Siirry sisältöön

Vatsamigreeni

Migreeni voi oireilla myös muilla kehonalueilla kuin päässä. Abdominaalisessa eli vatsamigreenissä migreeni oirehtii vatsan alueella.

Vatsamigreeni on luultua yleisempi sairaus. Vatsamigreeniä ilmenee kaikenikäisillä, ja se noudattaa samaa kaavaa kuin migreeni yleensä. Yleisintä vatsamigreeni on lapsilla ja teini-ikäisillä. Aikaisemmin on luultu, että vain lapset kärsivät muiden kuin päänalueen migreenistä, mutta migreeni voi oirehtia vatsan alueella aikuisiässäkin. Vatsamigreeniä esiintyy sekä naisilla että miehillä. Hormonaalisista syistä teini-iästä alkaen naiset sairastuvat siihen useammin kuin miehet.

Viskeraalimigreeni

Viskeraalimigreeni on laajempi kuin vatsamigreeni. Se oirehtii viskeraalialueella, johon kuuluvat vatsa, rintaontelon elinten alue, sydän, keuhkot ja virtsarakon alue.

Vatsamigreenin oireet

Vatsamigreenissä oireet voivat olla kohtauksellisia tai pitkäaikaisia. Akuutti kohtaus voi kestää tunteja tai  päiviä ja pitkäaikainen kohtaus viikkoja tai kuukausia. Vatsamigreeni noudattaa samaa kaavaa kuin migreeni yleensä.

Oireita ovat:

Vatsamigreenin hoito

Vatsamigreeniä hoidetaan samalla tavoin kuin perinteistä migreeniä. Kohtauksen alkaessa otetaan kohtauslääke eli ensisijaisesti kipulääke.

Hoitamattomana tai väärin hoidettuna migreeni voi kroonistua, jolloin oireet voivat hankaloitua.

Laukaisevat tekijät

Migreenin taustalla vaikuttavat perintötekijät. Kohtauksen voivat laukaista monenlaiset tekijät. Tavallisimpia ovat muun muassa stressi, kuukautiskierron eri vaiheet, valot, hajut, huono unirytmi ja erilaiset ruoka-aineet. Kannattaa kuunnella itseä, huomioida kohtauksia aiheuttavat tekijät ja pyrkiä välttämään niitä.

Jos kipukohtaukset ovat kovia tai muut oireet vaivaavat jokapäiväisessä elämässä, otathan yhteyttä lääkäriin.

Lue lisää

Vatsamigreeni vaivaa monia, mutta se on vaikea tunnistaa – Terve.fi(siirryt toiseen palveluun)

What is abdominal migraine?(siirryt toiseen palveluun)

Migreenin hoito

Migreenin hoidossa käytetään kohtauslääkkeitä, estolääkkeitä ja lääkkeettömiä hoitokeinoja. Migreenin hoito on hyvin yksilöllistä.