Siirry sisältöön

Uusi hallitusohjelma heikentää migreeniä sairastavien oikeuksia työelämässä


Uudessa hallitusohjelmassa esitetään, että ensimmäiseltä sairauslomapäivältä ei jatkossa tarvitse maksaa palkkaa, ellei työehtosopimuksessa tai työsopimuksessa ole toisin sovittu.

Tämän seurauksena migreeniä sairastavien asema työelämässä heikkenisi merkittävästi. Migreeni on sairaus, josta aiheutuvat poissaolot ovat tyypillisesti lyhyitä sairauslomia. 

Migreeni on aikuisiän yleisin neurologinen sairaus, josta kärsivät eniten työikäiset. Varovaisesti arvioiden joka viides suomalainen sairastaa migreeniä. Naisista jopa joka toinen jossain vaiheessa elämäänsä. Kysymys ei siis ole mistään marginaalisesta ryhmästä. 

Pahimmillaan migreenikohtaus lamauttaa toimintakyvyn täysin eikä ihminen todellakaan ole työkuntoinen kohtauksen aikana.

Migreeniä ei saa rinnastaa aiheettomiin tai itse aiheutettuihin poissaoloihin kuten krapulapäiviin. Kukaan migreeniä sairastava ei ole itse valinnut sairauttaan.

Migreeniä sairastavat ovat usein kaikkein tunnollisimpia työntekijöitä, ja he sinnittelevät joskus liiankin pitkään töissä migreenistä huolimatta.

– Enemmänkin joudumme patistelemaan migreeniä sairastavia pitämään sairauslomaa tarvittaessa, Migreeniyhdistyksen toiminnanjohtaja Sirpa Hietaranta kertoo.

Monet migreeniä sairastavista ovat töissä naisvaltaisilla matalapalkka-aloilla. Monilla tilanne on sellainen, ettei palkattomiin päiviin yksinkertaisesti ole varaa.

 – On mahdollista, että osa kokee ainoana vaihtoehtona mennä sairaana töihin, jolloin migreeni saattaa kroonistua, Hietaranta sanoo. 

Akuuttiin huoleen omasta tilanteesta ei kuitenkaan juuri nyt ole syytä.

– Hallitusohjelma on vasta esitys, eikä se välttämättä mene sellaisenaan läpi eduskunnassa. Työehtosopimukset suojaavat suurta osaa työntekijöistä ja vastuullinen työnantaja maksaa jatkossakin migreeniä sairastavalle palkan myös ensimmäiseltä sairauslomapäivältä, Hietaranta rauhoittelee.

Tilannetta on kuitenkin syytä seurata tarkasti. 

Jos esitys toteutuu, on uhkana, että jatkossa kun työehtosopimuksista neuvotellaan, aletaan hyödyntää mahdollisuutta jättää työntekijä palkatta ensimmäisenä sairauslomapäivänä. 

Migreeniyhdistys valvoo migreenin kanssa elävien etuja ja pyrkii vaikuttamaan heitä koskevaan päätöksentekoon. https://migreeni.org/tule-mukaan/liity-jaseneksi