fbpx

Migreeni ja raskaus

Jo raskautta suunniteltaessa olisi mahdollisuuksien mukaan hyvä miettiä yhdessä lääkärin kanssa migreenin hoitoa raskauden ja imetyksen aikana.

 

Raskaus ja migreenin lääkehoito

On täysin yksilöllistä, miten migreeni käyttäytyy raskauden edetessä; joillakin se helpottaa, mutta joillakin se voi myös pahentua. Myös muut hormonivaihtelua aiheuttavat elämänvaiheet vaikuttavat täysin yksilöllisesti migreenin kulkuun.

Migreenikohtauksen ensisijainen lääkehoito raskauden aikana on parasetamoli. Parasetamoli on käyttökelpoinen kaikissa raskauden vaiheissa kohtauksen hoitoon käytettynä samoin annoksin kuin ennen raskautta.

Tulehduskipulääkkeistä esimerkiksi ibuprofeenia tai diklofenaakkia voi käyttää lyhytaikaisesti 1. ja 2. raskauskolmanneksen aikana kohtauksen hoitoon, jos parasetamolista ei ole apua. Tulehduskipulääkkeiden käyttöä tulee välttää 28. raskausviikolta eteenpäin.

Migreenin täsmälääkkeiden käytön pitäisi raskauden aikana olla satunnaista, ja se tulisi rajata tilanteisiin, joissa edellä mainitut lääkkeet eivät tehoa. Täsmälääkkeistä sumatriptaanista on kertynyt kohtalaisen paljon raskauden aikaista kokemusta ilman viitettä erityisistä haitoista, mutta tutkimukset eivät ole osoittaneet usein toistuvan käytön turvallisuutta. Täsmälääkkeiden käytöstä raskauden aikana on hyvä aina keskustella lääkärin kanssa.

Estohoitoa voidaan harkita, jos kohtauksia esiintyy kerran viikossa tai tiheämmin. Raskauden aikana estolääkityksenä käytetään yleensä beetasalpaaja-ryhmän lääkkeitä (metoprololi tai propranololi).

Älä käytä epilepsialääkkeitä tai ergotamiinia sisältäviä valmisteita migreenin estohoitoon raskauden aikana. Verenpainelääkkeistä reniini-angiotensiinijärjestelmään vaikuttavia lääkkeitä ei  saa käyttää raskauden aikana.

Imetyksen aikana parasetamolin, ibuprofeiinin ja ketoprofeiinin käyttö on turvallista. Täsmälääkkeistä ensisijainen vaihtoehto on sumatriptaani. Uusin tutkimustieto viittaa siihen, että myös eletriptaani, ritsatriptaani ja tsolmitriptaani erittyvät maitoon vain vähän, eikä kohtauksen hoitoon käytetty lääke ole este imetykselle. Asia kannattaa kuitenkin aina varmistaa lääkäriltä.

Lisätietoja saat arkisin klo 9-12 välillä Teratologisen tietopalvelun puhelinneuvonnasta 09 471 765 00 tai chatista.

Lähde: Teratologinen tietopalvelu 16.4.2020

Älä jää yksin!