Siirry sisältöön

Hemicrania continua

Hemicrania continua muistuttaa sarjoittaista päänsärkyä, mutta on kestoltaan lyhyempi ja esiintyy yleisemmin naisilla.

Hemicrania continua on harvinainen päänsärkysairaus, joka aiheuttaa lyhyitä, mutta voimakkaita kipukohtauksia. Monesti sairaus alkaa noin 40-vuotiaana ja sen esiintyvyys on 1/50 000. Sairaus voi esiintyä yhtä aikaa kolmoishermosäryn(avautuu uuteen ikkunaan) tai migreenin(avautuu uuteen ikkunaan) kanssa.

Hemicrania continuan oireet

Hemicrania continuan aiheuttama kipu keskittyy ohimolle tai silmän ympärille ja se kestää 2-30 minuuttia. Vuorokauden aikana kohtauksia esiintyy keskimäärin 20 kpl.

Kipukohtaukset ovat toispuoleisia ja niihin liittyy erilaisia pään alueen autonomia oireita, kuten:

Jos kohtauksia tulee päivittäin vähintään kuukauden ajan, pidetään sairautta kroonisena. Kroonista tautimuotoa esiintyy noin 80 %:lla potilaista.

Kipukohtauksia voivat provosoida esimerkiksi stressi tai sen laukeaminen, kiihtymys, urheilu, alkoholi, niskan liikkeet, ympäristön lämpötilan vaihtelut ja jotkut ruuat, kuten juusto, suklaa ja kahvi.

Sairauden diagnosointi

Hemicrania continuan diagnosointi on haastavaa, sillä taudin syy tai syntymekanismi on yhä epäselvä. Erityisiä neurologisia löydöksiä ei ole.

Diagnoosi on kliininen eli oireiden perusteella tehtävä. Pään magneettikuvaus voidaan tehdä muiden syiden poissulkemiseksi.

Diagnosoinnissa on tärkeää on erottaa eri trigeminaaliset autonomiset päänsäryt(avautuu uuteen ikkunaan) toisistaan, koska kaikkiin on omat hoitonsa. Hemicrania continuan lääke on indometasiini, jolla saadaan hyvä hoitovaste yleensä 150 mg:n vuorokausiannoksella.

Lue lisää

Hemicrania continua – Orphanet(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Hemicrania continua – The Migraine Trust(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Kaksi naista istuvat sohvalla keskustelemassa. Kuvituskuva.

Muut harvinaiset päänsärky­sairaudet

Trigeminaaliset autonomit päänsäryt, SUNCT- ja SUNA-oireyhtymät, kieli-kitahermon neuralgia ja syklinen oksennusoireyhtymä ovat kaikki harvinaisia päänsärkysairauksia.