Siirry sisältöön

Lomaa ei tarvitse suorittaa

Kesäloman alkamisen kynnyksellä kuulen usein kysymyksen: ”Mitäs suunnitelmia sinulla on kesälomalle?”. Huomaan aina hieman hätkähtäväni ja ajattelevani, mitähän mainitsemisen arvoista keksisin sanoa. Mistä ihmeestä tällainen paine oikein tulee?

Sari Viitasaari
Kuntoutuskoordinaattori

Kesäloman suhteen on paljon odotuksia, ja vapaa-ajan lisääntyessä saatetaan ajatella automaattisesti, että se on nyt käytettävä hyvin ja tehokkaasti. Sitten olisi myös kerrottavaa lomasta kyselijöille. Ja ehkä vakuuttelu ja olkaan taputtelu itselle: ”Onnistuit kesäloman vietossa”.

Näistä ajatuksista olen saanut itseni kiinni ja olen ryhtynyt muuttamaan omaa ajattelua ja toimintatapaa aika tietoisesti. Minun ei ole pakko keksiä kerrottavaksi lähipiiriäni kohauttavaa lomasuunnitelmaa ja täyteen ladattua kalenteria, jos ne hipovat oman jaksamiseni rajoja. Minun ei ole mikään pakko osoittaa muille tai itselleni jotain kiiltokuvaa kunnon lomalaisesta, kun en edes tiedä mitä se tarkoittaa ja tietääkö kukaan muukaan?

Migreeniä tai päänsärkysairautta sairastaville en tahtoisi asettaa tällaista odotusten taakkaa. Olivat ne odotukset sitten ulkopuolelta tulevia tai ihan itse luotuja. Loman pitäisi olla palautumisen ja virkistäytymisen aikaa. Haluaisin erityisesti muistuttaa siitä, että palautuminen on kaikilla oman näköistä, eikä siitä pitäisi tarvita ottaa painetta. Palautuminen on enemmän tunnustelua siitä, mitä tänään tarvitsisin kaikkein eniten eikä mitä minun pitäisi ja täytyisi haluta, tarvita tai tehdä.

Tässä koin onnistuneeni ehkä ensimmäisen kerran viime kesänä lomani aikana. Konkreettisena osoituksena tästä voin kertoa, että olin unohtanut pari salasanaa töihin palatessani. Palautuminen ja irtiotto oli onnistunut! Loman aikana opitun armollisen suhtautumisen itseä ja palautumista kohtaan toivoisin jatkavan kulkuaan myös silloin, kun työt alkavat.

Oma onnistunut palautumiseni ja virkistymiseni kesälomalla on taattu vain parista etukäteissuunnitelmasta, spontaaneista retkistä ja kesän tarjoamista liikuntamahdollisuuksista. Pari kirjaa odottelevat myös lukijaansa ja kesäherkut tekijäänsä.

Loma on oman näköinen ja sen hetken voimien mukainen. Lomalla saa mennä tuntuman mukaan, lomaa ei tarvitse suorittaa. Ja mitä vastaan nykyään kyselijöille lomasuunnitelmistani? Lomailen. Piste.