Migreeni ja raskaus

Jo raskautta suunniteltaessa olisi mahdollisuuksien mukaan hyvä miettiä yhdessä lääkärin kanssa migreenin hoitoa raskauden ja imetyksen aikana.

 

Raskaus ja migreenin lääkehoito

On täysin yksilöllistä, miten migreeni käyttäytyy raskauden edetessä; joillakin se helpottaa, mutta joillakin se voi myös pahentua. Myös muut hormonivaihtelua aiheuttavat elämänvaiheet vaikuttavat täysin yksilöllisesti migreenin kulkuun.

Aiemmin luultiin, että raskauden aikana on sallittua syödä ainoastaan parasetamolia erilaisiin kiputiloihin ja migreeniin. Edelleenkin ajatellaan, että parasetamoli on ensisijainen lääkehoito turvallisuutensa vuoksi, mutta migreenikohtauksen hoitoon on olemassa useita turvallisia lääkevaihtoehtoja.

Tulehduskipulääkkeitä, esimerkiksi ibuprofeiinia voi käyttää kohtauksen hoitoon koko raskauden ajan; kuitenkin niin, että toistuvaa käyttöä tulee välttää 28 raskausviikolta eteenpäin.

Täsmälääkkeistä sumatriptaanista on kertynyt eniten raskauden aikaista kokemusta eikä sen käytöstä ole minkäänlaisia viitteitä haitoista. On kuitenkin hyvä aina neuvotella oman lääkärin kanssa hoidosta.

Estohoitona voidaan käyttää raskauden aikana beetasalpaaja-ryhmän lääkkeitä sekä amitriptyliiniä tai nortriptyliiniä.

Älä käytä epilepsialääkkeitä migreenin estohoitoon!

Imetyksen aikana parasetamolin, ibuprofeiinin ja ketoprofeiinin käyttö on turvallista, koska ne erittyvät vain vähäisessä määrin äidinmaitoon.

Täsmälääkkeistä sumatriptaania ja eletriptaania voidaan käyttää kohtauksen hoitoon imetettäessä.

Lähde: Teratologinen tietopalvelu 1.5.2016

Lisätietoja saat soittamalla arkisin klo 9-12 välillä numeroon 09 471 765 00 / Teratologinen tieto-palvelu

Älä jää yksin!