päälle ainaisen suorittamisen ja pärjäämisen naamio. Vertaistukiryhmässä naamiosta voi luopua ja antaa ryhmän kannatella.

Turun seuraava ryhmä kokoontuu 1.10.2019. Nähdään siellä!

Kirsi, vertaisohjaaja

Ps. Seuraavalla kerralla saan ohjaajapariksi ihanan Sarin, joten jatkossa meitä on kaksi. <3