Verkkovertaistuki

Toiminta verkkovertaistukiryhmissä

Migreeniyhdistyksen verkkovertaistoiminnan tarkoituksena on mahdollistaa vertaistuen saaminen ajasta ja paikasta riippumatta. Verkkovertaisryhmät tarjoavat paikan verkostoitua ja jakaa omakohtaisia kokemuksia vertaisten kanssa.

Verkkovertaistukitoiminta on Migreeniyhdistyksen ylläpitämää, ja toimintaa ohjaavat yhdistyksen koulutetut vapaaehtoiset. Toimintaa pyritään turvaamaan ryhmien säännöillä ja niiden noudattamisella, mutta etenkin sosiaalisessa mediassa toimiessa kannattaa kiinnittää huomioita siihen, mitä itsestä kertoo. Vertaistukitoimintaan osallistumiseen saattaa sisältyä riski siitä, että henkilökohtaista tietoa voi päätyä myös ulkopuolisille. Jokainen on itse vastuussa siitä, kuinka paljon ja avoimesti sairaudestaan, itsestään ja tilanteestaan kertoo.

Migreenichat

Kaipaatko vertaistukea reaaliaikaisesti ja olinpaikastasi riippumatta migreenin tai vaikean päänsärkysairauden kanssa elämiseen? Migreenichatin teemoitellut keskustelutuokiot tarjoavat mahdollisuuden vertaiskokemusten jakamiseen.  Mukana keskustelussa on aina Migreeniyhdistyksen koulutettu Migreeni-chattaaja, joka virittelee keskustelua teeman mukaisesti. Teemasta riippuen chatissa voi olla mukana myös mm. Migreeniyhdistyksen työntekijä tai asiantuntijavieras. Migreenichatiin pääset osallistumaan joka toinen tiistai klo 17.00-19.00 välillä. Katso tarkempi aikataulu ja teemat täältä.

Migreeniyhdistyksen verkkovertaisryhmät Facebookissa

Migreeniyhdistyksen ylläpitämät Facebook-verkkovertaisryhmät ovat suljettuja, niihin pääset osalliseksi lähettämällä liittymispyynnön. Jokainen ryhmään hyväksytty jäsen voi osallistua keskusteluihin. Ryhmissä käydyt keskustelut näkyvät vain ryhmän jäsenille, mutta ryhmään kuuluminen näkyy ryhmän pääsivulla myös ulkopuolisille. Ohjeet näkymisen estämiseen löydät Yksityisyyden suojaaminen -kohdasta.

Migreeniyhdistyksen vastuuvapauslauseke:
Facebook-verkkovertaisryhmät ovat vapaasti jäsenten käytössä vertaistuellisia keskusteluja varten. Vertaistuelliset keskustelut tarjoavat arvokkaan tiedon ja kokemuksien jakamisen. Migreeniyhdistys ei kuitenkaan pysty takaamaan kaiken tiedon oikeellisuutta. Pyrimme korjaamaan virheellisen tiedon, mutta varsinaisesti kenelläkään ei ole velvollisuutta tiedon oikaisemiseen. Keskustelut ovat tarkoitettuja nimenomaan kokemuspohjaisen vertaistuen jakamiseen, johon ei aina ole oikeaa tai väärää vastausta. Yhdistys ja yhdistyksen toiminnassa mukana olevat vapaaehtoiset eivät vastaa tiedon sopivuudesta, virheellisyydestä tai loukkaavien tietojen olemassaolosta. Muistathan, että hoitoa ja/tai lääkitystä koskevissa asioissa tulee ensisijaisesti kääntyä hoitavan tahon puoleen.

Keskustelujen sävy pidetään myönteisenä ja asiallisena. Migreeniyhdistyksen arvoihin peilaten kunnioitetaan toisia ryhmäläisiä ja huomioidaan jokaisen henkilökohtaiset kokemukset hyvässä hengessä keskustellen. Viranhaltijoiden nimeäminen ja henkilöistä tunnistettavasti puhuminen negatiiviseen sävyyn, on ehdottomasti kielletty. Muistetaan, että ryhmän jäseniä velvoittaa Suomen laki ja tekijänoikeudet: esimerkiksi yksityisen henkilön suorittama lääkkeiden myynti, oli kyse resepti- tai itsehoitolääkkeistä, ja niiden edelleen välittäminen on kiellettyä.

Ylläpitäjillä on oikeus poistaa keskusteluista viestejä ja/tai viestiketjuja, mikäli asiasisältö on sääntöjen vastainen. Jäsentä huomautetaan yksityisviestillä sääntöjen vastaisesta toiminnasta. Sääntöjen vastaisen toiminnan jatkaminen voi johtaa jäsenen poistamiseen ryhmästä. Rikkeen ollessa vakava, voidaan ryhmästä poistaminen tehdä ilman ennakkovaroitusta.

Verkkovertaisryhmät Facebookissa
Migreeni
Krooninen migreeni
Harvinaiset migreenit
Migreeni ja raskaus
Lasten ja nuorten migreeni
Kasvokivut
Hortonin neuralgia

Yksityisyyden suojaaminen

Verkkovertaisryhmissä kunnioitetaan jokaisen ryhmäläisen yksityisyyden suojaa. Toisten arkaluontoisista, henkilökohtaisista tai salassa pidettävistä ei käydä keskustelua tai tuoda julki. Suosittelemme harkintaa myös omien arkaluontoisten asioiden jakamisessa. Mieti tarkkaan, mitä haluat itsestäsi ja tilanteestasi haluat ryhmässä jakaa

  • Edellytämme luottamuksellisuutta kaikilta ryhmän osallistujilta. Ryhmässä käydyistä keskusteluista tai henkilöistä ei puhuta ryhmän ulkopuolella.
  • Suojataan mobiililaitteet salasanalla
  • Suojataan keskustelun näkyminen muille julkisilla paikoilla
  • Halutessasi voit piilottaa oman nimen ryhmästä: mene Facebook profiiliisi ja valitse kansikuvasi alla olevasta Lisää-valikosta Hallitse osioita -valikko. Etsi Hallitse osioita -valikosta kohta ”Ryhmät”, poista ruksi ja TALLENNA. Nyt tiedoissasi ei näy verkkovertaisryhmään kuuluminen. Huomioithan kuitenkin, että nimesi näkyy ryhmän jäsenluettelossa.

Lisätietoa verkkovertaistukitoiminnasta
Viestintäkoordinaattori Annika Saine, annika.saine@migreeni.org
Vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Essi Pakarinen, essi.pakarinen@migreeni.org

Älä jää yksin!