Siirry sisältöön

Sinua tarvitaan – Edistä päänsärkysairauksien tutkimusta antamalla biopankkisuostumus

Biopankkeihin kaivataan lisää päänsärkysairauksia sairastavien näytteitä, joilla mahdollistetaan päänsärkysairauksien lisätutkimuksia.

Mikä on biopankki?

Biopankit(siirryt toiseen palveluun) ovat organisaatioita, jotka keräävät ja säilyttävät vapaaehtoisten näytteenantajien näytteitä ja terveystietoja lääke-, terveys-, ja liikuntatieteellisen tutkimuksen ja tuotekehityksen käyttöön. Jokainen näyte on tärkeä näytteenantajan iästä ja terveydentilasta riippumatta. Erityisen tarpeellisia ovat pitkäaikaissairauksia, kuten päänsärkysairauksia, sairastavien näytteet. Biopankkitutkimusten avulla on selvitetty esimerkiksi migreenin riskigeenejä sekä elintapojen vaikutusta migreenin puhkeamiseen.

Lisätutkimusta kuitenkin tarvitaan. Jokainen voi edistää oman sairautensa tutkimusta antamalla biopankkisuostumuksen, eli luvan käyttää terveydenhuollossa kerättäviä näytteitä ja terveystietoja tieteellisiin tutkimuksiin.

Biopankkitoiminta on osallistujille turvallista ja tarkasti säädeltyä. Näytteet säilytetään ja luovutetaan tutkimuksiin ensisijaisesti nimettöminä. Halutessaan biopankkisuostumuksen voi perua milloin tahansa, myös näytteen antamisen jälkeen. Biopankkisuostumuksen antaneilla on myös oikeus saada tietoa näytteistään ja niiden käytöstä. Biopankkitoimintaa säätelee Biopankkilaki ja valvoo lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Kuulostaa hyvältä! Miten voin osallistua?

Suostumus kannattaa antaa siihen biopankkiin, joka toimii sinua hoitavan sairaanhoitopiirin alueella. Biopankit löydät helposti täältä: Biopankkien esittely – Biopankki(siirryt toiseen palveluun)

Tervetuloa mukaan!