fbpx

Hemicrania continua

Hemicrania continua muistuttaa sarjoittaista päänsärkyä, mutta on kestoltaan lyhyempi ja esiintyy yleisemmin naisilla. Kyseessä on primaari päänsärkysairaus, joka aiheuttaa toistuvia toispuoleisia päänsärkykohtauksia, joihin liittyy erilaisia pään alueen autonomia oireita, kuten kivunpuoleisen silmän kyynelvuotoa, sidekalvon verestystä, nenän vuotoa ja/tai tukkeutumista, silmäluomen riippumista ja kasvojen punoitusta. Myös toispuoleista ääni- ja valoherkkyyttä esiintyy. Monesti sairaus alkaa noin 40-vuotiaana ja sen esiintyvyys on 1/50 000.

Sairaus voi esiintyä yhtä aikaa kolmoishermosäryn tai migreenin kanssa. Sairauden aiheuttamat kipukohtaukset ovat lyhyitä, mutta samalla erittäin voimakkaita. Kipu keskittyy ohimolle tai silmän ympärille ja kestää 2-30 minuuttia. Vuorokauden aikana kohtauksia esiintyy keskimäärin 20. Kipukohtauksia voivat provosoida esimerkiksi stressi tai sen laukeaminen, kiihtymys, urheilu, alkoholi, niskan liikkeet, ympäristön lämpötilan vaihtelut ja jotkut ruuat, kuten juusto, suklaa ja kahvi. Jos kohtauksia tulee päivittäin vähintään kuukauden ajan, pidetään sairautta kroonisena. Kroonista tautimuotoa esiintyy noin 80 %:lla potilaista.

Erityisiä neurologisia löydöksiä ei ole ja taudin syy tai syntymekanismi on yhä epäselvä. Diagnoosi on kliininen eli oireiden perusteella tehtävä. Pään magneettikuvaus voidaan tehdä muiden syiden poissulkemiseksi. Tärkeää on erottaa eri trigeminaaliset autonomiset päänsäryt toisistaan, koska kaikkiin on omat hoitonsa. Hemicrania continuan lääke on indometasiini, jolla saadaan hyvä hoitovaste yleensä 150 mg:n vuorokausiannoksella.

Lue lisää

Hemicrania continua – Orphanet

Hemicrania continua – The Migraine Trust

Mitä enemmän meitä on, sitä paremmin meitä kuunnellaan.

Liity jäseneksi