Siirry sisältöön

Olet riittävä!

Sari Viitasaari
Kuntoutuskoordinaattori

Aloitin työni kuntoutuskoordinaattorina Migreeniyhdistyksellä alkusyksystä ja en edes muista, mikä paikka olisi haastanut ja antanut samaan aikaan näin paljon. Tunnen työni merkitykselliseksi ja seison vankasti sen takana, mitä yhdistyksessä tavoitellaan: migreeni otetaan vakavasti ja siitä kärsivät saavat tarvitsemansa tuen, avun ja arvokkaan elämän.

Syksyllä olen kohdannut kivusta kärsiviä ja mieleni hiljenee niiden suurien asioiden edessä, mitä kunkin elämässä on sillä hetkellä meneillään. Kuulen taistelevien, sinnikkäiden ja hyvin sydämellisten ihmisten äänet kivun ja turhautumisen keskeltä. Kuulen ihmisiä, joilla olisi paljon annettavaa. Jokaisen uuden kohtaamisen jälkeen tahtoni ja toivoni kasvaa siitä, että jokaiselle voisi löytyä juuri omiin tarpeisiin sopivaa ja räätälöityä apua. Tämän eteen me yhdistyksellä teemme pitkäjänteisesti töitä!

Migreenistä kärsivien sanotaan olevan hyvin tunnollisia ja kaikkensa antavia. Tähän ajatukseen yhdyn usein itsekin. Monesti kuulen ajatuksia siitä, ettei enää kykene suoriutumaan niin kuin ennen tai niin kuin tahtoisi pystyä, eikä oma panos tunnu riittävän samaan kuin muiden.

Näitä tunteita voi tulla esimerkiksi töissä tai kotona. Ja ilman näiden vaikeiden tunteiden ja ajatusten vähättelemistä tahtoisin lempeästi kuitenkin painottaa sanojani: Et ole puolikas ihminen vaan kokonainen, riität juuri noin ja saat antaa armoa ja myötätuntoa itsellesi. Sinua ei määritä se, miten suoritat ja suoriudut. Sinä olet edelleen sinä, kaikesta huolimatta. Olet ihminen, jolla on merkitys ja jonka arvo pysyy, vaikka olosuhteet vaihtelisivat.

Kuten Viivi Orvaston Hengitä -kappaleessa sanotaan, olet riittävä.

Hengitä, se on nyt tärkein tehtäväsi, hengitä.
Läpi pelon raskaan peiton uskalla, olla elossa.
Ja vaikka tiedät miltä tuntuu arkiaamuisin,
kun ei jaksa nousta uuteen aamunkoittoon.
Ja vaikka hartioitas painaa painolasti,
joka ei kevene, ei kevene.

Tiesitkö, että juuri nyt, olet riittävä, riittävä?
Tiesitkö, olet kauneinta, mitä maa voi päällään kantaa?
Ei menneisyys, ei nykyisyys, ei mikään voi sitä muuttaa.
Olet riittävä, täysin riittävä.

-Viivi Orvasto

Voit olla minuun yhteydessä, mikäli mieltäsi askarruttaa jokin asia tai tahtoisit keskustella jaksamisestasi tai kuntoutusasioista. Olemme sinua varten, älä siis jää yksin!

Neljä naista ja yksi mies istuvat sohvalla keskustelemassa. He hymyilevät ja heillä on kahvikupit kädessään.

Kuka oikein olen?

Migreeniä sairastaville itsetunto voi olla aiheena haastava ja usein se laittaa hyvin mietteliääksi. Migreeni todella saattaa horjuttaa itsetuntoa ja omaa itseä voi joutua etsimään ihan uudella tavalla sairauden takia.

Neuvonta

Yhdessä pohdittuna asiat voivat löytää suuntaa ja mieli rauhoittua. Yksin ei tarvitse jäädä!