Siirry sisältöön

Vapaaehtoiset järjestötoiminnan voimavarana – muista kiittää!

Migreeniyhdistyksen hanketyöntekijä Matti Mannonen hymyilee. Kasvokuva. Taustalla puita ja aurinko paistaa.

Matti Mannonen

Kun missä tahansa maailmassa on menossa joku kriisi tai ylipäätään tiukempi tilanne, vapaaehtoisten merkitys korostuu. Suurin voimavara esimerkiksi isojen luonnonkatastrofien hoidossa ovat ne kaikki vapaaehtoiset, jotka saapuvat jopa ympäri maailmaa auttamaan. Nyt kriisi onkin ollut hiukan erilainen, mutta vapaaehtoisten merkitys on silti ollut korvaamaton. Kiitos näin alkuun myös jokaiselle Suomen Migreeniyhdistyksen vapaaehtoiselle, jotka ovat tukeneet etäyhteyksien päästä migreenistä ja vakavista päänsäryistä kärsiviä. Olette sankareita!

Olen innostunut! Innostunut olen siitä, että pääsen aloittamaan nimenomaan näiden sankarien toiminnan kehittämisen ja koordinoimisen yhdessä Essin kanssa. Vapaaehtoistoiminnan tekeminen on tuttua, sillä siirryn toisesta järjestöstä, jossa isoimpana työtehtävänäni oli vapaaehtoisten motivointi ja tukeminen. Siirryn Suomen Migreeniyhdistykseen Suomen Lukiolaisten Liitosta. On innostavaa laajentaa tehtävän työn kohderyhmää ja hypätä koulutuspuolelta sotejärjestöön. Erityisen mukavaa vaihdosta tekee se, että viimeisimpinä työtehtävinä vanhoissa hommissa oli toiminnan monipuolisuuden lisääminen siten, että mukaan pääsisi entistä suurempi joukko esimerkiksi arkipäivään vaikuttavista sairauksista kärsiviä lukioikäisiä. Tämä on osittain hyppy suoraan toisen tyyliseen maailmaan ja ehkäpä aivan sinne ääripäähän.

Vapaaehtoiset antavat toimintaan paljon, joten kiittäminen onkin supertärkeää toiminnassa. Lähes ensimmäisiä työtehtäviäni nykyisissä töissä olikin paketoida ja postittaa kiitoksia vapaaehtoisille. Haluan muistuttaa kaikkia muitakin järjestöjä siitä, kuinka tärkeää on kiitoksen ja vapaaehtoisten tärkeyden sanoittaminen heille itselleen. Välillä sitä ei itse tajua, kuinka paljon hyvää saa itse aikaan. Muistakaa siis kiittää ja muistakaa tehdä sitä tasaisin väliajoin ihan siinä arkipäivässä!

Oma vahva vapaaehtoistaustani tulee partion parista, jossa on vierähtänyt elämästä jo tovi. Siellä olen huomannut sen, kuinka paljon kiittäminen merkitsee ihmisille ja miltä se tuntuu myös omalle kohdalle. Valehtelisin jos sanoisin, että se ei tuntuisi hyvälle!

Ps. Otan omista sanomisistani heti koppia ja kiitän uusia mukavia kollegoita, jotka ovat ottaneet allekirjoittaneen hyvin mukaan joukkoon!