Siirry sisältöön

Vertaisten parissa et ole yksin

Migreeniyhdistys on olemassa, jotta kenenkään ei tarvitsisi jäädä yksin migreenin kanssa elämiseen liittyvien haasteiden kanssa. Haluankin rohkaista sinua hakemaan tukea ja keskustelukumppania vertaistoiminnastamme tai mahdollistamaan vertaistuen jakamisen tulemalla itse vapaaehtoiseksi!

Jenni Voutilainen
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori
puh. 050 380 0866

Pahimmillaan migreeni saattaa eristää ja vaikuttaa sosiaalisiin suhteisiin. Monella migreeniä sairastavalla on varmasti ainakin jokunen kokemus kohtauksen takia perutuista tapaamisista ystävien kanssa. Toisilla migreeni on saattanut vaikuttaa siten, että sosiaaliset suhteet ovat sairauden myötä hiipuneet lähes kokonaan. Ikävän kuvaava kommentti tällaisesta tilanteesta on erään keskustelukumppanini saama: ”Soittele sitten, kun olet taas terve”.

Ajattelemattomat kommentit ja tietämättömyys satuttavat ja saavat herkästi vetäytymään omaan suojakuoreen. Kun kipu eristää, sitä ajattelee myös helposti olevansa yksin kokemustensa ja ajatustensa kanssa.

Ihmiset ovat erilaisia ja toiset kaipaavat ympärilleen muita ihmisiä, toiset taas viihtyvät enemmän itsekseen. Jokaisen migreeniä sairastavan tilanne on erilainen, mutta puhuminen ja kokemusten vaihtaminen tekee hyvää ihan jokaiselle. Jokaisen oma kokemus ansaitsee tulla jaetuksi.

Vertaistoiminta on yksi hyvä kanava tulla ymmärretyksi. Se perustuu kokemusten jakamiseen sellaisen ihmisen kanssa, jolla itsellään on omakohtaista kokemusta migreenistä. Vertaistoiminnan kautta jaetaan arkisia hetkiä, tuntemuksia, vinkkejä ja sattumuksia. Koska jokainen vertainen on keskusteluissa mukana omana itsenään ja omilla kokemuksillaan ilman ammatillista pätevyyttä, on tärkeä muistaa, että vertaistoiminta ei vastaa lääkärin tai terapeutin tukea.

Läheiset voivat olla iso tuki sairauden kanssa jaksamisen suhteen ja tuovat myös muuta ajateltavaa sairauden rinnalle. Migreeniä voi kuitenkin olla vaikea ymmärtää sairautena, jos sitä ei itse ole kokenut ja siksi vertaistuen merkitys siinä, ettei ole yksin kokemustensa kanssa, on tärkeää.

Työssäni vapaaehtoistoiminnan koordinaattorina työskentelen päivittäin vertaistoiminnan ja vapaaehtoisten parissa ja ehdottomasti parasta työssäni on seurata sitä, kuinka vapaaehtoisina toimivilla on aito halu auttaa, tukea ja jakaa tietämystä migreenistä. Yhteisöllisyyden tunne vertaistoiminnassa on käsinkosketeltavaa.

Mistä sitten löytää vertaistukea? Migreeniyhdistyksellä keskustelupaikkoja on monenlaisia: tukea on saatavilla niin sosiaalisen median kautta, yksilövertaistukena kuin chattinakin. Lisäksi migreeniä ja vaikeita päänsärkysairauksia sairastaville on tarjolla vertaistukea eri puolilla Suomea toimivissa vertaisryhmissä.

Ryhmien toiminnan mahdollistavat koulutuksen käyneet vapaaehtoiset. Mukaan on aina matala kynnys tulla, sillä toimintaan ei tarvitse ilmoittautua etukäteen ja keskusteluihin voi osallistua niin aktiivisesti kuin hyvältä tuntuu. Joskus tapaamiskerta voi toimia paikkana, johon lähteä, vaikkei siellä sanoisi sanaakaan.

Se toiminnassa onkin parasta: sinun ei tarvitse selitellä itseäsi, sillä kaikilla mukana olevilla on samankaltaisia kokemuksia sekä halua ymmärtää muiden elämäntilannetta.

Migreeniyhdistys on olemassa, jotta kenenkään ei tarvitsisi jäädä yksin migreenin kanssa elämiseen liittyvien haasteiden kanssa. Haluankin rohkaista sinua hakemaan tukea ja keskustelukumppania vertaistoiminnastamme tai mahdollistamaan vertaistuen jakamisen tulemalla itse vapaaehtoiseksi!

Kaksi naista ja yksi mies istuvat sohvalla keskustelemassa. Kuvituskuva.

Tule vapaaehtoiseksi!

Vapaaehtoisena jaat migreenitietoisuutta sekä mahdollistat vertaistuen antamisen ja paikallisen toiminnan. Vapaaehtoisena voit toimia omien voimavarojen, kiinnostuksen kohteiden sekä aikataulujen mukaisesti.

Neljä naista ja yksi mies istuvat sohvalla ja keskustelevat keskenään.

Vertaistuki

Vertaistoiminnan kautta voi jakaa kokemuksia samassa elämäntilanteessa olevien kanssa ja saada kokemuksen siitä, ettei ole yksin.